Modni performans Sonje Krstić & BFW CHOICE VI dan 42. Fashion Week-a

 
Modni performans Sonje Krstić & BFW CHOICE
VI dan 42. Fashion Week-a  
Pretposlednji dan 42. Belgrade Fashion Week-a počeo je promocijom novog prodajnog koncepta “Fab living by Una” koji u svom asortimanu nudi brojna umetnička dela, ali i kreacije domaćih dizajnera sa ciljem da umetnost i dizajn približi široj javnosti. U nastavku večeri, na drugoj lokaciji, održan je modni performans Sonje Krstić pod nazivom “Panonija” koji je upotpunila izložba fotografija Jelene Jovanov
 
Una Nikolić i Marija Mišić / Foto: Djordje Tomić
BFW Choice je novi koncept prodaje baziran na ideji o održivosti razvoja domaće autorske mode, koji je tokom ovog BFW-a ponudio modele najaktivnijih domaćih dizajnera kroz različite Pop Up postavke. U okviru ovog projekta, publika je imala priliku da vidi novi concept store u srcu Vračara – “Fab living by Una” u Krunskoj 50. Kreativni direktor i vlasnica ovog specifičnog mesta u Beogradu je Una Nikolić, nesvakidašnja dama, koja je karijeru gradila na 3 kontinenta, učestvovala u radu brojnih velikih medija, ali oduvek gajila posebnu strast prema umetnosti i uređenju prostora. 
 
Prodajni prostor “Fab living by Una” odiše mirisima Afrike, ritmovima Ibice i urbanim vajbom metropola, stvoren je za ljude koji vole da putuju, otvoreni su za različite uticaje i ne boje se iznenađenja.
 
Drugi deo večerašnjeg programa – modni performans Sonje Krstić pod nazivom “Panonija” održan je u Manakovoj kući. Kontinuitet istraživanja primene tradicionalnih tehnika ručnog rada kroz unikatni pristup odeći i modnom dizajnu, autor Sonja Krstićnastavlja i u novoj kolekciji. Ovoga puta, u saradnji sa Asocijacijom udruženja vezilja “Seferin” iz Bačke Palanke, crpi inspiraciju iz bogatog nasleđa vezenih rukotvorina sa prostora Vojvodine. Deo modnog performansa bila je i izložba fotografija Jelene Jovanov na kojima su prikazani najnoviji Sonjini modeli. 
U težnji da ostvari savremen izgled, stilizovanjem floralnih elemenata etno veza, koristi površine kragni, naramenica i pojaseva da potencira male volumene dekorativnih vezenih motiva. Punoća i raskoš  bokora, kitica, venaca i lišća u trećoj dimenziji dominira, naglašena  bojom i teksturom veza. Prefinjenost i preciznost veza dodatno teksturom ističu namerno parani  i resani šavovi krojnih delova forme…
 
Otklon od etno stereotipa u formi postignut je transponovanjem kostima rimske provincije “Panonija” u moderne oblike velikih odevnih predmeta, bogatih naborima  i drapiranjem tkanine ili malih, čvrstih, gornjih odevnih predmeta koji asociraju na rimske vojne oklope.
 
Bez obzira na tradicionalni pristup i inspiraciju,  kolekcija komunicira estetikom  urbano-ekscentričnog stila, bliskog potkulturnim stavovima mladih ljudi. 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.