Otvorena izložba Corona (Kruna) fotografa Pavela Surovog iz Kisača

U Kisaču za vikend je otvorena umetnička etno art izložba Corona (Kruna) autora i fotografa Pavela Surovog uz dodržavanje svih epidemioloških mera. Sav umetnički scenario, scenografiju, stajling, kombinaciju narodnih nošnji, boja, kao i sam čin fotografisanja i retuširanje je rezultat kreativnosti i duhovnih i filozofskih razmatranja direktora Kulturnog centra Kisač Pavela Surovog iz Kisača. Sve fotografisanje nošnje su iz njegove lične kolekcije. U ovom projektu koji je imao radni naziv Slovačke kraljice, princeze, grofice i prinčevi su učestvovali Ana Čus iz Bačkog Petrovca, koja bila zadužena za pripremu nošnji  počev od pranja, pripreme i peglanja za fotografisanje i danima je dolazila u Kisač da oblači manekenke. U ovom projektu Surovom asistentke su bile Milinka Hrćan i Alenka Paljik iz Kisača, a mejkap je radila Maja Pucovski iz Bačkog Petrovca. Kuma i kritičar izložbe je Simonida Stanković (ćerka Milića od Mačve) multimedijalna umetnica, world music izvodjač i aranžer, takodje predsednica „DRUŠTVA PRIJATELJA ETNOGRAFSKOG MUZEJA u BEOGRADU”  i osnivač i predsednica Društva „SLOVENSKO KULTURNO NASLEĐE” koja je kritikom esejem SUROVI PRINC PAVEL: EROS I TANATOS TRANSCENDOVANE TRADICIJE BUDUĆNOSTI,   CORONA COLLECTION  KOLEKCIJA KORONA filozofski sublimirala umetničko stvaralaštvo fotografa Pavel Surovog. Izložbu je otvorila predsednica Skupštine grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović.

Pavel Surovi

Ovaj umetnički etno art projekat je nazvan Corona (Kruna) iz razloga što je stvaran u vreme pandemije izazvane korona virusom, a drugi razlog je činjenica da je Pavel Surovi etnografskim istraživanjem otkrio da stare arhaičane slovačke narodne nošnje, su napadno podsećale na kraljevsku evropsku odeždu.

Svi motivi na originalnim materijalima i slovačkim nošnjama samo dokazuju i potvrdjuju tu teoriju da su bile pod uticajem tadašnjih trendova austro-ugarske, francuske, nemačke, španske, engleske, i danske mode, kao i trendova iz susednih država i prenosile se, prelivale na slovačku nošnju. Oglavlje – parta, venac, kapice – sve su to delovi nošnje plemstva. Portreti evropskih kraljica slikane su sa čipkastom maramicom i ružama u ruci, upravo onako kao što su to učinile naše prabake kad su se udavale. Dekorisan somot se često našao u kraljevskoj spavaćoj sobi.


Slovačke stare kuće, dekorisane cvetnim motivima, zvezdano nebo sa Davidovom zvezdom na plafonima, takođe su kopije soba sa kraljevskih dvoraca. Slovaci, teško radeći da bi opstali na ovim prostorima, a teška vremena i naporan rad su kompenzovali kićenjem u pravom smislu te reči, čak i ukrašavanjem inerijera u kući. Arhaična, tradicionalna slovačka narodna nošnja u Srbiji jedinstvena je, sa mešavinom različitih kultura, koje su mu dale jedinstven izgled.

Originalne nošnje sa cvetnim motivima su bile toliko šarene, čak nakinđurene u eleganciji, da su blistale u nisu ostale neprimećene. Slovačkim devojkama su govorili “hrdoše” (ponosne), bile su poput ruža, lepotica, princeza, kraljica. Surovi prilikom istraživanja mnohih knjiga iz oblasti etnologije, tradicije i načina oblačenja, otkrio sam podudarnost i vezu sa evropskim dvorcima. Slovaci kao da to nisu primećivali.

Ovu jedinstvenost je pretočio u projekat Corona (Kruna). Zadnjih godinu dana je intenzivno posećivao slovačke sredine i zahvaljujući dobrim ženama na terenu, sakupio je bogatu zbirku starih autentičnih slovačkih narodnih nošnji. Kako sam autor kaže hteo je da ovim nošnjama dam pravi smisao i da im udahnem slovensku dušu. Prelepe manekenke su ih ponele tako da izgledaju još lepše, poput kraljica i princeza. Ukoliko nemaju krunu, autor ih je krunisao virtualnim oglavljem – partom, dekoracijom sa starih slovačkih pokrivača za krevet.

O Autoru fotografija i izložbe
Pavel Surovi, direktor Kulturnog centra u Kisaču i slovački poslanik u Skupštini AP Vojvodine, autor je i fotograf umetničkog etno art projekta i izložbe,sa aktuelnim nazivom Corona (Kruna). Njegov cilj je prezentacija originalnih i autentičnih narodnih nošnji vojvođanskih Slovaka u Srbiji.  Posegao je za novim, ekskluzivnim načinom prikazivanja slovačke kulture i širenju dobrog imena Slovaka iz Srbije. Autor je izložbe Slovačka svadba, koja je prikazana pre 3 nedelje na Kalemegdanu u Beogradu. Svake godine učestvuje u Beogradu na međunarodnom Etnology Festu, na međunarodnom festivalu Biserna Grana i na Ružinovskom festivalu u Bratislavi. Svojim radovima predstavio je Slovake iz Srbije na Dan ustavnosti republike Slovačke, u galeriji na Bratislavskoj tvrđavi, sedištu Marije Terezije, gde je bila upriličena izložba Slovačka lepota. Surovi je autor četiri fotomonografije o nošnjama vojvođanskih Slovaka u Srbiji. Strastveni je kolekcionar originalnih narodnih nošnji od pre drugog svetskog rata, koje pronalazi na tavanima i trošnim  seoskim kućama u slovačkim selima u Vojvodini.
Dobitnik je brojnih nagrada na svetskim takmičenjima iz grafičkog dizajna od Kine do Slovačke prvim nagradama, za najbolju multi-mediju, najbolji brand sveta, najbolji logo u Europi. Bavi se portretnom, modnom i etno art fotografijom.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.