Ljuma Penov Heroina andergraund filma u novom filmu Aleksandra

Na ovogodišnjem 47. Festu po redu, ove godine, imao je premijeru film Aleksandra reditelja Saše Radojevića. Ljuma Penov igra jednu od glavnih uloga i takodje, vrlo zapaženu ulogu u filmu.

FM42: Recite nam nesto o svojoj ulozi u ovom vašem novom filmu Akeksandra?
Moja uloga je potpuno različita od mene same, dijametralno suprotna. Što mi je trebalo puno sabrano i da radim na njoj. I trebalo je izvući sve što treba, što je bilo potrebno da je oživim i dam joj život u filmu i van njega, gledaocima, kroz film.

FM42: A kakva je ona?
Igram mladu devojku Ruzicu, koja je prava zlica, i prava mala ona, koja voli da dominira, namesta intrige, i da intrigira, da ljude zavodi svojim lukavim postupcima, i time da ih ubedi u svoje. Potpuno je otvorena i slobodna duhom i telom u svim svojim namerama, koje nisu fer, prema okolini, lukava je, nenaivna i u ovom filmu mala Ruzica ruši sve tabue normalne devojke, sa moralalom. Mnogo mi je drago što mi je ova uloga poverena.

FM42: A kako ste radili na njoj?
Pažljivo i nežno kao i što svaku ulogu radim. Trebalo je to izvući iz sebe, uvek maksimum, ovde tek, ali bio je tu reditelj koji nas je budno pratio i osluškivao. Gluma je bila minimalistička, što je teže za ovdašnjeg glumca, radili smo više kao francuski stil igre, umeren, filmski slojevit i minimalističan. I nesvakidašnji za ove prostore.

FM42: Čuli smo da je taj film melodrama. Kako ste se snašli u toj vrsti filma?

Jeste, ovo je melodrama, koja se retko snima kod nas, prava melodrama i ljubavni film, na koje nismo navikli kod nas. Kao melodrama je i radjena, i sa takvom atmosferom, što je dragoceno da smo uspeli, a samim tim i preneli publici, ovaj zaista lep žanr. Zato je i gluma, melodramska, takodje, nežna, puna emocija raznih, ali i onih koje se samo i osete, ili nagoveste, što je dragoceno za film, i igru glumaca. Ima puno oseta, mirisa, boja i višeslojnosti kroz ceo film. Kao i kod nas glumaca i uloga

FM42:Kako je publika reagovala na film?
Drago mi je što je publika bas lepo reagovala na film, jer smo ga baš temeljno iskreno i verno radili, i publika je i sam film i, to vrlo dobro osetila, jer se to probija kroz ovaj film, posvećenost, nežnost iskrenost i istina, ali ljubav pre svega.

FM42:Ovo vam je četvrta premijera na Festu i retko za mladu glumicu kao Vi. Kako se osećate?
Normalno, tako se desilo, lepo je, i drago mi je zbog toga i prethodnih mojih filmova isto koji su bili na Festu, npr. film Petja Milutina Petrovića, koji moram da pomenem posebno.

FM42: Medijima ste poznati kao Heroina Andergraund filma, kako se sa tim nosite?
Nemam kako da se nosim, normalno, bilo mi je čudno na početku, sad sam već navikla.

FM42: Snimili ste dosta filmova za mladu glumicu, što je ipak retkost u današnje vreme kod nas, dobili nagradu za glumu u Americi u Njujorku na Festivalu Hoboken, koliko mislite da ovde ima prostora za umetnost?
Nažalalost i trenutno malo, ali se nadam da će se sve ipak i promeniti i u kulturi. Da i nama makar malo kroz oblake zasija sunce. Nadam se naravno. Nisam od pesimista.

FM42: Da li nesto novo spremate i kad da vas gledamo ponovo?
Mislim da će ovaj film imati i TV premijeru, što bi bilo lepo, pa bi publika mogla da ga vidi u većem broju. A i sad treba da završim novi film Aleksandra Davića, koji će publika moći da vidi uskoro.O ostalim projektima bih, ipak jos ćutala, jer jos nije vreme.

Ljuma Penov
Ekipa filma Aleksandra
Ljuma Penov
Scena iz filma Aleksandra