Treći dan internacionalnog Etnology Festa u Muzeju nauke i tehnike priredio posetiocima pravu etno egzotiku!

Treći dan Etnology Festa otvorila je Simonida Stanković, multimedijalna umetnica, world music izvodjač i aranžer koja nas je uvela  divnom pesmom „o belom konju“ u  snažnu lepotu mistične Jakutije.

Trećeg dana Etnology Festa iz Rusije nam je predstavljena jedna od najsevernijih njenih oblasti – Republika Saha ili Jakutija. Zemlja gde su zime najhladnije, ali ljudi veoma topli.

Oni godinama ljubomorno neguju svoju tradiciju, a sinoć su beogradskoj publici  kroz Ethno Couture modnu reviju i obrede prikazali deo njihove kulture i tradicije.

Umetnički direktor projekta Ethno Couture Jakutija , Vasilina Son Gi, se takođe obratila publici i izrazila veliko zadovoljstvo i radost zbog učešća na prvom internacionalnom Etnology Festu.

U drugom delu večeri nakon koktela posetioci su mogli da uživaju u reviji modela najpoznatijih srpskih kreatora i precioznih džempera Sirogojno, u viziji modnog filozofa Filipa Maxsimovica.

 Etnology Sirogojno revijom je  predstavljen savršen spoj Sirogojno tradicije i 10 modernih srpskih dizajnera koji su za ovaj originalni trend dali haljine – Igor Todorović, Suzana Perić, Saša Milojković, Marija Mačić, Dragana Ognjenović, Iva Stefanović, Ines Janković, Milena i Filip i “Magnet Boho”.  kao i dve vizuelne umetnice Jelena Blečic i Milena ZeVu.

Ručno pletena odeća Sirogojno Style postala je prepoznatljiva po motivima inspirisanim narodnim stvaralaštvom i zlatiborskim pejzažima. U skladu sa željama domaćih i inostranih kupaca danas se i dalje izrađuju neki od prepoznatljivih modela kreatorke Dobrile Vasiljević Smiljanić. Pored toga, firma sarađuje sa mladim dizajnerima koji Sirogojno proizvodima daju svoj lični pečat, kombinujući tradiciju sa savremenim modnim trendovima.

Sezonu 2017/18 obeležiće ekskluzivni modeli nastali kao plod saradnje  Sirogojna i modnog kreatora Džordža Stajlera. Neki od njih publika Etnology Festa je imala prilike i da vidi u reviji održanoj trećeg dana Etnology Festa.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.