Kararina Ivakić: Imamo velike planove, nastavljamo sa serijom radionica na jesen, nastavljamo sa redovnim aktivnostima i ohrabrivanjem devojaka

FM42: Kako i kada je nastao prvi body positive pokret u Srbiji?
Pokret “Kataliza” nastao je u februaru 2018-te godine. Verujem da svako na ovom svetu razvija i pokreće teme da bi unapredio sebe, tako je bilo i sa mnom. Iz lične potrebe, bilo mi je potrebno da čujem sebe kako izgovaram rečenice koje su me ranije frustrirale. Neobično je što sam, nakon završenog Fakulteta dramskih umetnosti, prvo krenula na kurs šivenja, jer nisam pronalazila odgovarajuću garderobu u radnjama. Ne postoji ponuda koja je u skladu sa godinama devojke koja želi lepo da se obuče iako ima kilograme viška. Tako je nastala “Kataliza” prvi plus size brend haljina. To je bio samo vrh ledenog brega na kome sam otkrila da nisam sama. Mnogo pitanja i tema krilo se iza te haljine – “Odakle mi samopouzdanje da je nosim; Nisam dovoljno lepa”, “Ja ne zaslužujem lepu garderobu, dečka, socijalni život”.. I na ta pitanja je trebalo dati podršku, odgovore i pomoć devojkama koje su se sa njima susretale godinama unazad. Važnost ovih tema postala je daleko bitnija od haljina. Zato se desila serija od 12 radionica u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, gde smo sa preko 350 devojaka i 20 predavača otvorili teme koje dalje kroje naše živote.

FM42: Koliko je važna poruka koju pokret salje?
Iako je počelo od plus size ideje, koncept body positive-a je mnogo širi i namenjen je svima – i visokim, i niskim, i krupnijim i mršavijim, i crnim i belim devojkama, sa istom idejom – da svakodnevno rade na sebi i pružaju sebi ljubav i podršku, jer su mnogo više od tela. Ljubav prema sebi je najvažniji proces  najbitniji osećaj koji svaka osoba treba da stvori.

FM42: Kakvi su utisci vašeg okruženja?
Komentari su ohrabrujući, a devojkama izuzetno znači da imaju podršku u ovakvoj zajednici. Svakodnevno pričamo o realnim situacijama kroz koje svaka devojka prolazi, i sa kojima može da se poistoveti.

FM42:Kako je nastao dokumentarac Velika crna haljina?
Portal “Mondo Ona” prepoznao je značaj ove zajednice, i napravio sveobuhvatnu priču o svim aktivnostima koje su se do sada u Srbiji dogodile. To je zaista dokumentarac koji je kruna dosadašnjeg rada. Šalje jako bitnu poruku – da prvo ide svesnost, pa prihvatanje, poštovanje svakog dela tela, pa zatim ljubav.

FM42: Kakvi su vam dalji planovi?
Imamo velike planove, nastavljamo sa serijom radionica na jesen, nastavljamo sa redovnim aktivnostima i ohrabrivanjem devojaka. Puno je tema na koje treba diskutovati, a neke od njih su postpartum telo, kako se nositi sa telom nakon porođaja, poremećaji u ishrani, promene već stečenih navika i šablona ponašanja, suočavanje sa sobom i okruženjem,… Čeka nas uzbudljiva godina puna pravih promena.