Intervju sa Ivanom Kovačevićem, kontrabasistom benda “Los Mambo Jambo”

Ivan Kovačević, kontrabasista benda “Los Mambo Jambo” odgovorio je na par pitanja pred nastup kojim  je počeo 25. BELEF.

Kako si se našao u Španiji i da li si tamo započeo svoju muzičku karijeru?
Moje bavljenje muzikom je počelo početkom devedesetih u Beogradu inakon mnogo bendova kroz koje sam prošao, mnogo klubova po kojima sam
nastupao kako u Srbiji tako i u susednim zemljama i trogodišnjeg školovanja na jazz odseku muzičke skole Stanković , iz potrebe da proširim, kako muzička tako i geografska poznavanja, preselio sam se u Barselonu početkom 2001. godine da nastavim studije u školi koja je odeljak Berklee-a. Sudbina me je navela da se u tom gradu umetnički potpuno ostvarim i postignem ono zbog čega sam i otišao. Turneje, koncerti,albumi…. To je ono što se razvija i dan danas i zbog čega me i Španija prihvatila kao svog.

mamo_jambo1Vaša muzika predstavlja eksplozivni miks rokenrola i ritma&bluza predstavljenih u živoj svirci punoj energetskog naboja. Od kada postoji bend Los Mambo Jambo i kako je nastao, kako ste se međusobno pronašli i razumeli ?
Bend je osnovan 2009-e godine igrom sudbine. Četiri čana sa velikim iskustvom u navedenim vrstama muzike u okviru različitih muzickih sastava, u momentu karijere kada nisu morali ništa nikome da “dokazuju”, su osetili potrbu za onim adrenalinom koji svi muzicari imaju kada počinju sa 14-15 godina svirajuci rock´n´roll u vlažnim podrumima kako bi svoj adolescentski bunt pretvorili u muziku. Ono što u surovosti profesionalimza se godinama pomalo izgubi. Bez ikakve namere da se pretvori u ono sto je danas, Los Mambo Jambo počinju iz čiste zabave i entuzijazma…

Na kojim mestima ste nastupali i koje koncerte pamtite kao najuspešnije?
Nastupali smo po Španiji uzduž i popreko, to je naš teren. Ne verujem da ima grada gde nismo bili. Osim nastupa u Srbiji, Nemačkoj, Norveškoj, Francuskoj, Italiji itd. veliki utisak je na nas ostavio Meksiko u kome smo bili na dve turneje i gde publika ne može rečima ni da se opiše.

Koliko izdanja ste napravili do sada i koje se posebno izdvaja?
Ovo je treći studijski album. U međjuvremenu uvek izdajemo singlove, EP-ove, sve u formatu ploče, kojih ima 7-8 do sada. Novo izdanje je prvi put da album izdvajamo kao posebno umetničko delo, sa obzirom da su prva dva snimljena u dva dana sa namerom da se predstavi ono sto je bend užvo. Sa ovim diskom je bilo malo drugačije.
Proveli smo 2 nedelje u šumama Baskije, na severu Španije, u verovatnonajboljem studiju za snimanje u Španiji, i uz pomoc producenta Jaira Zavale, gitariste poznate grupe Calexico, izvukli esenciju onoga sto nazivamo Jambofonic zvukom. Mislim je ovaj disk najuspešnije izdanje do sada.

Da li ste već nastupali u Srbiji?
Naravno! Posle svega sto sam im pričao o rodnoj mi zemlji, bilo je nezamislivo da to zaobidjemo, tako sam 2013-e godine organizovao desetodnevnu turneju u okviru koje smo nastupali  u Beogradu, Novom Sadu, Malom Iđošu, Senti, Kragujevcu, Zaječaru i Kladovu. Jako je bila dobra reakcija publike, čak smo i na internetu videli neki bend iz Srbije koji je obradio našu pesmu. Neverovatno!!! To je veliki uspeh obzirom da bend svira instrumentalnu muziku.

Kakvu publiku okupljaju vaša muzika i živi nastupi?
U poslednje vreme je sve više mladih, muzički neodređenih slušalaca, što je najveće zlato za nas. Nastupali smo po festivalima sirom Španije, koji nisu striktno vezani za Rock´n´roll, a reakcija publike je bila jasna u posećenosti naših solističkih koncerata.

Kažite nam nešto o planovima za budućnost…
Jedini plan je isti koji je uvek i bio. Živeti muziku punim plućima i postizati da je publika doživljava na isti način kao i mi….svim srcem.

Save

Save

Save

Save

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.