Izložba scenografskih skica “Zemlja koje više nama”, beogradskog umetnika Stevana Aleksića

U subotu 5. marta, Galerija Štab predstavila je izložbu scenografskih skica “Zemlja koje više nama”, beogradskog umetnika Stevana Aleksića.

Vizuelizacija jednog filma je proces započet crtanjem karakterističnih scena-kadrova, koji definišu krajnji izgled tog dela. U svetu, oživljavanje izgleda jednog filmskog ostvarenja , pogotovo u naučno-fantastičnom i fantazi žanru, zahteva angažovanje umetnika koji se bavi prostornim konceptima i scenografijom. On je odgovoran za finalnu sliku na platnu , koja odvodi gledaoce u najrazličitije svetove. Od mašte takvog umetnika, zavisi kvalitet i uverljivost jedne filmske priče.

Dobar deo radova na izložbi inspirisan je spomenicima Narodnooslobodilačke borbe Jugoslavije “Zemlje koje više nema”. Spomenici na skicama umetnika su u službi elemenata koji grade distopijsku atmosferu i stvaraju koncepte fantastičnih svetova, urušenih planeta ali i radjanja nove nade. Ovo je svojevrstan predložak u okviru Fantasy & Sci-Fi žanra.
Takodje, autor će izložiti nekoliko dizajniranih plakata nepostojećih domaćih filmova, koji su omaž Jugoslovenskoj kinematografiji.

Stevan Aleksić je diplomirao filmsku i pozorišnu scenografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna, Univerziteta u Beogradu. Radio je na velikom broju projekata za film i pozorište i vanredni je profesor na Fakultetu za umetnost i dizajn ,odsek scenografija.
Foto: Ivan Miladinović

[Best_Wordpress_Gallery id=”123″ gal_title=”Stevan Aleksic”]

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.