Žiri za evropski kratki film

Sarajevo Film Festival predstavlja Žiri za evropski kratki film, koji će odlučiti o filmu koji će ući u konkurenciju za nominaciju za nagradu Evropske filmske akademije (EFA) za najbolji kratki film 2019., a od ove godine i za nominaciju za nagradu Oscar ® Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Mahdi Fleifel

Reditelj, Danska

Mahdi Fleifel rođen je u Dubaiju, a živi i radi na potezu između Danske, Engleske i Grčke. Diplomirao je režiju igranog filma u Državnoj školi za film i televiziju Velike Britanije, u klasi Stephena Frearsa i Pawela Pawlikowskog. U Londonu je 2010. osnovao produkcijsku komapniju Nakba FilmWorks sa irskim producentom Patrickom Campbellom.

Fleifelov debitantski igrani film TUĐI SVIJET premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a osvojio je preko 30 nagrada, uključujući Nagradu za mir filmskih festivala u Berlinu i Edinburgu, te Veliku nagradu žirija festivala u Yamagati i festivala DOC:NYC. Fleifel je proglašen Najboljim novim nordijskim autorom na Nordisk Panorama festivalu, a 2013. je osvojio nagradu Novi talent na festivalu dokumentarnog filma CPH:DOX

Fleifel je 2016. osvojio Srebrenog medvjeda za film ČOVJEK, VRAĆEN, a njegov naredni film, UTOPLJENIK, uvršten je u takmičarsku selekciju Filmskog festivala u Cannesu i nominovan je za nagradu BAFTA. Njegov posljednji film, POTPISAO SAM PETICIJU, proglašen je najboljim kratkim dokumentarcem na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu i nominovan je za Evropsku filmsku nagradu 2018.

Maike Mia Höhne

Umjetnička direktorica Festivala kratkog filma u Hamburgu, Njemačka

Maike Mia Höhne (rođena 1971. u Hanoveru) studirala je vizuelne komunikacije na Univerziteu za lijepe umjetnosti u Hamburgu, u Školi za lijepe umjetnosti u Havani i u Međunarodnoj školi za film i televiziju u San Antonio de los Bañosu na Kubi. Nakon što je jedno vrijeme živjela u Argentini, u Buenos Airesu, završila je postdiplomski studij iz oblasti filma na Univerzitetu za lijepe umjetnosti u Hamburgu. Kao selektorica i članica žirija radi za više međunarodnih filmskih institucija i festivala, te učestvuje u raspodjeli finansijskih sredstava za film na regionalnom i državnom nivou. Od 2007. do 2019. bila je direktorica programa kratkog filma Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Höhne predaje film na Univerzitetu za primjenjene nauke Evrope u Hamburgu. Od marta 2019. obnaša funkciju umjetničke direktorice Festivala kratkog filma u Hamburgu. Autorica je sljedećih filmova: 3/4 (2014), Warum wir waren was wir waren (2011), Eine einfache Liebe (2005), Von der Hingabe (2002), Fin de siglo (1998) i Petit Voyage (1996).

Srđan Vuletić

Reditelj i scenarista, Bosna i Hercegovina

Po vlastitom scenariju režirao je filmove LJETO U ZLATNOJ DOLINI (premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Torontu, dobitnik nagrade Zlatni tigar Filmskog festivala u Rotterdamu), TEŠKO JE BITI FIN (nagrada Sarajevo Film Festivala za najboljeg glumca, nagrada za scenarij “Mont Blanc” na filmskom festivalu u Hamburgu) i TROSKOK (nagrada za najbolji kratki film u programu Panorama Filmskog festivala u Berlinu). Napisao je scenarij za film 10 MINUTA (nagrada Evropske filmske akademije za najbolji kratki film). Vuletić je član Evropske filmske akademije.

Srđan Vuletić
Maike Mia Höhne
Mahdi Fleifel