„Gotjeova izložba „Ljubav je ljubav“ na zahtev publike do 1.marta u Muzeju savremene umetnosti“

„Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje u Muzeju savremene umetnosti
Usled velike zainteresovanosti posetilaca, izložba „Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje“, produžena je do 1.marta u Muzeju savremene umetnosti. A za sve zaljubljene i one koji će se tek zaljubiti, ove nedelje baš na Dan Zaljubljenih 14.februara od 18 časova, istoričar mode Stefan Žarić je pripremio specijalno vođenje sa temom „Ljubav za sve: Svet različitosti Žan-Pol Gotjea“.


„Od samog početka karijere, Žan-Pol Gotje je narušavao norme – rodne, društvene, telesne, seksualne, religijske, pozivajući na pobunu protiv istih. Slaveći različitost svake vrste, Gotje se udaljio od standardizovanog rodno-kodiranog i neretko heternormativnog pristupa francuskoj visokoj modi priklanjajući se različitim istorijskim i savremenim kontra-kulturnim tendencijama baziranim na kvir identitetima. Upravo mu je fluidnost takvih identiteta omogućila da kreira neke od svojih kultnih kreacija: homoerotičnu mornarsku majicu, androginu Džejms Bond kolekciju, maskulini korset, provokativnu Bogorodicu, „muško-ženske“ venčanice, suknju za muškarce i mnoge druge. Preispitujući modu i muzej kao prostore demokratičnosti i (ne)jednakosti, vođenje nastoji da pozove publiku na uvažavanje razlika i univerzalnih ljudskih vrednosti bez obzira na moduse ispoljavanja identiteta.“ – ukratko o temi kaže istoričar mode Stefan Žarić.


Karte za ovaj termin se mogu kupiti isključivo onlajn, putem servis sajta Ticket.rs. Muzej savremene umetnosti Beograd poštuje sve epidemiološke mere, i posete su organizovane u
malim i strogo kontrolisanim grupama, budući da se ulaznice prodaju po vremenskim slotovima.
Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje je evropska premijera ove izložbe, koja beogradskoj publici donosi 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2000. godine, od kojih čak osam ranije nisu bile deo postavke. Značajni deo organizovanja ove izložbe je i saradnja privatnog privrednog i kulturnog sektora, budući da je projekat gotovo u potpunosti realizovan uz pomoć brojnih sponzora. Kompanija Galenika a.d. Beograd kao premijum sponzor se sa velikim zadovoljstvom uključila u podršku projekta.
Izložba traje do 01.marta 2021.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.