SVEČANO ZATVOREN PRVI INTERNACIONALNI ETNOLOGY FEST

Sinoć  je spektakularnom revijom, ruskog modnog cara Slave Zaitseva u Etnografskom muzeju, svečano zatvoren prvi  internacionalni Etnology Fest, autora Goge Grubješić.

 Veče je otvoreno tradicionalnom ruskom pesmom Stjep da stjep krugom, koju je izvela Simonida Stanković, multimedijalna umetnica i gošća festivala.

Kreativni direktor festivala – Goga Grubješić sa velikim modnim znalcem i stilistom Filipom Maksimovićem

Uvaženim gostima se obratila i  gđ-a Mirjana Menković,  direktorka Etnografskog muzeja Beograd, ističući važnost predstavljanja beogradskoj publici dugogodišnje umetničko delo čuvenog  ruskog kreatora visoke mode Slave Zaitseva.

Kako to i dolikuje, kraj festivala pripao je najvećoj modnoj zvezdi, proslavljenom ruskom modnom kreatoru Slavi Zaitsevu, koga još zovu i crveni Dior.

Slava je istakao veliko zadovoljstvo svojeg dolaska i nastupa pred mnogobrojnom beogradskom publikom, jer je nakon daleke 1966. ponovo u Beogradu i da je za ovakvu specijalnu reviju u okviru tematskog festivala speremio da prikaže presek njegovog rada iz proteklih 30 godina.

Takođe je  istakao da će predivni kostimi koje video tokom Etnology Festa, biti dodatna inspiracija za njegove nove kolekcije, pogotovo oni koje je video prvog dana festivala, a to je kolekcija  narodnih  nošni – Ethno Coutute Kolo.

Na sinoćnoj reviji kolekcijom “Izvori”, predstavljena je retrospektiva modela na temu ruske narodne nošnje, stvaranih tokom tri decenije stvaralačkog rada. U njoj su objedinjeni folklorni krojevi, dekorativni ruski ornamenti, cvetni motivi, krzno i bogati ukrasi koji daju novi smisao nacionalnoj tradiciji, a sve sa dubljim ciljem očuvanja ručne zanatske tehnike.

Publika je defile ispratila aplauzom  i ovacijama i time pokazala oduševljenje prikazanim modelima i čitavom kolekcijom.

Na samom kraju, autor festivala Goga Grubješić, vidno i sama zadivljena Slavinom revijom, podelila je zahvalnice svim učesnicima koji su u toku 4 dana festivala pokazali da su originalnost i autentičnost suština kulturnog nasleđa : Slavi Zaitsevu,  autentičnim gostima iz Jakutije, Simonidi Stanković, Filipu Maksimoviću stilisti revije Sirogojno kao i  muzejima koji su ugostili ovaj originalan festival – Muzeju nauke i tehnike i Etnografskom muzeju Beograd.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.