Industrijski program Fest Forward, se održava od 4. do 6. marta

Industrijski program Fest Forward, koji se održava od 4. do 6. marta, predstavili su direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić i producenti Miroslav Mogorović i Jelena Mitrović.

Boban Jevtić – Smatram da je to jedan od ključnih segmenata Festa i zato je FCS stao iza njega. To će omogućiti da se sastanu filmski profesionalci i predstavnici filmskih fondova, da razmenjuju ideje, da ostvare kontakte. Očekujemo da će se kroz te kontakte javiti inspiracije za nove saradnje, što je i cilj industrijskog programa.

Posebno važan Media program, jer smo mi upravo pristupili tom podprogramu Kreativne Evrope. Taj fond trenutno ima 841 milion evra za razvoj audio vizuelnih delatnosti i to od razvoja projekta do edukacije, do pomoći festivalima i drugih aktivnosti, ima nekih 17 pozicija. Media desk otvaramo u FCS-u u 17 sati, sa ministrom kulture Ivanom Tasovcem. Taj desk će biti pri FCS-u.

U subotu u Domu omladine ceo dan imamo trening kako domaći autori mogu da apliciraju. Tu se otvaraju velika vrata za domaće filmske stvaraoce. Na primer, Hrvati su prošle godine uzeli 800.000 evra iz tog programa, Bugari 500.000 evra.

Miroslav Mogorović – Fest Forward je u saradnji sa FCS-om i Festom održan prvi put prošle godine i to je kontinuitet sa nekadašnjim biznis programom B2B. Uspeli smo da okupimo značajno veći broj autora koji će predstaviti svoje projekte, kao i da dovedemo veliki broj profesionalaca da zajedno sa našim talentima razmene mišljenje, ideje i informacije.

Ovoga puta predstavljamo nove filmske projekte iz Evrope fokusirane na ulogu i mesto žene u kinematografiji, da istaknemo značaj rodne ravnopravnosti. Imamo priliku da predstavimo deset veoma interesantnih projekata – četiri iz Srbije, tri iz regiona eks-Ju i tri iz Evrope, od Jermenije do Francuske.

Važan deo je work in progres – predstavljanje filmova koji su spremni da uskoro izađu na tržište. Prošle godne smo imali dobru situaciju da je „Dobra žena“ predstavljena u tom programu, a zatim je prikazana na Sandens festivalu.

Iskoristićemo prisustvo šefova fondova – Bugarskog nacionalnogg filmskog fonda, Hrvatskog audio vizuelnog centra, zatim Berlinskog filmskog fonda i Filmskog fonda iz Lajpciga, koji tradicionalno daju podršku našim kinematografijama, da razmene mišljenje sa FCS-om o novim pravcima i trendovima finansiranja i remodelovanja uslova pod kojima će se raditi filmovi.

Četvrti segment je okrugli sto na temu „Novi pogled na nove medije“. Biće reči o ulozi novih medija u kinematografiji i mogućnosti intenzivnije saradnje u finansiranju, ali i o tome gde naši filmovi mogu biti plasirani, jer se klasični formati, kao što su bioskop i festivali, sve više zamenjuju internetom, VOD-om i drugim kapacitetima.

Jelena Mitrović – Ovaj progam puno znači srpskim producentima. Prošle godine je bio neki početak, vratili su se inostrani profesionalci i fondovi. Nama je bitno da smo u toku sa finansiranjem i da imamo prilike da upoznamo ljude koji su donosioci odluka za posao kojim se bavimo.

Više informacija na: http://fest.rs/Vesti/3447/FEST-FORWARD.shtml

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.