U Beogradu će se od 30.maja do 1.juna u Domu Vojske Srbije, u organizaciji agencije SuperStar Culture održati treći po redu internacionalni festival – Etnology Fest – pod sloganom ”Odbrana tradicije”.

Specijalni gost i zemlja u fokusu ovogodišnjeg Etnology Fest-a je Rumunija, koja ove godine predsedava EU. To je država  koja ima izuzetno bogato nematerijalno kulturno nasledje i spada među zemlje sa najlepšim narodnim nošnjama. Neke od tih nošnji su stare i preko 100 godina i biće prikazane po prvi put na Etnology Festu 2019.

Osnivač i programski direktor festivala Goga Grubješić postavila je Etnology Fest kao kulturnu manifestaciju koja će kroz raznovrsne forme izražavanja doprineti ciljevima kojima se festival bavi. Tako da će modne revije narodnih nošnji, revije savremenih dizajnera inspirisanih nasleđem, izložbe malih – tradicionalnih zanata, izložbe rukotvorina, radionice, paneli i predavanja uvaženih predavača biti program kojim će se ukazati na značaj i važnost očuvanja i inspiracije nematerijalnim kulturnim nasleđem. Ovogodišnji Etnology Fest dodatno ima za cilj podršku lokalnim udruženjima i zanatlijama koja se bave ručnim radom te jačanju veze između njih i modernih brendova.

Prvi dan  festivala, 30-og maja,  svečano će otvoriti supruga predsednika Republike Srbije, gospođa Tamara Vučić, a  ispred Doma Vojske prisutne će pozdraviti i predstavnik Ministarstva  odbrane  Petar Bošković, načelnik Uprave za odnose sa javnošću .  Program će početi ekskluzivnom  revijom narodnih nošnji –  ”Ethno  Couture Srbi u regionu i Srbiji ”  nakon čega će biti prikazana i modna revija ”Sećanje, tuga i lepota” autora Ivanke Jevtović čija je kolekcija inspirisana srpskim vojnim uniformama i narodnim nošnjama.

Drugog dana festivala 31.maja sa početkom u 12 časova,  održaće se panel  pod nazivom  ”Inspiracija ili krađa”. Za veoma aktuelnu temu ovog panela poslužio je slučaj iz 2017.godine kada je modna kuća ”Dior” pronašla ”inspiraciju” u narodnoj nošnji Rumunije (regiona Bihor) i iskoristila je u komercijalne svrhe za svoje kolekcije  a da pri tom nije navela izvor inspiracije, niti dala nadoknadu  tamošnjim lokalnim zajednicama.

Večernji revijalni deo programa otvoriti će  Njena ekselencija Oana Kristina Popa, ambasadorka Rumunije- specijalnog gosta festivala, a zatim će prisutni videti ekskluzivnu  modnu reviju ”Ethno Couture Romania” gde će  biti prezentovana  bogata kolekcija narodnih nošnji Rumunije.  U nastavku  večeri će uslediti  i revija savremenih rumunskih dizajnera  kojom će se predstaviti čuvene rumunske bluze koje su postale širom sveta poznate zahvaljujući pokretu ” La blouse roumaine”   i doprinele ponovnom interesovanju za  rumunsku taradicionalnu kulturu.

Treći, završni dan festivala, 1.jun.  biće posvećen Nacionalnim manjinama  AP Vojvodine. Program će otvoriti državna sekretarka za kulturu Vojvodine, gospođa Dragana Milošević a prisutne će pozdraviti i predstavnik EU delegacije u Srbiji. Prvo će posetioci imati prilike da vide ekskluzivnu reviju narodnih nošnji ”Ethno  Couture  Nacionaonih manjina AP Vojvodine – ”, a zatim i modnu reviju brenda ”Bulka babes” koja je inspirisana tradicijom i koja će zatvoriti ovaj prestižni festival.

Etnology Fest podržali su: Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstvo kulture i informisanja, Javno preduzeće Kalemegdanska tvrđava kao i međunarodne organizacije: Delegacija Evropske Unije u Srbiji i Organizacija za evropsku saradnju i bezbednost OEBS. Pokrovitelji festivala su kompanije: Idea, Zepter, Mivela, Dijamant i Frikom.

PR foto Ivanka Jeftovic
PR foto La blouse romanie, rumunska bluza, foto Gabriel Motica
PR Foto Nosnja iz Srbije 2 Srbi iz regiona
PR Foto Nacional manjine Vojvodine, Slovaci, foto Pavel Surovi
PR Foto Nošnja iz Srbije Smiljevac region
PR Foto Nosnje iz Srbije 2, Glamoč, Srbi u regionu
PR Foto Nošnja iz Srbije, Timočki region