Rok muzika i moda, istraživali smo tražeći savršenu kombinaciju. Našli smo je!

Svratili smo do frontmena poznatog rok benda “Kristali”. Dejana Gvozdena koji je u braku sa modnom Dizajnerkom Vladanom Veljković. Oboje vredno rade: on na novim pesmama i probama za predstojeće nastupe, ona na novojj liniji brenda  Sisters Code Atelier. Dejan je sa nama podelio šta se to kristalno kuva. Ekskluzivno za FashionMag42, Dejan Gvozden: o muzici, novim pesmama, nastupima, ljubavi, i naravno – modi!

FM42: Na samom početku, fanovi Kristala će uskoro imati priliku da čuju novi singl.
Poznati ste po tome da ste ostali dosledni svom muzičkom pravcu i, dozvolite mi reći, kristalnom načinu. Otkrijte nam malo o tome što se sprema?

Spremaju se dve nove pesme, imam ideju da izdamo singl ploču sa dve numere kao što se to nekada radilo na A I B strani. Nadamo se da ćemo u narednom periodu sve završiti i da je decembar idealan da se naša singl ploča nadje u prodaji. Već duže vreme radi se na novim pesmama i”vreme je” kao i naziv moje pesme za nove hitove.

FM42: Digitalna era je donela društvene mreže i digitalnu muziku. Već dugo opstajete u rok žanru koji diktira živu svirku i komunikaciju sa publikom. Da li se rok u Srbiji odupire digitalnoj eri?
Odupire se svakako, jer  ima puno novih bendova koji su kvalitetni i mesta za svirku.

FM42: Vratimo se na početak. Kada ste formirali „Kristale“ čime ste se vodili, gde ste našli inspiracju?
Bend je nastao u januaru 1993. godine nastupao sam ja kao basista i pevač sa gitaristom Željkom Markušem, svirali smo po beogradskim kafićima bluz i rok muziku. Zatim nam se pridružio bubnjar Dejan Kostić do vremena kada je grupa napisala svoju prvu Hit – pesmu “ Dva metra” čiji je spot režirao Milutin Petrović. Kako smo primili novog basistu, ja sam ostao na poziciji frontmen-a grupe. Inspiraciju sam pronašao u čuvenom engleskom rok bendu Beatles. Svidelo mi se to što su bili ekipa i što su insistirali na autorskoj muzici. Vodjen tom idejom nastali su Kristali i prošle godine proslavili smo dvadeset godina postojanja sjajnim koncertom u Domu Omladine.

FM42: Koja pesma iz Vašeg opusa je bila „najteža“ ali najzahvalnija?
Svaka pesma ima svoju težinu i inspirasana je odredjenim situacijama iz života. Nama nije teško da ih izvodimo, jer volimo sve te pesme i zaista uživamo na nastupima i koncertima.

FM42: Po vašem mišljenju, ko se danas od stranih izvođača zapravo bavi rok muzikom?
Mnogo bendova se bavi rok muzikom, ali nisu previše zastupljeni u mejnstreim medijima, zato što je muzička industrija preuzela posao.

FM42: Kako biste u nekoliko rečenica opisali Beograd? Onaj brzi u kom ste rasli i onaj malo sporiji u kom živite sa svojom lepšom polovinom?
Kada sam bio mladji voleo sam brži način života, dok sada prednost dajem sporijem u kome uživam sa svojom suprugom u miru i harmoniji.

FM42: Kako je biti u braku sa modnom dizajnerkom? Koliko Vladana utiče na Vaš stil?
Od kada sam u braku sa Vladanom, moj život se dosta promenio na bolje. Sobzirom da se moja supruga bavi modnim dizajnom, dobio sam dosta pohvala na račun mog izgleda. Sve mi se  ovo dopada i zaista sam ponosan na nju. Uživam u svakom trenutku, a najdraži mi je kada sam prošetao na reviji njenog brenda Sisters Code Atelier na beogradskoj nedelji mode.

FM42: A koliko Vladana inspiriše frontmena Kristala?
Moja žena me Inspiriše svakog dana, da uradim više na svim poljima, ona je glavni razlog zašto sam počeo da radim na novim pesmama. Ima puno razumevanja za mene, podržava moju muzičku karijeru, daje mi svo vreme da se posvetim stvaralačkom radu. Veoma sam nestrpljiv da sve bude završeno, a naravno moja supruga će imati prva prilike da sve čuje, jer mi je njeno mišljenje vrlo važno.

FM42: Nastupate širom Srbije, koje mesto je na Vas ostavilo poseban utisak?
Najdraži koncerti su mi u Beogradu upravo u Domu omladine, jer kako kažu “manje je više” I onda možemo da uživamo sa publikom i da stvaramo zajedno lepe trenutke.

FM42: Da li za Vas postoji veza između mode i rok muzike?
Veza je oduvek postojala, baš kao i bend Beatles koji nam je bio inspiracija oduvek je imao prepoznatljiv modni stil sa odelima. U današnje vreme dosta pažnje se posvećuje stajlingu za snimanje spotova, promo fotografija i za koncerte. Ja imam veliku sreću da je Vladana u tom poslu pa mi  taj deo posla predstavlja pravo zadovoljstvo.

FM42: Čekaju Vas novi nastupi, gde ćemo moći da Vas slušamo?
Bend Kristali nastupaju 25. maja u Kragujevcu kao i na Šabačkom Letnjem Festivalu koji se održava uvek početkom avgusta. S obzirom da nastupam kao i solo- akustik 31. maja nastupaću u Užicu, 1. juna u Bajinoj bašti, a 14 juna u Zaječaru. Za više informacija pratite me na zvaničnom instagram profilu:  @kristaliband

Fotografije: Miša Obradović
Makeup & Hair: Svetlana Sremčević
Styling: Vladana Veljković
Modni brend: SC MAN COLLECTION


Tihomir Besovic
Tihomir Besovic

Journalist & Columnist writer.

All author posts

FashionMag42 is the Answer to theUltimate Question of Fashion, theStyle and Everything!

Subscribe to FM42

MAGAZINE   |  IMPRESSUM    |   PRIVACY POLICY   |   TERMS & CONDITIONS   |  J1FN | CONTACT

FashionMag42 is the Answer to theUltimate Question of Fashion, theStyle and Everything!

Subscribe to FM42

MAGAZINE   |  IMPRESSUM    |   PRIVACY POLICY   |   TERMS & CONDITIONS   |  J1FN | CONTACT