Ekskluzivni Intervju: Bata Spasojević

Danas je teško naći pravu modnu ikonu kao u vreme kada su gospodarile zvezde starog Holivuda. Karin Rotfeld i Ana Dela Ruso su moji favoriti, svaka u svom filmu posebna.

FM42: Jaka konstrukcija, rok muzika, art, asimetrija i futurizam predstavljaju osnov svake va[e kolekcije, ali svakog puta unesete I ne[to inovativno. Koju novu nit ste utkali u novu kolekciju?
Nova nit koja prožima  kolekciju za proleće/leto 2018, kao što I sam naziv govori je – ,,Hero Icons”. Tema je dosta otvorena i sadrži puno raznih profila ličnosti iz svere filma, muzike, sporta , strip junaka… Sve te zanimljive ličnosti, energije i stvaralački potencijal koje oni nose su ostavili na mene jak utisak koji sam preneo na printove i forme u novoj kolekciji. Kolekcija obiluje  jakim koloritom, dahom leta , letnjim avanturama. Udružila je autentičnost, individualnost  i eksluzivnost.

FM42: Koliko ste ovoga puta svoju smelost iskazali kroz zanimljive printove I koje boje dominiraju u kolekciji?
Što se tiče printova , oni I ovoga puta predstavljaju veoma važan segment kolekcije. Uvek nose simbole mojih novih ideja i nadahnuća. Ovaj put primat imaju Merlin Monro , Stiv Mekvin , Marlon Brando, Robert De Niro, Muhamed Ali, Mek Gregor, mnogi muzičari, kao i  zanimljive poruke. Boje su jake, od fuksije pinka, pudera, svetnih dezena do crne po kojoj sam prepoznatljiv.

FM42: Koko Šanel je davno rekla Moda koja ne doseže ulice nije moda. Mislite li I vi tako?
Koko je bila potpuno u pravu, apsolutno se slažem sa tom tvrdnjom. Tu devizu i ja govorim u mnogim intervjuima kao i mojim studentima kojima sam svojevremeno predavao na fakultetu. Dobar i kvalitetan dizajn mora naći svoj put i ako nema primenu i svrhu – gubi smisao.

FM42: Kako srpska street moda deluje u poređenju na ulice svetskih modnih metropola?
Mislim da i dalje ulice velikih metropola deluju dosta opuštenije i stilski bolje uklopljene… Sadrže takođe puno različitosti i kreativnosti u odnosu na naše ulice. Mada se uvek zaista obradujem kada vidim novu struju mladih koji vole da eksperimentišu. To je dobar znak da pokušavamo da idemo ukorak sa svetom.

FM42: Imate li neki modni savet za devojke koje ovog proleća žele da izgledaju trendy?
Savetovao bih prvo devojke da budu opuštene i da ne robuju trendovima pošto-poto . Da grade svoj stil, da eksperimentišu… Obavezan kolorit koji se treba naći u njihovim ormarima je pink , lavanda, tirkizne nijanse…

FM42: Ako bi ste između Dzona Galijana, Bila Gajten, Rafa Simonsa i Marije Gracije Kjuri morali da izaberete jednog dizajnera čiji autorski pečat cenite, ko bi to bio?
Pored Tom Forda koga nema na ovoj listi, svakako volim i Rafa Simonsa i njegovu monumentalnost u silueti. 

FM42: Ko je, prema vašem mišljenju, danas ikona stila?
Danas je teško naći pravu modnu ikonu kao u vreme kada su gospodarile zvezde starog Holivuda. Karin Rotfeld i Ana Dela Ruso su moji favoriti, svaka u svom filmu posebna.

FM42: Kakvi su vam planovi za period nakon predstavljanja nove kolekcije na Serbia Fashion Weeku?
Slede pripreme za odlazak na Maltu gde ću predstaviti kolkciju sa Serbia Fashion Weeka, a potom me očekuje obilazak evropskih gradova u potrazi za novom inspiracijom.