Mira Brtka u svetu filma i mode

Stručna vođenja kroz izložbu Refleksije počinju u petak, 2. aprila u 13 časova. Iako traje tek desetak dana, izložba Mire Brtke –‘’Refleksije’’, privlači veliku pažnju publike, koja je zadivljena raznolikošću medija u kojima je ova velika umetnica stvarala. Fondacija Mira Brtka i Muzej grada Beograda zato orgaznizuju stručna vođenja kroz izložbu,petkom u 13 časova,zahvaljujući kojima ćemo upoznati prilike ivreme u kojima je Brtka uspešno gradila svoju umetničku karijeru, ne ograničavajući se na jedan segment, baveći se i slikarstvom i skulpturom i filmom i modom.Upravo segment koji se tiče njenog stvaralaštva kao rediteljke, ali i uspešne kostimografkinje, pa i modne dizajnerke, Miru Brtku je uveo u neke zanimljive umetničke krugove.

Rad na filmu i saradnja sa Nikolom Majdakom, doveli su do saradnje Mire Brtke i Nobuje Abea (Nobuya Abe) -osnivača grupe Illumination,čija je pripadnica i sama bila. Ono što pored njenog aktivnog stvaralaštva, povezuje Miru Brtku i film, je brak sa filmskim rediteljem Draganom Kresojom, kojeg je upoznala tokom rada na filmu ”Sutjeska”. Nakon njegove tragične smrti, Mira Brtka osniva Fondaciju Brtka Kresoja, koja se bavila očuvanjem filmskog dela Dragana Kresoje i njene likovne umetnosti.Živeći u Rimu, koji je sedamdesetih bio evropska prestonica filma, Mira Brtka se svojim talentom nametnula nekim tada važnim ljudima. Blisko sarađujući sa Arganom (Argan, Giulio Carlo) jednim od vodećih italijanskih modernističkih kritičara, kreće se u društvu Karmela Romea (Carmelo Romeo), Lućana Trine (Luciano Trina), Tulija Katalana (Tulio Catalano) i Mauricija Benvedutija (Maurizio Benveduti), koji formiiraju Biro za preventivnu imaginaciju, međunarodni pokret umetničko -akivističkog karaktera koji je uživo veliki ugled u Italiji.Kao kostimografkinjasarađivala je sa poznatim Pjerom Paolom Pazolinijem(Pier Paolo Pasolini), njene kreacije su nosile tada velike zvezde, kao što je bila glumica Izabela Roselini, čiju fotografiju u Mirnoj haljini možemo videti na izložbi ‘’Refleksije’’.

Posebno je značajno istaći da su se Mirine haljine prodavale u jugoslovenskom modnom gigantu Jugoexportu, koji je poslovao i na italijanskom tržištu, pa su kreacije Mire Brtke bile međunarodno prepoznatljive. Takođe, potrebno je naglasiti da su to bili odevni predmeti koji su bili priuštivi široj populaciji i tako su brisali granice među klasama, što je bilo od posebnog značajna u periodu sa kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina 20. veka. Modeli su bili inspirisani tradicionalnom slovačkom belom košuljom ukrašenom vezom, ali modifikovani i prilagođeni estetici i ideologiji dece cveća i hipi pokreta. Mirine haljine dospele su i na stranice čuvenog VOGUE magazina, gde su okarakterisane kao slovenske haljine. Poseban deo ove izložbe posvećen je vezu. Ti radovi, svojim fantastičnim koloritom privlače veliku pažnju posetilaca. Mira Brtka se vezom bavila početkom osamdesetih godina prošlog veka i u periodu od nekoliko godina uradila je više serija radova, koji karakterišu poseban način veza, slobodan stil u precizno određenim, kadkad geometrijskim okvirama.

Uz pomoć pazovačkih vezilja, koje je uposlila i izvela iz anonimnosti preobratilaje vez u delo visoke umetnosti.‘’Mira Brtka dolazi ipak iz filmske industrije. Najveći deo svog života provela je u Rimu koji je u to vreme bio Holivud na Tibru i sinonim za glamur. A Mira je imala privilegovanu pažnju, koju je zaslužila svojim talentom i svuda su joj bila otvorena vrata. Družilasesa velikim likovnim umetnicima, sedela je sa velikim Felinijem. Mira je žvela umetnost i jednostavno pripadala u to vreme kulturnoj eliti Evrope.Ako uzmemo u obzir činjenicu da je ona bila saradnica čuvenog Argana, koji je odredio mnogo stvari u modernoj umetnosti, onda smo dužni da publici ukažemo na nju kao nekoga ko je otišao iz ove sredine u svet, da bi se vratila nazad u Srbiiju, ostavivši toliki trag u savremenoj umetnosti’’ –zapaža Miroslav Rodić, koosnivač Fondacije Mira Brtka.Izložba radova Mire Brtke u Muzeju grada Beograda (Resavska 40b) traje do 25. aprila 2021, i prikazujepregled njene multimedijalne produkcije od 1964.do 2012.godine. Stručna vođenja kroz izložbu ”Refleksije” biće organizovana svakog petka u 13:00.Kroz izložbu vode istoričarke umetnosti –Selena Andrić i Anđela Maletić.Muzej grada Beograda za ovu priliku otvoren je svakog dana u periodu od 11 do 19 časova.Instagram: @fondacijamirabrtka

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.