SVETSKI DAN IGRE 2021. TERPSIHORA ZA OLGU OLĆAN

Nagradu Terpsihora, prestižno priznanje koje se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre, za 2021. godinu dobila je Olga Olćan, ugledna solistkinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.
Specijalnu pohvala Terpsihora jednoglasno je dodeljena Jovani Grujić, savremenoj igračici i studentkinji treće godine Instituta za umetničku igru.

Olga Olcan Foto :Željko Jovanović

Svečana ceremonija će se održati na sceni raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu, na Svetski dan igre – 29. aprila u 13.00 časova. Putem video linka uključiće se koreografi, umetnci i direktori iz regiona.

U 2021. godini, ovim priznanjima podsećamo se značajnih rezultata koja su ostvarena tokom sezone, u uslovima koje nam je nametnula pandemija i koja je sve, pa i umetnike, usporila u koraku na neko vreme. Međutim, nesporno je da su u plesnoj umetnosti naših prostora ostvareni rezultati, koje treba istaći, pohvaliti i nagraditi. U jubilarnoj godini od dodele prve Nagrade i Specijalne pohvale Terpsihora kontinuitet ovog priznanja se nastavlja.

Jovana Grujić

Nagradu i Specijalnu pohvalu Terpsihora pre deset godina ustanovilo je Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije na inicijativu Prof. Aleksandra Ilića.
Nagrada i Specijalna pohvala dodeljuje se u 2021. godini, jubilarni deseti put po redu, povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO.
Tročlani žiri, tokom ove godine, radio je u sastavu predstavnika narodne igre, klasičnog baleta i savremene igre: Cile Mitić diplomirani istoričar i šef Umetničkog sektora Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Gračanice – predsednik žirija, Igor Pastor baletski umetnik i koreograf i Vladimir Čubrilo igrač, koreograf i pedagog savremene igre.

Prethodni dobitnici Nagrade Terpsihora bili su: Ana Pavlović, Jovan Veselinović, Konstantin Kostjukov, Đorđe Makarević,Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, Mira Nešić (posthumno),  Bojana Žegarac Knežević, Milan Rus i Igor Pastor.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.