Connect
To Top

Vukašin Dinić mladić kome je ultra maraton promenio život

Zašto ste počeli da trčite?
Počeo sam da trčim zato, jer sam želeo da promenim nešto u svom životu. Osećao sam se učaurenim, neostvarenim, razmišljao sam kako mi život prolazi bez nekog posebnog smisla. To je neki prelazni period u životu odnosno odrastanju gde mi je posebno nedostajala pokojna majka. Onda sam u razgovoru sa prijateljima saznao da uskoro počinje BG maraton i sećam se da su govorili kako je to mnogo teško. To je bila moja prilika da se pokrenem. Otišao sam odlučan i bez ikakve pripreme istrčao 42 km. Priznajem, pomoglo je to što sam se ranijih godina bavio sportom, rukometom. Posle istrčanog maratona osećao sam se nikad življim i energičnijim. Nastavio sam da ispitujem svoje granice i počeo ozbiljno da se bavim ultra maratonom (distance preko 100km).

vu

Vukašin Dinić

Gde i na koji način se pripremate za trke?
Uz veliku podršku i pomoć predsednika opštine Knjaževac i direktora Planinarskog doma „Babin zub“, koji su prepoznali moj potencijal i odlučnost da uspem u ovom ektremnom sportu, omogućeno mi je da boravim na Staroj planini koliko mi je potrebno, gde obavljam i sve svoje pripreme za takmičenja. Ta planina mi pruža sve potrebne uslove za ovakve treninge. Sam program priprema je relativan, zavisi od mesta gde se trka održava, konfiguracije terena i dužine staze. Ako je staza npr. 150 km onda je potrebno navići svoje telo da što duže bude na nogama a to se postiže dugim šetnjma od po 8 do 10 sati, na što većoj nadmorskoj visini kao i vežbama snage i izdržljivosti. Ako je sa druge strane staza kraća od 100 km, tada je pristup drugačiji.Onda se više trči, nekoliko puta na dan. Obično imam tri treninga dnevno, gde su dva u vidu trčanja a jedan u vidu vežbi snage. Opet napominjem da je ovaj sport specifičan pa su i treninzi drugačiji u odnosu na ostale sportove.

O čemu razmišljate dok trčite?
Kada se bavite ultra maratonom imate vremena na pretek da razmišljate. Međutim, baš je glava ta koja će vas prva izdati. U tim trenucima do izražaja dolazi vaša mentalna izdržnjivost jer mi sami nismo svesni koliko ljudsko telo može da izdrži. Uglavnom se obraćam Bogu da mi da snage da izdržim, da je bol prolazan i da posle dolazi blagostanje. Takođe dosta razmišljam o lepim stvarima koje su mi se desile u životu ili koje bih voleo da se dogode, na našu lepu zemlju, moj Knjaževac, prijatelje i najviše na neke meni posebno drage osobe.

Da li postoji neka posebna tehnika disanja?
Postoje razne tehnike disanja tokom trčanja. Najbitnije je da naučite kako da u toku trenažnog procesa, dok se rade najteža ponavljanja, smirite puls sa nekih 170 otkucaja na normalno stanje 60-70 otkucaja. Konkretno ja sam dosta o disanju naučio od našeg majstora karatea Radoša Savića. On mi je svojim savetima i demonstracijom pokazao da je u vežbama disanja potrebna mentalna pripremljenost, koja je važna za savršen sklad. Recimo, ja se sada pripremam za jednu od deset najtežih trka na svetu koja se održava u pustinji. Zato trenutno vežbam kako da prilagodim svoje disanje uslovima koji vladaju tamo.

Koji vam je najbolji rezultat u životu?
Za ovo kratko vreme koliko se bavim trčanjem osvojio sam brojna priznanja na državnom nivou. Međutim, ja sam najponosniji na 26. Mesto od 870 takmičara, koje sam osvojio na trci u Kapadokiji ( Turska ), na stazi dužine 110 km u vrlo teškim uslovima, gde temperatura prelazi 45 stepeni. Tu sam bio najbolje plasirani Srbin.

Šta za vas znači ultra maraton?
Ultra maraton je način života.Trčanje na ovim trkama mi je do sada dalo mnogo iskustva i ono mi pomaže i u svakodnevnom životu.Unitrašnju snagu koju steknete u ovim trkama možete da primenite i u ostalim segmentima života. Teškoće kroz koje ste prošli trčanjem kao i fizičku bol koju ste podneli tokom trke, pomažu vam da postanete i bolji čovek. Postoji jedna floskula koja kaže „Ja ne trčim da bih ti pokazao da sam bolji od tebe već da ti dokažem da i Ti to možeš!“.

 

Save

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Interview42

more posts