Connect
To Top

FashionMag42 vam predstavlja modnog dizajnera Nikolu Veličkovića

FM42: Nikola, kada ste shvatili da želite da se bavite modnim dizajnom?
Priča počinje kao i svaka druga, još u ranom detinjstvu voleo sam da slikam i stvaram nešto ni iz čega. Moji omiljeni crtani film Pepeljuga, koji sam gledao skoro svake večeri, formirao je ono čime se danas bavim. Najveći utisak na mene je ostavila scena sa miševima koji su od jedne sasvim obične devojke u nekoliko trenutaka iskrojili princezu.

Ta scena mi je uvek u mislima, čak i danas, svaki put kada krenem da dizajniram haljine. Sobzirom da nisam nikoga imao u blizini ko se bavio sličnim poslom i ko bi mi pomogao, pomoć sam potražio u bakinom ormanu gde sam pronašao savršenu zavesu koju sam znao kako da iskoristim. Prvu venčanicu izradio sam za svog psa, i od njega napravio svoju Pepeljugu.

FM42: U čemu pronalazite inspiraciju?
Moram da priznam da mi je ovo pitanje najteže od svih, jer je sama inspiracija najkompleksnija i teško ju je objasniti. Kod mene je to malo drugačije i uglavnom me inspiriše raspoloženje koje vlada u toku tog dana. Često radim noću, jer je tada mirno pa je i spoljašnji uticaj sredine smanjen na minimum.

FM42: Kako izgleda vas proces stvaranja kolekcije?
Proces dizajna nije misteriozna aktivnost koju dizajneri sprovode u tajnosti iz koje se magijom pojavljuje proizvod. On počinje kada se donesu odluke o tome zašto, kako i čak da li nastaviti sa projektom koji je započet. Najkompleksnija stvar u samom stvaralačkom procesu jeste sprovesti ideju u delo. Ja krećem od materijala. Jako mi je bitno da pre same izrade sve potrebne materijale imam fizički kako bih mogao da osmislim sam model. Moje skice se direktno transponuju na lutci, gde se sve prvo ušiva ručno i prolazi nekoliko proba sa modelom.

FM42: Kome je namenjena?
Sve moje haljine su unikatne i same su po sebi mala umetnička dela. S obzirom na to da uglavnom radim haljine koje su ručne izrade i u kojim uglavnom ne može da se sedi, one su namenjene za posebne prilike kao što su crveni tepih, venčanje ili neki javni nastup. Naravno, iz svake kolekcije takvih haljina, postoji jednostavnija, nosivija verzija koja je prilagodjena svakodnevnom životu.

FM42: Opišite nam vaš stil oblačenja.
Moj stil oblačenja je jako sveden i praktičan u odnosu na moje haljine. Uglavnom nosim tamne pantalone koje moraju da budu savršenog ravnog kroja, udobna košulja u kojoj uvek izgledam dovoljno poslovno i cipele u kojima mogu da stojim bar nekoliko sati. Svoj stil sam prilagodio svom poslu gde uvek razmišljam da u istoj toj odeći mogu da šijem i uzimam mere.

FM42: Kakvi su vam dalji planovi?
Nemam planove na dugoročnom nivou, uglavnom planiram danas za sutra. Sledeća kolekcija koju ću predstaviti biće kapsula kolekcija koju posvećujem svojoj majci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Interview42

more posts