Proleće i leto 2019. uz Ethno Pearls

13. Januara za mladu dizajnerku Biseru Tasić ispunio se veliki san: U hotelu „Atrium-Hotel Blume“ u Badenu (Švajcarska) povodom njene prve modne kolekcije brenda „Ethno Pearls“-a održan je profesionalni foto-šuting. Bisera, kao Švajcarka srpskog porekla, bavi se već niz godina nošnjama sa prostora Balkana, obuhvatajući i zemlje kao što su Turska, Albanija i Rumunija. Cilj i ideja njenog hobija je, kako ugraditi folklorne, etno ili boho elemente u svakodnevnu modu jedne savremene žene.
„Moje oduševljenje za nošnje sa naših prostora je veliko, no ne želim da proizvodim replike – želim da ponudim svojoj publici jednu romantičnu, ženstvenu interpretaciju mode“.
U prvoj kolekciji Ethno Pearls-a nalazi se cvetni motiv kao ukaz na vez koji se često ipoljavao na srpskom platnu ili drugim materijalima u obliku ruža i ostalom cveću. Takođe deo kolekcije je set MARGRIT, kratke pantalone i košulja, kao i jumpsuit BELA koji su sašiveni od srpskog platna.
„Veoma mi je bitno da privučem ljudima pažnju na bogatu kulturnu baštinu sa naših prostora. Zato i volim da naglasim, da srpsko platno ne postoji samo u Srbiji, to isto platno se koristi za izradu nošnji u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni, Crnoj Gori, itd. i takođe ima na tim prostorima svoje ime“.
Uz prolećno-letnju kolekciju Bisera objavljuje prva dva komada „Timeless Collection“-a („Jumpsuit REGINA“ i „Coat JAKETA“) asocirajući na nošnju koja je bila bogatijim slojevima dostupna:
„Ne želim izričito da kažem, koji regioni Balkana su mi služili kao inspiracija, jer smatram da lepota leži baš u toj simbiozi slavensko-orijentalnih kultura.“

Učesnici foto-šutinga bili su ljudi dobre volje koji su želeli Biseru u potpunosti da podrže. Njene manekenke i ambasadori brenda, Susi Krummenacher (Web- and Mediapublisher) i Salomé Meier (novinarka) bile su tokom šutinga počastvovane da predstave modni brend Ethno Pearls. Za frizure i stajling bila je odgovorna već u užim krugovima u Švajcarskoj i Hrvatskoj uspešna i poznata vizažistkinja (Make-up Artist) Ružica Grabovac iz Ciriha. Za najbitniji i tehnički deo bili su zaduženi fotografi Đorđe Damjanac i Aleksandar Kostić, na instagramu poznati kao @damjanator i @belogradski. Njihove slike su i ovaj put oduševile veliki broj publike. Biserine prve korake i editorial takođe je podržala Valeria Vigliani, dizajnerka nakita iz Ciriha italijanskog porekla, sa dragoceno izrađenim kolekcijama u Italiji, koje su se savršeno uklopile u stil Ethno Pearls-a.
Velika podrška i od „Walder Schuhe“, poznate švajcarske kuće koja samo kvalitetnu obuću ima u ponudi: U oduševljenju za njenim kreacijama, pružili su Biseri mogućnost da odabere odgovarajuću obuću za njene modele. „Veoma sam se njihovom sponzorstvu obradovala. Walder Schuhe je na glasu kao švajcarska marka izvrsnog kvaliteta. Njihova podrška takođe me je motivisala da shvatim da sam ozbiljno „zakoračila“ ka profesiji dizajnerke. Istovremeno služe kao uzor da treba mladim talentima pružiti pomoć i šansu.“
Manekenke su tokom šutinga nosile obuću od poznatih lejbela kao što su „Gabor“, „Peter Kaiser“ i „Alberto Zago“.
Najveću podršku u celoj priči čini njena majka, Zorica Tasić-Bugarin, od koje je Bisera delom naučila da šije i koja je svoju ćerku bodrila da ostvari svoj san, u kakvim god teškim trenucima da se nalazi.

Nakon prvih koraka kao što je bilo iskustvo na zadnjem Serbia Fashion Week-u, na kojem se mlada dizajnerka kao vip gledalac pojavila u jumpsuit-u REGINA, šivenje svoje kolekcije, izrađivanje webstranice, sklapanje bitnih kontakata, kao i objavljivanje editorijala, Bisera već priprema narednu kolekciju, saradnju sa uticajnim ličnostima kao i projekat promovisanja ženskih prava putem mode.

Ethno Pearls supported by

SHOES: Walder Schuhe @walder_schuhe – www.walder.ch

PHOTOGRAPHER: Đorđe Damjanac @damjanator – www.damjanator.ch

PHOTOGRAPHER: Aleksandar Kostić @belogradski

MODELS: Susi Krummenacher & Salomé Meier

MAKE-UP ARTIST: Ružica Grabovac @rg_artmua – www.rgart.ch

JEWELLERY DESIGNER: Valeria Vigliani @vdesignlab – www.vdesignlab.com

LOCATION: Atrium-Hotel Blume @atriumhotelblume – https://blume-baden.ch/

ETHNO PEARLS – www.ethnopearls.ch

Sva prava fotografija pripadaju fotografima Đorđe Damjanac i Aleksandar Kostić kao i u Švajcarskoj zaštićenom brendu Ethno Pearls.