Solistički koncert Sofije Perović u sredu 22.06. u 18h u muzičkoj galeriji Kolarca

FashionMag42 Vas sa ponosom poziva vas na solistički koncert Sofije Perović u sredu 22.06. u 18h u muzičkoj galeriji Kolarca u Beogradu. Koncert organizuje Centar za muziku u okviru ciklusa Muzička radionica, a ulaz je za sve ljubitelje muzike slobodan.

Sofija Perović (1985) je osnovne studije čembala na Poliinstrumentalnoj katedri Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu završila 2010. godine u klasi prof. Miloša Petrovića, za nepune tri godine, kao jedan od najboljih studenata generacije. Nakon završetka master studija čembala u klasi prof. Zorice Ćetković (koje je završila s prosečnom ocenom 10), 2011. godine dobija prestižnu stipendiju Vlade Republike Francuske zahvaljujući kojoj odlazi na master 2 studije operske režije u Pariz.

Godine 2012. upisala je sa maksimalnim brojem poena na prijemnom ispitu doktorske akademske studije čembala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Zorice Ćetković gde joj je odobrena tema doktorskog umetničkog projekta “Uticaj muzike Andaluzije na interpretaciju kompozicija za solo čembalo Domenika Skarlatija i Antonija Solera”.

Za vreme studija čembala, pohađala je brojne majstroske kurseve u zemlji i inostranstvu koje su vodili eminentni svetski umetnici i pedagozi kao što su Žori Vinikur (Francuska), Džeremi Džozef (Austrija), Marija Luiza Baldasari (Italija), Stiven Divajn (Velika Britanija), Šalev Ad-El (Izrael), Agneš Rotko (Mađarska), Blandin Ranu (Francuska), Havijer Nunjez (Španija), Frenk Kuper (SAD), Stefan Beši (Francuska) i mnogi drugi.

U julu 2008. i 2011. godine, kao stipendistkinja španske vlade boravila je u Granadi na Međunarodnom festivalu Manuel de Falja gde je pohađala majstorsku radionicu Megi Kol i svirala na završnim koncertima festivala, kao i na koncertu Tocar con… na kom su odabrani polaznici kursa svirali sa eminentnim umenticima prilikom kog je sivrala Solerov koncert za dva čembala sa španskim čembalistom Jordijem Reguantom.

Godine 2008. Sofija Perović je izabrana da predstavlja FMU na letnjem kursu Austrijske barokne akademije u Gmundenu. U avgustu 2010, kao i julu 2011. i 2014. godine, nastavila je svoje usavršavanje na Austrijskoj baroknoj akademiji gde je pohađala majstroske kurseve prof. Nika Parla (Velika Britanija) i prof. Alin Žester (Francuska). Redovno učestvuje na majstorskim kursevima festivala “Čembalo – živa umetnost” na kom je 2013. godine održala solistički koncert izvevši značajna dela Baha i Hendla. Iste godine režirala je i završni koncert ovog festivala koji je nosio naslov „Monteverdi i venecijanska barokna ekstravaganca”. Kao solistkinja i u kamernim sastavima, nastupala je na velikom broju koncerata u Beogradu (u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, velikoj sali SKC-a, galerijama Artget i Progres, Paviljonu Cvijeta Zuzorić, Atrijumu Narodnog muzeja, Muzeju primenjene umetnosti, Etnografskom muzeju, Galeriji Kolarca), u Sinagogi u Novom Sadu, kao i u Španiji i Austriji. Sa pijanistkinjom Natašom Penezić izvodi dela savremene muzike za klavir i čembalo. Sofija Perović trenutno radi i doktorat sa temom „Razvoj antiheroja od egzistencijalističkog pozorišta do teatra apsurda” na Filološkom fakultetu u Beogradu, kao i doktorat sa temom „Muzička dramaturgija i savremena operska režija” na Univerzitetu Pariz 8. Kao operski reditelj pred beogradskom publikom debitovala je 2014. godine režijom opere Krunisanje Popeje na velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum, a 2015. godine postavila je na scenu Bitef teatra monooperu Fransisa Pulanka Ljudski glas. Redovno učestvuje na međunarodnim naučnim skupovima i simpozijumima iz oblasti književnosti, pozorišta i muzike i objavljuje stručne radove u zemlji i inostranstvu. U novembru 2015. godine učestvovala je na velikom međunarodnom interdisciplinarnom simpozijumu „Lespratiquesdelavoixsurscène ” u Parizu, a u novembru 2013. održala je predavanje o beogradskoj operi u periodu od 1992. do 2000. godine u okviru međunarodnog skupa „Leslieuxdel’ Opéraen Europe” u pariskoj Operi Komik (Opéra Comique) u kojoj je u sezoni 2011/2012 radila kao asistent dramaturga. Njen master rad „Armideet Tosca dans la mise en scène de Robert Carsen” koji je uspešno odbranila 2012. godine na Univerzitetu Pariz 3 – Nova Sorbona, objavila je izdavačka kuća Presses académiques francophones. Dobitnica je brojnih nagrada i stipendija među kojima se izdvajaju nagrade „Dositeja” Fonda za mlade talente, nagrada grada Beograda za mlade talente, kao i Jugokoncerta.

 

PROGRAM
Domeniko Skarlati (Domenico Scarlatti 1685-1757), sonate:
K 208, A-dur, Andante e cantabile
K 209, A-dur,Allegro
K 206, E-dur, Andante
K 149, a-mol, Allegro
K 175, a-mol, Allegro
K 490, De-dur Cantabile
K 492, De-dur, Presto
K 9, de-mol, Allegro
K 33, De-dur, Allegro
K 213, de-mol, Andante
K 141, de-mol, Allegro

Antonio Soler (Antonio Soler 1729-1783):
Sonata u de-molu R 49 Andantino
Fandango u de-molu R 146

Ulaz slobodan
Organizator Centar za muziku

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.