Učestvuj na najvećem takmičenju tehnologije u Turskoj

Ovogodišnji 3. Tehnološki Festival TEKNOFEST biće održan od 22. do 27. septembra 2020. godine u Gaziantepu u Turskoj, a u sklopu festivala koji organizuje turska Fondacija T3 u partnerstvu sa Predsedništvom Republike Turske, Ministarstvom industrije i tehnologije te zemlje, održaće se takmičenja u 21 kategoriji.

Institut Yunus Emre iz Beograda, objavio je obaveštenje o prijavi takmičara i iz Srbije, pružajući na taj način mladim inovatorima podršku za izradu i razvoj domaćih tehnologija.

Takmičenja će biti održana u sledećim kategorijama: rakete, bespilotne letelice, projektovanje letećih automobila, projektovanje helikoptera, dizajniranje autonomnog putničkog vozila – robotaksi, dizajniranje efikasnog električnog vozila, poljoprivredne tehnologije, biotehnološke inovacije, robotika, edukacijske tehnologije, projektovanje mlaznog motora, dizajniranje pametnog gradskog prevoza, tehnološki napredak čovečanstva, razvoj ekološke i energetske tehnologije, pravljenje modela satelita, simulacija upravljanja bespilotnim letelicama, bespilotni podvodni sistemi.

Povodom toga će se u Beogradu, 18. februara u Svečanoj sali Građevinskog fakulteta održati konferencija, na kojoj se očekuje sami vrh fondacije T3, ambasador Republike Turske i drugi relevantni gosti.

Ekipe iz Srbije, čiji projekti budu prihvaćeni, imaće obezbeđen prevoz i smeštaj tokom festivala u Turskoj, a takmičari koji uđu u uži krug takmičenja dobiće podršku u materijalima u vrednosti od oko 700 hiljada evra, dok će pobedničke ekipe dobiti nagrade u ukupnoj vrednosti od preko 500 hiljada evra. Krajnji rok za prijavu na Teknofest je 28. februar 2020. godine.