Kad ujutro ustanete, pogledajte svoj odraz u ogledalu, nasmiješite se, budite ponosni. I hrabro zakoračite u dan. Čekaju vas lijepe stvari.

FM42: Jana, upoznali smo vas kao Klaru Horvat u seriji Pogrešan čovek. Šta vam je ova uloga donela?Klara mi je doista donijela mnogo. Lik je pisan vrlo slojevito i životno, nije crno-bijeli pa gumački pruža velik dijapazon mogućnosti u kojima je trebalo prihvatiti određena rješenja, donijeti odluku i oživjeti Klaru. Bila mi je draga i izazovna jer je tražila puno. Trebam naglasiti da je, neovisno o liku, već samo snimanje serije izazov jer traži velik angažman, fleksibilnost i brzinu. Najvažnije što mi je uloga donijela jest glumački razvoj i iskustvo. Osim toga, donijela je prepoznanja na ulici, neke simpatične beneficije te neka nova poslovna i privatna poznanstva.

FM42: Jeste li zadovoljni reakcijama publike na seriju?Vjerujem da smo svi zadovoljni reakcijama publike. Osobito su one jasne u izravnom kontaktu s nepoznatim ljudima koji komentiraju seriju. Najveći kompliment i priznanje mi je dala velika Gabi Novak, koja mi je nakon prosvjeda održanog u cilju borbe protiv obiteljskog nasilja (vođenog putem inicijative Spasi me ) rekla ju je dirnula i ispunila nekim ženskim ponosom scena u kojoj je Klara odbrusila Zlatku i ostala stajati uz svoje dijete. Također mi je tada rekla da ne može vjerovati da razgovara s Klarom. Gabi! To je bila situacija u kojoj sam se zapitala je li to san ili java. Bila mi je to i ostala velika čast, ali i priznanje.

FM42: Šta smatrate najvećom prednosti, a šta nedostatkom glumačke profesije? Gluma je čarolija. Dok traje, nema mana. Nedostatak je to što svi ne rade onoliko koliko bi željeli ili ne rade na projektima o kojima sanjaju. Kad snovi postaju java, ostaje samo čista sreća.

FM42: Kako se pripremate za uloge? Da li praktikujete određene rituale?Atmosfera tijekom snimanja često bude hektična, znaju se mijenjati rasporedi i ponekad se utrkujemo s vremenom, pa tu nema puno mjesta za rituale. Idealno mi je imati mir, vrijeme sa samom sobom dok učim test, na marginama vodim bilješke razmišljajući o onome što se odvija u liku, a ostaje neizgovoreno. Prije snimanja, najdraže mi je s partnerom proći kroz scenu i pronaći prirodno u umjetnom okruženju. Kako sam u Los Angelesu bila na Institutu za kazalište i film Lee Strasberg, učila sam tehnike opuštanja za koje ponekad nema vremena, ali koje omogućuju odlazak u stanje koje briše sav okolni svijet i omogućuje potpunu posvećenost i stapanje s likom u trenutku kad se upale kamere. Kad god mogu, makar i par trenutaka prije neke scene, trudim se napraviti neke od tih vježbi.

FM42: Šta mislite, da li lepota može da bude hendikep u karijeri glumice?Ljepota je dvosjekli mač. Subjektivna je kategorija pa njezinu snagu umanjuje to što nito nije baš svima lijep ili baš svima odbojan. Svakako može biti hendikep, osobito u smislu seksualnog iskorištavanja te ograničenja za određene uloge. Ljepota s dozom pomaknutog, nečeg neobičnog, posebno onog što dolazi iznutra, a odražava se na van, mi se čini kao dobitna kombinacija. U većini slučajeva, ljepota je ipak plus, ali ne donosi ništa ako je prazna. Sreća i talenat stvaraju mogućnosti.

FM42: Vaša poruka čitaocima FM42 magazina.Tata me jedno upitao: ‘Jana, što je jače od svega?’ Razmišljla sam i odgovorila: ‘Ljubav.’ A on je rekao: ‘Ne, Jana. Nije ljubav. Mašta, samo mašta.’ Mašta sve može, sve pobjeđuje i zato sanjajte, samo sanjajte i usudite se maštati. Znajte da ste posve jedinstveni na svijetu, da nema nikoga poput vas i da upravo vi imate neke mogućnosti koje nema baš nitko drugi. Kad ujutro ustanete, pogledajte svoj odraz u ogledalu, nasmiješite se, budite ponosni. I hrabro zakoračite u dan. Čekaju vas lijepe stvari.