Slavica Vještica: Biti samostalan i kreativan je divna kombinacija

FM42: Kada si počela da oslikavaš kišobrane?
Sama ideja o oslikavanju kišobrana, dogodila se sasvim spontano, bila sam prva godina srednje škole.Tada sam pored majica koje sam oslikavala pokušala i sa kišobranima, i nekako mi se dopala ta ideja da oslikavam nesto što je neočekivano. Čak sam nekoliko kišobrana tada i prodala.. Medjutim sama ideja o ozbiljnijem oslikavanju kišobrana je morala ipak da sačeka svoj momenat, da zavrsim srednju školu, fakultet, da počnem da radim neke poslove nevezane za umetnost.. I da se usled nekog nezadovoljstva na poslu, okrenem opet ideji, i da ozbiljno pristupim razmišljanju da, od kišobrana napravim posao koji je ustvari nešto što stvarno želim da radim. Biti samostalan i kreativan je divna kombinacija.
Profil vezan za kisobrane i prvi ozbiljni radovi dogodili su se u avgustu 2019 godine.

FM42: Da li koristiš neku posebnu tehniku ili boje?
Tehnika koja mi pomaže da brzo isprobam neku ideju i dobijem rezultate je Akril tehnika. Akril je univerzalna slikarska tehnika. Poseduje obeležja raznih slikarskih tehnika: tempere – postojanost, vodenih boja – lazurnost akvarela, punoća i pastelnost gvaša, uljanih boja – dubinska svetlost boje. Tehnika se sastoji od pigmenta pomešanog sa akrilatima (esterima poliakrilne i metakrilne kiseline) kao vezivnim sredstvom. Boje su topljive u vodi i relativno se brzo suše, pa su zato vrlo praktične. Sama činjenica da se boja brzo osusi, i da mi omogućava da svoju ideju odmah vidim na delu mi je sjajna i često je koristim. Medjutim kada oslikavam kišobrane za prodaju, koristim boje za tekstil proverenih brendova, zato što apsolutno mogu da se pouzdam u dugotrajnost boje na kišobranu, i samim tim garantujem kvalitet. Iako tim bojama treba više vremena da se osuše, i sam pristup nanosu boja je drugačiji to ne menja činjenicu da im, kada je krajnji rezultat u pitanju najviše verujem.

FM42: Koliko traje sam proces oslikavanjanja?
Ako razradjujem neku ideju, i zelim brže rezultate, sjajna mi je Akril tehnika, i tu vrlo brzo mogu da, dobijem potpuno gotov kišobran, ponekad čak i za jedno veče, koji kasnije mogu da iskoristim kao osnovu za oslikavanje kišobrana koji je poručen.
Medjutim, zaista se trudim da boja na kišobranu traje što duže, da ne dolazi do fizičkog oštećenja boje brzo, tako da, sam proces može da traje od 7 do 10 dana. Sam dizajn koji radim naravno diktira i brzinu tempa. Boja mora potpuno da se osusi na vazduhu, i uz pomoć nekog izvora toplog vazduha. Kada je boja potpuno suva tada mogu da vidim da li je potrebno da se pojedini delovi opet podslikaju.

FM42: Šta te najviše inspiriše?
Najviše me inspiriše ideja da kišobran, kao proizvod izdvojim i približim savremenom čoveku. Kišobran kao podloga za oslikavanje mi pruža mogućnost da se kao umetnik i dizajner izdvojim i nametnem na umetničkoj sceni, koja ima bezbroj talentovanih ljudi, pa je samim tim teže biti primećen. I da u nekoj budućnosti proširim ponudu podloga koje oslikavam. Želja mi je da kišobran koji oslikam probudi ideju u ljudima da se izdvoje po kisnom danu i ispolje svoju kreativnost.. Inspiriše me savremen čovek, i želja da kišobran kao proizvod dobije potpuno novo svetlo, i da promenimo stav da je kišobran potrošna roba, a da počnemo da ga posmatramo kao neizbežan modni dodatak. U svom radu pokučavam da imam otvoren pristup svakom zahtevu kupca, i da što više istražujem u svim pravcima. Ako bih morala da izdvojim neki pravac koji mi je posebno blizak, i koji se i vidi kroz moj rad to bi bila apstraktna umetnost i ekspresivan potez pun energije i snažnog kontrasta.

FM42:Gde možemo da saznamo više o tvom radu?
Najviše sam angažovana na drustvenim platformama Instagram i Facebook.Trudim se da kvalitet fotografija bude što bolji i da kišobrane na najbolji način predstavim svojoj publici. Želja mi je da neko ko posmatra moj profil i fotografije oseti želju da i sam poseduje ručno oslikan kisobran. A na samom profilu vrlo često imam objave koje sadrže poneke interesantne činjenice o samom nastanku i poreklu kišobrana, i poneka neobična pojedinost vezana za, neke “poznate” kisobrane. Naravno za svako pitanje vezano za određenu ideju i bilo kakvo pitanje koje neko može da ima, stojim na raspolaganju uvek na svom profilu.