L’ORÉAL IZABRAO NASLEDNIKA IZVRŠNOG DIREKTORA – NIKOLA IJERNONIMUS NA ČELU GRUPE OD MAJA 2021.

Ijernonimus sledeće godine preuzima funkciju od dugogodišnjeg izvršnog direktora L’Oéal Grupe Žan Pol Agona

Kliši, Francuska, oktobar 2020. – Odbor direktora kompanije L’Oréal doneo je odluku o novom rukovodstvu i planu sukcesije, odnosno budućim promenama na čelu L’Oréal Grupe, vodeći se preporukama Komisije za imenovanja i upravljanje (Appointments and Governance Committee).

Budući da Statut kompanije ne predviđa nikakve izuzetke u pogledu zakonske starosne granice za odlazak u penziju, koja iznosi 65 godina, Žan-Pol Agon (Jean Paul Agon) je primoran da svoje dužnosti izvršnog direktora (CEO) prepusti nekom drugom, najkasnije do jula 2021. godine.

U tom kontekstu, Odbor direktora je objavio svoju nameru da razdvoji funkcije predsednika i izvršnog direktora, i doneo odluku da obnovi mandat Žan-Pola Agona na funkciji predsednika, na kojoj se nalazi od 2011. godine, a da na mesto izvršnog direktora postavi Nikolu Ijeronimusa (Nicolas Hieronimus).

Nikola Ijeronimus se pridružio L’Oréalu pre 33 godine i celu svoju karijeru proveo u L’Oréal Grupi, stičući iskustva na brojnim tržištima. Od 2017. godine je imenovan zamenikom izvršnog direktora zaduženog za L’Oréalove divizije.

Komentarišući ove odluke, Žan-Pol Agon je izjavio: « Nikola Ijeronimus je istinski lider koji ima sve kvalitete potrebne da bude izvršni direktor L’Oréala. Njegovo izvanredno shvatanje potreba i očekivanja potrošača, savršeno razumevanje duha vremena, marketinško iskustvo u kozmetičkoj industriji, u svim kanalima distribucije, državama i kategorijama, temeljno poznavanje brendova Grupe i sposobnost da ujedinjuje i pokreće timove, čine ga najboljim kandidatom za novog rukovodioca L’Oréala. Nikola Ijeronimus je savršeno pripremljen za tu ulogu, imajući u vidu njegovu blistavu karijeru u Grupi, koja traje preko 30 godina, mnoge uspehe, pre svega na čelu L’Oréalove divizije za luksuzne proizvode. U protekle tri godine, imao je ključnu ulogu kao moj bliski saradnik, zamenik izvršnog direktora, da pruža podstrek našim operativnim divizijama, posebno tokom krize kroz koju prolazimo poslednjih nekoliko meseci. On uživa puno poverenje Odbora direktora, kao i moje. »

Takođe, u upravi kompanije će biti zadržana funkcija zamenika izvršnog direktora, na kojoj se od 2017. godine nalazio Nikola Ijeronimus. Na to mesto će u maju naredne godine biti postavljena Barbara Lavernos, koja će od februara 2021. predvoditi odeljenje za istraživanja, inovacije i tehnologiju.

S obzirom na njenu biografiju, veštine i lične kvalitete, Barbara Lavernos je savršeno pripremljena da preuzme stratešku ulogu zamenika izvršnog direktora. Njenim imenovanjem, odeljenje za istraživanje je postavljeno na najviše mesto u okviru Grupe, kao potvrda presudne uloge koju ono ima za L’Oréal. Novi pravac, koji predstavlja spoj istraživanja, inovacija i tehnologije, biće kolevka budućih velikih transformacija L’Oréal Grupe.

Odbor direktora izražava veliko zadovoljstvo činjenicom da i dalje može da računa na Žan-Pola Agona kao predsednika, i najtopliju zahvalnost za 15 godina koje je proveo na mestu izvršnog direktora. Žan-Pol Agon je zamislio budućnost lepote i transformisao kompaniju iz temelja kako bi je prilagodio izazovima vremena, istovremeno ostajući veran suštinskim vrednostima L’Oréala.

Navedene promene će stupiti na snagu 1. maja 2021. godine, po odluci Odbora direktora, na sastanku koji će biti održan nakon godišnje skupštine kompanije 20. aprila 2021. godine
KORISNE INFORMACIJE :

O L’Oréalu

L’Oréal je posvećen lepoti više od 100 godina. Svojim jedinstvenim i bogatim portfolijom od 36 međunarodnih brendova, Grupa je 2019. godine ostvarila prodaju u iznosu od 29,87 milijardi evra i trenutno zapošljava 88.000 ljudi širom sveta. Kao vodeća svetska kompanija u oblasti kozmetike, L’Oréal je prisutan u svim mrežama distribucije: na masovnom tržištu, u robnim kućama, apotekama, drogerijama, frizerskim salonima, maloprodaji i internet trgovini. Istraživanje i inovacije, uz predani istraživački tim koji broji 4.100 zaposlenih, predstavlja središte L’Oréalove strategije, koja nastoji da ispuni težnje u pogledu lepote u svim delovima sveta. L’Oréal postavlja ambiciozne ciljeve održivog razvoja za celu Grupu do 2030. godine u želji da osnaži svoj ekosistem, kako bi stvorio društvo koje će odlikovati veća inkluzivnost i održivost. Više informacija o L’Oréalu možete pronaći i ovde: https://mediaroom.loreal.com/

Više o Nikoli Ijeronimusu (Nicolas Hieronimus)

Po sticanju diplome poslovne škole ESSEC 1985. godine, Nikola Ijeronimus se pridružio L’Oréalu 1987. godine kao menadžer proizvoda. Godine 1993. postao je direktor marketinga za brend Garnier. 1998. godine je postao generalni direktor divizije Garnier Maybelline u Velikoj Britaniji. Postavljen je za generalnog direktora L’Oréal Paris brenda u Francuskoj 2000. godine, a zatim i za međunarodnog generalnog direktora L’Oréal Paris brenda. Godine 2005. postao je generalni direktor L’Oréala u Meksiku. 2008. godine, Žan-Pol Agon ga je postavio za generalnog direktora L’Oréalove divizije za profesionalne proizvode. U januaru 2011. godine, postavljen je za predsednika L’Oréalove divizije luksuznih proizvoda i tu funkciju je obavljao do kraja 2018. godine. 2013. godine, preuzeo je i mesto predsednika selektivnih divizija (luksuzna i aktivna kozmetika i divizija za profesionalnu negu kose). U maju 2017. godine, imenovan je za zamenika izvršnog direktora zaduženog za sve divizije L’Oréala.

Više o Barbari Lavernos (Barbara Lavernos)

Inženjer po obrazovanju, Barbara Lavernos je diplomirala na fakultetu l’Ecole des Hautes Etudes d’Ingénieur (HEI France). Pridružila se L’Oréalu pre 29 godina kao nabavljač u fabrici u Olneu, a zatim je postala rukovodilac nabavke u fabrici šminke i parfema u Ormeu i direktor postrojenja u fabrici u Rambujeu, u Francuskoj. Godine 2004, Barbara Lavernos je postala globalni direktor nabavke za L’Oréal Grupu. 2012. godine je imenovana za generalnog direktora maloprodaje namenjene putnicima širom sveta. Godine 2014. Žan-Pol Agon ju je postavio za direktora proizvodnje i člana Izvršnog odbora. Ona upravlja celokupnim lancem vrednosti od dizajna ambalaže, preko nabavke i izrade, do globalnog lanca snabdevanja. Barbara takođe predvodi globalnu strategiju Grupe u pogledu informacionih tehnologija i vodi globalne IT timove, kao deo projekta tehnološke transformacije kompanije. Od februara 2021, preuzima dužnost predsednika za istraživanja, inovacije i tehnologiju.

Više o Žan Pol Agonu (Jean-Paul Agon)

Paul Agon bio je predsednik i izvršni direktor L’Oréal Grupe od 17. marta 2011. do 15. oktobra 2020. Zbog starosne granice od 65 godina koju je postavila kompanija, 1. maja 2021. u ulozi izvršnog direktora zameniće ga Nicolas Hieronimus, dok će i dalje ostati član odbora.
Diplomirao je na fakultetu HEC u Parizu 1978. i iste godine pridružio se L’Oréal Grupi, gradeći uspešnu međunarodnu karijeru glavnog izvršnog direktora Odeljenja za potrošačke proizvode u Grčkoj i L’Oréal Paris brenda u Francuskoj. U toku svoje karijere držao je i funkciju međunarodnig direktora brenda Biotherm, izvršnog direktora L’Oréala u Nemačkoj, izvršnog direktora kompanije u azijskoj zoni, i predsedavajućeg i izvršnog direktora L’Oréala u Americi. Žan Pol Agon imenovan je za zamenika izvršnog direktora L’Oréal Grupe 2005. godine, a zatim je postavljen za izvršnog direktora u aprilu 2006. godine i konačno imenovan predsednikom i izvršnim direktorom kompanije 2011. godine.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trending

Related Posts