FM42: Emilija, U galeriji Novembar na Vračaru otvorena je izložba ”Curiosa”. Reci nam nešto više o izložbi.
Na izložbi koju sam nedavno otvorila možete videti moje novije radove – instalacije i intervencije na zidovima, totemsku skulpturu, tkane slike, kao i nekoliko starih crteža koje smo dodali u postavku, da bi publika videla odakle je sve počelo. Ono što je zajedničko novim radovima je materijal koji sam koristila, a to je vuna, iako sam je za svaki rad primenila na drugačiji način.

FM42: Ostvarila si se i na polju industrijskog dizajna i dizajna nameštaja. Kako je do toga došlo?
Umetnost me je dovela do dizajna, iako sam oduvek htela i time da se bavim, ali tek nedavno se za to stvorila prilika. Potpuno spontano se sve desilo, kontaktirana sam zbog umetnosti, ali je ta saradnja vremenom prerasla i u industrijski dizajn. Zahvalna sam da su moje ideje i potencijali prepoznati, a taj put je otvorio i priliku za mene da konačno pokrenem umetničko/dizajnerski studio ETAR, kroz koji ću plasirati svoje projekte vezane za industrijski, ali i dizajn enterijera.

FM42: Gde pronalaziš  inspiraciju?
Uvek u prirodi, u malim svakodnevnim stvarima, a nedavno su me inspirisali stari topografski crteži i mape.

FM42:  Do kada traje izložba?
Izložbu možete pogledati do 29.-og februara, a 22.-og u 16h ćemo u galeriji održati i otvoreni razgovor između kustoskinje galerije Maje Kolarić, istoričarke umetnosti Nikolete Marković i mene. Publika će moći da čuje detaljnije koje ideje stoji iza mojih radova, kako su stvoreni, da se sretnemo i naravno biću tu za sva pitanja.

FM42: Šta si sebi zacrtala da ostvariš u 2020. godini?
Da radim više na projektima za studio ETAR, nove izložbe i radovi, ali i da konačno napišem scenario za film koji mi se već dugo mota po mislima.

FM42: Poruka za čitaoce FM42 magazina.
Da se setimo da volimo i sebe i druge.

FOTO: Mirjana Janković