Donosimo vam intervju s dizajnericom Hippy Garden-a Đurđicom Vorkapić. Đurđica nam je otkrila kakav je proces dizajniranja, što ju inspirira i naravno, u čemu je tajna uspjeha u svijetu mode.

FM42: Đurđice, kada ste shvatili da se želite baviti modnim dizajnom? Koja revija je ostavila najveći utisak na vas?

Hvala na pitanju. Mislim da se neke stvari u životu jednostavno poslože i ponese vas u smijeru koji je najbolji za svakog od nas. Tako se i meni posložilo, jednostavno me odnjelo u stvaranje, na neki način čini mi se da je kreacija izabrala mene, a ne ja nju.

Puno je revija iza Hippy Gardena, a naravno da ih pamtim sve. Rado ističem samostalne projekte koje unazad desetak godina s velikim zadovoljstvom stvaram, uvijek pružajući novu dimenziju kreativnog stvaralaštva uz iskrenu viziju i dosljedan dizajn.

Istaknula bih da kroz ono što stvaramo uvijek prenosimo i neku dublju poruku pritom imajući na umu da moda sama sebi nije svrha ako ne ostavlja određeni trag.

Izdvojila bih najizazovniji a ujedno i najdraži projekt -revija na vodi. Tada sam poželjela napraviti izuzetno zahtjevnu levitirajuću modnu reviju u Petričanima kod Zadra. Sama izvedba i tehnička podrška bila je vrlo zahtjevna.

Revijom u Esplanadi Zagreb, prikazali smo čarobne Hippy Garden Marqizete koje su imale odabranu publiku. U crno dekoriran ambijent uz glazbeno scenski program ušetao je i bijeli konj začinivši cijeli događaj. Ta mistična oaza stila u kojoj se moda ispreplela s djelima glazbenih virtuoza, davno zaboravljenim recepturama, bajkovitom glazbom i fantastičnim scenskim izričajem čine kolekciju „Marquise Maestoso“ jednu od mojih favorita.

Za reviju unikatnih vjenčanica inspiriranu rajom u Francuskom paviljonu, uzvanike je dočekala okrugla pista, koja se prostirala na više od 100 kvadrata, napravljena od pet tona trave, sa stablom masline u sredini, kao najvećim simbolom Edena. Potpuni dojam esencije života, stvorili smo služeći vodu s cvjetovima bazge, vinom i kruhom.

Đurđica Vorkapić – modna dizajnerica

Sve ovo ističem samo iz razloga što za mene nije moda tek puko šivanje haljina već privilegija kojom mogu izraziti svoju kreativnost na meni najljepši način.

FM42: Što je za vas moda? Kako biste definirali vaš stil?

Na ovo pitanje sam Vam već dala odgovor. Definicija moga osobnog stila je krajnja jednostavnost.

FM42: U čemu pronalazite inspiraciju? Kako biste nam opisali vaš proces dizajniranja – od skice do proizvoda?

Kreativni svemir je toliko velik i beskonačan da inspiaciju pronalazim u svemu što me okružuje ali onu dubinsku meni potrebnu za stvaranje uvijek pronalazim u svojoj nutrini.

Kada posegnete za tim neiscrpnim izvorom kreativnosti uvijek ste autentični i orginalni jer je to dio svakog od nas, svake individue i po tome je jedinstven.

Najbolje kreacije se stvaraju nutrinom. Svakodnevno stvaram, krene osjećanjem da trebam izraziti i u stvarnosti realizirati ono što mi je trenutno u fokusu, uzmem materijal u ruke i slažem ga dok ne dobijem željenu formu.

Na taj način odmah vidim u stvarnosti ono što je prije toga bilo samo u mojim mislima.

FM42: Hippy Garden jedan je od najpoznatijih hrvatskih brendova. U čemu je tajna vašeg uspjeha? Pripremate li novu kolekciju?

Ako Vam otrijem tajnu onda više nije tajna!! Ha ha, u dosljenosti, konstanti i vječitom istraživanju. Hippy Garden je na neki način pomalo „prkosan“ brend. Naravno, pripremamo uvijek nešto novo!

FM42: Pored dizajniranja, čime se još volite baviti? Kako izgleda jedan vaš dan?

Cijelo vrijeme smo u stvaranju, osim modnog dizajna veliki dio vremena posvećujemo i industrijskom dizajnu, inovacijama.

Sve je to kreativnost samo je stvar u kojem obliku je realizirate. Ponekad je to kroz modu, ponekad kroz glazbu, inovaciju ili sliku. Znači kreativnost ne poznaje oblik nego je na pojedincu da je oblikuje u neku formu.

Užurbano, vjeroatno kao i svima koji bi željeli puno toga iskusiti, onima koji su znatiželjni i koji se ne bolje izazova.

U početku sam napisala da mi se čini da je kreacija izabrala mene tako da joj se i prepustim kroz dan da me nosi i svaki novi dan je nešto novo, novo iskustvo i nove mogućnosti.

FM42: Jeste ispunili sve vaše snove?

Ako se snovi odnose na želju onda je moj odgovor da se trudim sve ono što istinski želim i realizirat. Moram priznati da nemam nekih posebnih snova niti želja zato što nastojim djelovati ka onome što želim i o čemu sanjam.

Zapravo shvatila sam da ste sami sebi najbolji za ispunjavanje svojih snova i želja pa s toga kojiko uložite truda u tome nastojanju toliko i dobijete natrag to je jednostavno zakon svemira.

FM42: Poruka za naše čitatelje

Uvijek je sve vrijedno probati, jer ako ne probate nikada nećete ni znati jeste li mogli ostvariti ono o čemu sanjate. Snovi su tu da ih sami sebi ostvarujete! Kada se sa kreacijom igrate tada je najbolje i oblikujete, kreacija ne poznaje oblik zato dajte sebi priliku da je izrazite.