Žiri za evropski kratki film

Sarajevo Film Festival predstavlja Žiri za evropski kratki film, koji će odlučiti o filmu koji će ući u konkurenciju za nominaciju za nagradu Evropske filmske akademije (EFA) za najbolji kratki film 2019., a od ove godine i za nominaciju za nagradu Oscar ® Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Mahdi Fleifel

Reditelj, Danska

Mahdi Fleifel rođen je u Dubaiju, a živi i radi na potezu između Danske, Engleske i Grčke. Diplomirao je režiju igranog filma u Državnoj školi za film i televiziju Velike Britanije, u klasi Stephena Frearsa i Pawela Pawlikowskog. U Londonu je 2010. osnovao produkcijsku komapniju Nakba FilmWorks sa irskim producentom Patrickom Campbellom.

Fleifelov debitantski igrani film TUĐI SVIJET premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a osvojio je preko 30 nagrada, uključujući Nagradu za mir filmskih festivala u Berlinu i Edinburgu, te Veliku nagradu žirija festivala u Yamagati i festivala DOC:NYC. Fleifel je proglašen Najboljim novim nordijskim autorom na Nordisk Panorama festivalu, a 2013. je osvojio nagradu Novi talent na festivalu dokumentarnog filma CPH:DOX

Fleifel je 2016. osvojio Srebrenog medvjeda za film ČOVJEK, VRAĆEN, a njegov naredni film, UTOPLJENIK, uvršten je u takmičarsku selekciju Filmskog festivala u Cannesu i nominovan je za nagradu BAFTA. Njegov posljednji film, POTPISAO SAM PETICIJU, proglašen je najboljim kratkim dokumentarcem na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu i nominovan je za Evropsku filmsku nagradu 2018.

Maike Mia Höhne

Umjetnička direktorica Festivala kratkog filma u Hamburgu, Njemačka

Maike Mia Höhne (rođena 1971. u Hanoveru) studirala je vizuelne komunikacije na Univerziteu za lijepe umjetnosti u Hamburgu, u Školi za lijepe umjetnosti u Havani i u Međunarodnoj školi za film i televiziju u San Antonio de los Bañosu na Kubi. Nakon što je jedno vrijeme živjela u Argentini, u Buenos Airesu, završila je postdiplomski studij iz oblasti filma na Univerzitetu za lijepe umjetnosti u Hamburgu. Kao selektorica i članica žirija radi za više međunarodnih filmskih institucija i festivala, te učestvuje u raspodjeli finansijskih sredstava za film na regionalnom i državnom nivou. Od 2007. do 2019. bila je direktorica programa kratkog filma Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Höhne predaje film na Univerzitetu za primjenjene nauke Evrope u Hamburgu. Od marta 2019. obnaša funkciju umjetničke direktorice Festivala kratkog filma u Hamburgu. Autorica je sljedećih filmova: 3/4 (2014), Warum wir waren was wir waren (2011), Eine einfache Liebe (2005), Von der Hingabe (2002), Fin de siglo (1998) i Petit Voyage (1996).

Srđan Vuletić

Reditelj i scenarista, Bosna i Hercegovina

Po vlastitom scenariju režirao je filmove LJETO U ZLATNOJ DOLINI (premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Torontu, dobitnik nagrade Zlatni tigar Filmskog festivala u Rotterdamu), TEŠKO JE BITI FIN (nagrada Sarajevo Film Festivala za najboljeg glumca, nagrada za scenarij “Mont Blanc” na filmskom festivalu u Hamburgu) i TROSKOK (nagrada za najbolji kratki film u programu Panorama Filmskog festivala u Berlinu). Napisao je scenarij za film 10 MINUTA (nagrada Evropske filmske akademije za najbolji kratki film). Vuletić je član Evropske filmske akademije.

Srđan Vuletić
Maike Mia Höhne
Mahdi Fleifel

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trending

Related Posts

EVROPSKI FUDBAL U ADA MALL-u

Tokom velikih sportskih takmičenja kada muškarci kao omađijani ostanu prikovani uz svoje TV ekrane, žene pronalaze zabavu za sebe. Ukoliko vam ovo teško pada jer

LETO NA HAVAIANAS NAČIN

Najpopularnije japanke na svetu Havaianas govore “leto” bolje od bilo kog drugog modela obuće. Sunce, osećaj slobode i šarene japanke s lakoćom nas uvode u