FashionMag42 vam predstavlja dizajnera Aleksandra Zabunovića

Svoje ideje se trudim da stalno stavljam na papir bez obzira na sezonu. Kada dodje vreme da se kolekcija oblikuje prolazim kroz proces selekcije gde od stotine modela treba izabrati one koji su najbolji.

FM42: Aleksandre, kada ste odlučili da se bavite modnim dizajnom?
Brend je aktivan od 2012 godine ali sam ja modom počeo da se bavim još od kako znam za sebe. Moda je uvek bila način da se kreativno izrazim i to je nešto što se nalazi duboko u meni. Moje najiskrenije divljenje modom, koju doživljavam kao umetničku formu, je upravo i moj glavni pokretač. Modom se ne bavim iz potrebe već iz neverovatno jake želje da oslobodim svoje kreativno JA. Tako je bilo od malena kada sam sa svega deset godina stvarao kolekcije koje sam nosio u osnovnu školu da pokažem razredu pa sve do danas.

FM42: Gde pronalazite inspiraciju za vaše kolekcije?
Inspiraciju nalazim svuda oko sebe i to kada najmanje očekujem. Inspirišu me forme, boje, gradovi, ljudi, osećanja ili muzika. Dosta haljina je ispirisano samim materijalima od kojih su izradjene, njihovom strukturom, osećajem pod prstima ili dezenom. Moje haljine imaju za cilj da još više iskažu lepotu žene pa je ista možda i najveća inspiracija od svih.

FM42: Kako izgleda proces stvaranja?
Svoje ideje se trudim da stalno stavljam na papir bez obzira na sezonu. Kada dodje vreme da se kolekcija oblikuje prolazim kroz proces selekcije gde od stotine modela treba izabrati one koji su najbolji. Ovo je za mene najzahtevniji proces gde ode najviše živaca jer kolekcija ne moze da ima 200 modela, a kao stvaralac istih teško je odlučiti se. Kada se posle mukotrpne borbe sa samim sobom i svojim timom dogovorimo oko finalnih modela kreće proces definisanja materijala i rad na krojevima. Nakod toga krećemo u izradu i nanošenje ukrasa kao finalna faza.

FM42: Koje materijale koristite?
U zadnjoj kolekciji dominira organdin svila koja me je inspirisala čim sam je ugledao, ali volim da koristim i čipku, saten svilu i muslin. Trenuto radim na kolekciji jesen/zima u kojoj ću koristiti brokat i taft svilu, ali biće i opet haljina od organdin svile. Trudimo se da većina materijala bude prirodna, ali ne bežimo i od kombinacija razlicitih sastava ako je materijal nešto stvarno posebno. Pored samih materijala dosta vremena i energije ulaže se i u ručni rad na ukrasima i motivima. Svi motivi i ukrasi na mojim haljinama su delo ruku članova mog tima i u svaku je uloženo desetitne i desetine sati rada.

FM42: Nedavno ste uradili editorial na Santoriniju. Reci te nam nešto više o tome?
Nikola Cvetković je fotograf čiji rad cenim već godinama i bilo je veliko zadovoljstvo što smo saradjivali na ovom projektu. Santorini je jedna inspirativna destnacija koja kao i naša kolekcije odiše jedinstvenošću. Spoj je očigledan i Nikola je to svojim okom uspeo da zabeleži na nezaboravan način. Mislim da fotografije fenomenalno prikazuju ne samo lepotu haljina već i neverovatnog okruženja kao i modela koje su ih nosile.

FM42: Kako bi ste okarakterisali svoj lični stil?
U ovom delu je bilo dosta promena, ali je to valjda ide sa godinama. U oblačenju sam dosta ležeran, ali je košulja odevni predmet koji je neizostavni deo moje garderobe bez obzira da je u kombinaciji sa šorcem ili svečanim pantalonama. Volim da nosim svetle boje poput plave, roze ili žute u letnjem periodu dok sam zimi ljubitelj crne i zelene boje.

Aleksandar Zabunović / Foto Nikola Cvetković
Aleksandar Zabunović / Foto Nikola Cvetković

Aleksandar Zabunović / Foto Nikola Cvetković