Inspiracija ili kulturna aproprijacija? – tema četvrtog stručnog vođenja kroz izložbu

Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje u Muzeju savremene umetnosti.

Stručna vođenja kroz izložbu „Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje“, kao i posebne radionice namenjene deci, nastavljaju se i tokom januara, svakog vikenda.

Tema četvrtog stručnog vođenja istoričara mode Stefana Žarića, koje će biti održano ovog vikenda (09. i 10. januar) u 12:00 sati, je – „Inspiracija ili kulturna aproprijacija?“. Karte za ovaj termin se mogu kupiti isključivo onlajn putem preko sajta servisa Ticket.rs. Muzej savremene umetnosti Beograd poštuje sve epidemiološke mere, i posete su u malim i strogo kontrolisanim grupama, budući da se ulaznice prodaju u vremenskim slotovima. „Problem kulturne aproprijacije – prisvajanja elemenata nezapadnih, marginalizovanih kultura te njihovo iskorišćavanje zarad ostvarivanja kapitala ali bez pozivanja na izvor od strane zapadnih odnosno kultura smatranih dominantnim – je jedan od vodećih problema savremene mode. Radikalizacija levičarskih ideja i politika identiteta u liberalnim društvima s jedne strane, te potreba nezapadnih kultura za vidljivošću i smeštanjem u tokove globalne kulture bez smatranja „primitivnim“ nameće pitanja: šta je inspiracija, a šta aproprijacija, i koji su to autoriteti ili alati koji treba da usmeravaju modni izraz da istovremeno bude kritičan, nesputan, ali i kulturno osetljiv?

Kao takvi, elementi nezapadnih kultura nisu strani ni Gotjeu: perjanice severnoameričkih domorodaca, tekstilne tradicije indijskih Roma, husarske uniforme, mongolsko krzno i Frida Kalo samo su neki od njih. Kreiranjem a potom i izlaganjem perjanice kanadskih Kri domorodaca koja je deo i beogradske postavke, ni Gotje nije bio pošteđen optužbi na račun kulturne aproprijacije. U skladu sa tim, vođenje će se, kroz interakciju sa publikom, fokusirati na identifikovanje onih karakterstika mode koji mogu biti agensi emancipacije / aproprijacije sa ciljem podizanja svesti o modi kao elementu kulturne različitosti. – ističe Stefan Žarić.

Najmlađe posetioce i ovog vikenda u Muzeju savremene umetnosti očekuju radionice, koje realizuje i vodi Natalija Dabić, muzejski edukator i likovni pedagog. Radionice su namenjene deci uzrasta od 4 do 12 godina, a polaznici će, uz sve propisane mere (obavezno korišćenje zaštitnih maski, dezinfikovanje ruku i obavezno rastojanja od 2 metra, u grupama od najviše desetoro), imati priliku da osim kreativnog izražavanja saznaju razne zanimljivosti vezane za rad i dela umetnika Žana Pola Gotjea.

Radionice se održavaju subotom u dva termina: 13:00 – 14:30 i 15:00 – 16:30 u prostoru MSUB, a materijal koji je potreban za rad je obezbeđen. Svi zainteresovani roditelji mogu prijaviti svoje dete na radionicu putem email-a: dk@msub.org.rs . U prijavi je potrebno napisati termin dolaska, ime i prezime deteta, godine, ime jednog roditelja i kontakt telefon. Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje je evropska premijera ove izložbe, koja beogradskoj publici donosi 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2000.
godine, od kojih čak osam ranije nisu bile deo postavke.

Značajni deo organizovanja ove izložbe je i saradnja privatnog privrednog i kulturnog sektora, budući da je projekat gotovo u potpunosti realizovan uz pomoć brojnih sponzora. Kompanija
Galenika a.d. Beograd kao premijum sponzor se sa velikim zadovoljstvom uključila u podršku projekta. Izložba traje do 14.februara 2021.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.