Connect
To Top

Tihana Harapin Zalepugin: Volite sami sebe i uživajte u svakom trenutku koji vam život donese!

Nema smisla nabrajati imena, jer bi sigurno neko bitno izostavila. Obično mi u noći sine pametniji odgovor – pa izbjegavam takve situacije koliko mogu.

FM42: Tihana, nedavno je vaša agencija proslavila 20 godina rada. Da li još uvek postoje predrasude u vezi modnih agencija?

Da, obilježili smo 20 godina rada fotografijom sa 20 djevojaka – koje bi trebale obilježiti sljedeće godine naše i svjetske modne scene. To ipak nije kraj, jer u januaru pripremam i modnu reviju sa modelima koji su vladali proteklih godina i naravno, trajat će još neko vrijeme na našim pistama, editorialima ili kampanjama. Mislim da je došlo vrijeme da se zabrinemo o angažiranju mladih osoba putem društvenih mreža – a ne modnih agencija. Mi štitimo djevojke od ponuda za koje često ne znate kako će završiti – bilo u financijskom smislu, a posebno fizičkom. Ne znate tko stoji iza ponuda koje djevojke svakodnevno dobivaju i obećanja da ce postati bogate i slavne. Toga se zaista treba čuvati.

FM42: Kako izgleda proces, kada uočite nekoga ko ima perspektivu do toga da dobije posao u inostranstvu?
Proces stvaranja uspješnog modela je ponekad dugotrajan – a dogodi se i takav modni talent koji može odmah stati pred kamere ili na pistu. Djevojke osobno učim manekenski hod, jer zaista imam izvježbane instinkte i oko za sve greške koje u početku sigurno imaju. Važno je ukazivati na držanje, stav, energiju. Ne dajem komplimente – ako za to nemam dobar razlog. Naravno, ohrabrim one koje napreduju i vrlo blago naglasim veće potencijale. Moram mudro balansirati izmedju obećanja i realnosti. Najlakše je pričati o velikoj karijeri i gomili novca – a zapravo ništa ne poduzimati da se mlada osoba i vodi ka tom cilju. Oprezna sam.

Talia 20 godina modne agencije


FM42: O čemu razgovarate sa njihovim roditeljima, s obzirom na starosno doba kada se počinje manekenski posao?

Uloga roditelja je izuzetno bitna. Ne smiju požurivati, ali niti sputavati veće modne potencijale. Apsolutno podržavam potrebu da se završi srednja škola i tek tada krene u osvajanje ostalih modnih tržista. Ponekad i sama preuzimama ulogu “roditelja” tj. odgajam djevojke ne samo za pistu – već i za život općenito. Modeling je svakako njihov životni trenutak, a nikako životni poziv. Njegov vijek trajanja vrlo rijetko prelazi 30-u godinu života, pa u tom relativno kratkom periodu moraju djevojke i njezini najbliži shvatiti što se od nje traži i kako to najbolje iskoristiti za osobni rast i uspjeh.

FM42: Da li se način biranja top modela promenio u odnosu na vreme kada ste vi počinjali da se bavite manekenstvom?

Naravno da se način pronalaženja modela i njihov opstanak razlikuje od perioda kada sam sama bila manekenka – a otada je prošlo više od 40 godina. No, dobra energija, ambicija, sigurnost i samo uvjerenost bili su jedan od zahtjeva i tada, i sada. Minimalna granica u visini nešto je porasla, kao i ta neprestana potreba da bokovi ne prelaze obujam od 90 cm. Razlika je apsolutno i u laganoj demokratičnosti što se tiče izgleda, jer modna pista nije izbor za miss – pa i osobe sa blagim fizičkim nepravilnostima /kao npr. klempave uši, razmaknuti prednji zubi/ pronalaze svoje mjesto u modelingu. Dapače, ponekad su zanimljivije i traženije od klasičnih ljepotica.

FM42:  Na koji način gradite odnos sa svojim manekenima?
Odnos se najmanje gradi ugovorom – a najviše uzajamnim povjerenjem, razgovorom, suradnjom. Često sudjelujem i u privatnim problemima. Učim ih kako ne brkati ljubav i ljubomoru, kako prepoznavati ono što je pozitivno i dobro za njih. Naravno da taj proces nije jednostavan i uvijek uspješan. Ali s obzirom na broj onih koje ostaju uz mene – smatram se zadovoljnom i ispunjenom agenticom i osobom.

FM42: Šta mislite da je najvredniji savet na ulazu u modni svet?
Vrlo je važno da budu svoje – ali i prilagodljive trenutku, klijentu, zahtjevu. Moraju biti svjesne vlastite uloge u dobivanju angažmana i one koje mijenjaju agenciju misleći da će u tudjim rukama biti uspješnije – izbjegavaju činjenicu da ipak one idu na castinge, da one moraju osvojiti klijenta. Razni izgovori ne pomažu. Pogledati se realno u ogledalo – najveca je moć i put prema uspjehu.

FM42: Na koji svoj uspeh ste najviše ponosni?
Nema smisla nabrajati imena, jer bi sigurno neko bitno izostavila. Obično mi u noći sine pametniji odgovor – pa izbjegavam takve situacije koliko mogu.  Ali ponosim se svakim bićem koje je od nespretne i nesigurne djevojčice postala tražena i neizbježna modna djevojka. Stvaranje modela jos uvijek su mi najveći životni izazov i radost – pa neka tako bude još neko duže vrijeme

FM42: Poruka za čitaoce FM42 magazina…
Pratite modu, volite modu – ali uzmite od nje ono što se uklapa u vašu osobu ili vas ormar! Volite sami sebe i uživajte u svakom trenutku koji vam život donese. Carpe diem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Interview42

more posts