Intervju sa naučno-fantastičnim Ivanom Brankovićem!

Mladi pisac Ivan Branković pojavio se na našoj književnoj sceni pre dve godine sa romanom “Prometejev dnevnik”, a ove godine je izdao I njegov nastavak “Projekat Herkules”, što mu je dalo epitet “srpskog Den Brauna”

FM42: Zašto Vas privlači naučna fantastika?
IB: Od detinjstva sam bio fasciniran fantastikom. Smatram da je žeđ za maštanjem i fantastikom u samoj osnovi ljudskih bića. Po meni mitovi i legende nisu ništa drugo do fantastike. Takođe zahvaljujući fantastici smo došli do nekih značajnih naučnih otkrića, jer su pisci i umetnici zamišljali neke stvari koje su se dosta kasnije ostvarile.

FM42: Gde pronalazite inspiraciju?
IB: Što se tiče priče, prvenstveno u knjigama, filmovima i stripovima. Ne mogu da navedem ništa određeno, jer sam se trudio da od svega uzmem po malo. Što se tiče scena i likova, tu se koristim svetom oko sebe, ljudima koje poznajem, ulicama kojima se krećem.

FM42: Kako se nosite sa popularnošću koju ste dobili od publike u tako kratko vreme?
Ne mogu to da nazovem popularnošću, ili možda mogu samo nisam svestan šta je popularnost. Mislim da mi je najveća satisfakcija kada mi na nekom sajmu ili konvenciji priđe neko ko je čitao moje knjige, i kome se iste sviđaju. To je neverovatan osećaj, nekako, moja ideja je nekome postala draga i bliska, i osećam se kao da sam učinio dobro delo i podelio nešto lepo sa nepoznatom osobom.

FM42: Otkrijte nam kako je to kada se druže pisci fantastike u Srbiji?
IB: Pa zna da bude veoma zanimljivo. Ja sam veoma srećan i ponosan što se poznajem sa ljudima poput Aleksandra Tešića, Pavla Zelića, Miloša Petkovića, Dimitrija Stevanovića, Nebojše Petkovića i drugih, i svaki naš susret se završi sjajnim provodom. Nekako, imam utisak da ne posmatramo jedni druge kao konkurenciju, nego više kao ljude koji se bave istim hobijem (pošto se pisanje u ovoj zemlji ne može nazvati poslom), i koji žele da podele to što rade sa što više ljudi. Mislim da samo zajedno možemo da poguramo celokupnu scenu u ovoj Zemlji

FM42: Da li planirate da radite dečije aplikacije?
IB: To je vrlo zanimljivo, ali do sada nisam razmišljao o tome. Inače se bavim pisanjem narativa za video igre, pa mi je to srodni žanr. Ako bih naleteo na tako neku ponudu, sigurno da bih je prihvatio.

FM42: Kakvi su vam dalji planovi što se tiče pisanja?
IB: Trenutno radim na novom romanu, koji će biti nešto dosta drugačije od „Prometeja“ i „Herkulesa“, jer za početak, dešavaće se u dalekoj budućnosti. Takođe tu je i nekoliko priča na kojima radim, i nešto što već dugo spremam i planiram, a to je da pokušam da pišem i epsku fantastiku.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.