Zatvaranje izložbe – Ivan Divan

Ivan Divan

žurkom zatvara izložbu ”Tu sam”

utorak, 30. oktobar 2018. u 20časova

Mesto: izložbeni prostor u Resavkoj 22

Savremeni umetnik Ivan Divan, zatvara izložbu prostornih instalacija pod nazivom „Tu sam“, koja je privukla veliku pažnju poslednjih deset dana.

Ivan Divan je prethodnih deset dana predstavio beogradskoj publici umetnički projekat koji se sastoji od radova sabranih pod nazivom „Tu sam“, a koji su izloženi u novom izložbenom prostoru na adresi Resavska 22. Izložbu zatvara žurkom u istom prostoru, večeras u 20h.

Ivan Divan – izložba Tu sam

Kroz svoju umetničku praksu Divan istražuje ljudsku prirodu, naše razlike i sličnosti, kao i uticaj društva na pojedinca. Izložbom „Tu sam“ on ispituje kompleksne odnose između umetnosti i mogućnosti uspeha i popularnosti.

Ono što će posebno zaintrigirati publiku jeste činjenica da su izloženi primerci odlivci originalnih delova tela te se ne preporučuje mlađima od 18 godina.

Čarls Bukovski, Bred Pit, Madona, Britni Spirs, Leonardo di Kaprio, Dejvid Bekam su samo neka od imena koja će stajati iza ovih eksponata.

O izložbi „Tu sam“

Izložba prati umetnikovo duboko interesovanje za razliku i sličnosti nas i svetski poznatih ličnosti. Takođe, bavi se ispitivanjem kompleksnih odnosa između umetnosti i mogućnosti uspeha i popularnosti.

On simbolično predstavlja jednakost ljudske civilizacije delovima tela. Umetnik se kroz poređenje gotovo identičnih ekstremiteta poznatih ličnosti i onih koji to nisu bavi komplikovanim pitanjem ljudske samopercepcije. Koliko dobro poznajemo svoje mogućnosti i gde su naše granice – zapravo je pitanje koje se prirodno javlja izlaganjem fizičkih dokaza jednakosti. U kojoj meri mi kreiramo našu stvarnost i koji x faktor poseduju zvezde iza kulisa?

Ono što je posebno zaintrigiralo publiku je činjenica da su izloženi primerci odlivci originalnih delova tela te se ne preporučuje mlađima od 18 godina. Dejvid Bekam, Čarls Bukovski, Bred Pit, Madona, su samo neka od imena koja stoje iza ovih eksponata.

Ivan Divan ne pronalazi inspiraciju u velikim svetskim umovima koji su promenili, tačnije uticali na unapređenje sveta, već u prosecima ove populacije koji obuhvataju neke opšte norme po pitanju fizičkih i mentalnih mogućnosti, ali koji su svetski uspešni.

Šta nas povezuje sa slavnima, a šta razdvaja? Šta nas sprečava u izjednačenju ako se kod povezanosti javlja toliki broj zajedničkih karakteristika? Pitanja su koja će Ivan Divan postaviti široj publici otvaranjem samostalne izložbe 20. oktobra 2018.

Izložba traje do 30. oktobra 2018.

Kratka biografija

Ivan Divan rođen je 1990. godine u Beogradu, 2009. upisuje Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu gde diplomira na vajarskom odseku 2013. godine, a zatim na istom fakultetu upisuje i završava postdiplomske master studije 2014. godine u klasi Zorice Janković. Tokom studija Divan otvara samostalnu privatnu školu crtanja, slikanja i vajanja ,,Toulouse” u Beogradu gde i danas radi kao profesor. Od 2008. godine izlagao je na više kolektivnih izložbi, a 2016 privlači veliku medijsku pažnju otvaranjem samostalne izložbe ,,Savremeni Leševi” u galeriji Štab. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.