INTERVIEW42 predstavlja glumca – Dejana Dedića

“Napravi se više tejkova ili nekad samo jedan i posle onog “kupljeno” tu je kraj, otišlo je u etar. Nema popravke. Ni napred ni nazad.”

Glumc Dejan Dedić

FM42: Dejane, kada ste shvatili da je gluma vaš poziv?
Sa osam godina. Gledao sam sa porodicom Radovana III i zaljubio se u magiju igre Zorana Radmilovića.

FM42: Da li se rad u pozorištu razlikuje od snimanja filma ili serije
To su dva dijametralno suprotna načina. Izraz je drugačiji pre svega. Procesi su neuporedivo drugačiji. Pozorište zahteva pripremu koja traje dva  meseca, pa tek onda kada predstava krene da diše, onda se rade fini radovi iz igranja u igranje. Na filmu je egzekucija. Podrazumeva se da je glumac spreman da ispostavi traženo. Napravi se više tejkova ili nekad samo jedan i posle onog “kupljeno” tu je kraj, otišlo je u etar. Nema popravke. Ni napred ni nazad. Mada od odnosa prema pozivu zavisi i kolika će biti razlika u procesima. Ja se trudim da uvek budem maksimalno posvećen, jer volim, jer mi je stalo.

FM42: Kako se pripremate za vaše uloge?
Zavisi od uloge. Ali u glavnom krenem u analizu osobe koju tumačim. Nalazim karakteristike, gledam koji je problem koji tretiram. Šta tu osobu muči. I koji joj je cilj. Kada postavim osnovnu mapu onda polako napipavam neosvetljena područija i postepeno ih osvajam. Ti pohodi traju konstantno, to je igra bez granica. i onda svaku životnu situaciju gledam da utkam u te likove, da ih negujem i obogaćujem. Lepo je.

FM42: Da li ste nekada bili u situaciji da odbijete rad na nekom projektu?
Da. To se desi kada dobijem paralelne ponude i ne mogu da stignem sve da uradim. A uvek se desi da posle zatišja naleti hrpa ponuda. Mislim da je veći izazov izdržati kada nema ponuda, tada treba raditi na pripremi sebe za nove koje će doći. A nikada ništa nisam odbio iz obesti.

FM42: Kakvu ulogu priželjkujete?
Ima ih više. Mada priželjkujem sve uloge koje priželjkuju mene. I do sada na dobro ide priželjkivanje. Ali u suštini nisam željan. Verujem da mi dolazi tačno ono što treba i kad treba. Što je važnije. Imam nekih uloga u životu kojima se onako tiho nadam ( osmeh).

FM42:U kom pozorištu publika može da vas gleda?
U Ateljeu 212 mojoj matičnoj kući, zatim u Jdp u, Narodnom pozorištu Toša Jovanović u Zrenjaninu, i od ove jeseni u Bitef teatru u predstavi “Doručak šampiona” po motivima života Mate Parlova.

FM42: Na čemu trenutno radite?
Predstavu “Doručak šampiona” koja se bavi temom ko je sve bio Mate Parlov, šta je nama značio, šta smo mi njemu značili. Kakav se čovek krije iza titule šampiona sveta. Predstava nastaje u koprodukciji Bitef teatra i Ulysses teatra, premijera će biti 12. avgusta na Malim Brijunima, a od jeseni će se igrati na sceni Bitef teatra.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.