Inspirisan savremenom ženom koja žudi za jednostavnom elegancijom i visokim kvalitetom. Istančan. Nežan. Večan.

Brend koji sebe prepoznaje više kao umetnički projekat nego kao modnu liniju. Vođen vizijom Saše Šašić, Shash još jednom dokazuje da ne postoje granice kada je reč o modi i umetnosti.

Sa željom da prevaziđe barijere i otkrije ženu koja je istovremeno elegantna i slobodna, svaki dan, u svakoj prilici, Saša spaja svoju ljubav prema modi i pokretu u jedinstveno, nosivo umetničko delo.

Svaki komad priča svoju priču, a istovremeno je sposoban da se prilagodi osobi koja ga nosi – da usvoji njene karakteristike, oblikuje se prema njenoj viziji i naglasi njen karakter. Shash modeli ne prate modne trendove. Oni su vanvremenski i večni, zasnovani na spoju jednostavnog dizajna i besprekornih, udobnih materijala. Spontana elegancija za savremenu ženu.

Shash tim prati nekoliko osnovnih načela, a jedno od njih je održivost. Pored korišćenja prirodnih materijala koji su bio-razgradljivi te ne zagađuju okolinu kada se odbace, Shash neprestano istražuje nove mogućnosti za budućnost.

FM42: Šta je izazvalo vaš interes za modu i zašto je nastao SHASH brend?
Dugo je to tinjalo u meni i čekalo svoj čas. Odrasla sam uz baku koja je šila i imala krojačku radionicu. Ona me je naučila da pravim jednostavne suknjice za lutke. Radile su se iz punog kruga bez šivenja. Kako sam rasla moje želje su postajale veće. Počela sam da smišljam odeću za sebe. Crtala sam kreacije, a baka je svaku moju zamisao pretvarala u jedinstven i neponovljiv komad odeće. Dugo, vrlo dugo, postojala je u meni ideja da moje kreacije ponesu i drugi. A onda je ideja dobila ime i pretvorila se u SHASH. Ispočetka stidljivo, a kasnije sve smelije, jedna za drugom nizale su se haljine, a svaka je od njih pričala svoju priču.

FM42: Koji je po vama najuzbudljiviji deo u samom procesu stvaranja nove modne linije?

Volim da razmišljam o konceptu komunikacije pre nego sto kreiram neki komad ili kolekciju, kao i o celokupnoj ideji u kojoj je svaki deo procesa, od početnog odabira materijala do konačnog postavljanja fotografije na instagram, nešto koherentno. Uživam da stvaram prostor u kome stvari dobijaju značenje među sobom.

Pri stvaranju aktuelne kolekcije „Modesty“ najuzbudljiviji deo bio je saradnja sa umetnicom Madlenom Dašić gde smo jedna drugu neicrpno inspirisale i nadahnjivale. Taj kreativni proces doveo je do nastajanja sakoa „Simonet“ koji naizgled deluje kao jednostavan svileni sako, a na unutrašnjoj strani, na postavi sakoa, skriveni su Madlenini crteži i time dobiveno jedinsveno nosivo umetničko delo.

FM42: U kom smeru se vaš rad razvio otkad ste započeli sa modnom linijom SHASH brenda?

Težim jednostavnosti, kako u samom dizajnu, tako i u celokupnoj slici koju marka prenosi. Stoga je od samog nastanka Shash-a njegovo glavno obeležje svedenost . Poslednjih godina sve više posvećujem pažnju održivosti i razvijam brend u tom smeru. Verujem da je danas veoma važno biti deo male zajednice koja se bori za očuvanje planete.

FM42: Šta predstavlja aktuelna MODESTY kolekcija?
Osnovna ideja kolekcije je spajanje dva naizgled suprotna pravca. Jedan je vizija prefinjenih, jednostavnih i skromnih linija, a drugi jedinstven pristup koji odgovara na pitanje šta simbioza umetnosti i odevanja može da bude. Osim što može da bude glasna i jaka žudnja za pažnjom, ona može biti i suptilna, hrabra i inteligentna, baš kao i detalji sakoa dizajniranog u saradnji sa vizuelnom umetnicom Madlenom čiji su jedinstveni crteži skriveni na postavi sakoa.

Pri stvaranju kolekcije Modesty, kao i uvek, koristili smo samo najkvalitetnije, prirodne i održive materijale: lyocell i svilu. Besprekorni, udobni materijali od kojih su izrađeni vanvremenski komadi: suknje i haljine A kroja koje obećavaju slobodu pokreta, te sakoi ravnih linija i suptilnih boja koji unose umetnost u svakodnevni život.

FM42: Koji su vam dalji planovi i gde možemo dobiti više informacija o brendu?
Ovog leta ćemo prezentovati jedan događaj koji je neka vrsta umetničkog performansa gde su sjedinjeni moda, umetnost i ples. Na njemu ćemo predstaviti trenutnu kolekciju „Modesty“ te u vidu jednog modela, najaviti sledeću kolekciju. Događaj će se dogoditi u Hrvatskoj, još uvek ne mogu da otkrijem mesto, mogu samo da kažem da je to jedan od mojih omiljenih gradova na našem podneblju i da će ambijent biti magičan.

Informacije o brendu možete pronaći na našem web sajtu – www.shash-couture.com te instagram profilu Shash. Pored našeg zvaničnog online shopa, proizvode možete kupiti u još nekoliko concept storova u Srbiji, Španiji, Švedskoj, a uskoro i u Hrvatskoj.

Foto Credits: Fernando Frade