Dominik Sporiš – kako imati savršen instagram profil!

Svjesni smo kako je danas vrlo važno imati dobar Instagram, divne fotke, lokacije, outfite.

Mnogi postaju poznati upravo kroz ovu društvenu mrežu, zarađuju novac kroz reklame ili promocije. Ako ste mislili da je lako voditi kvalitetan profil, uvjeravam vas da je teže nego što pretpostavljate – od toliko milijuna profila, sličnih priča ili sadržaja, vaš mora odskakivati od ostalih te biti poseban, prepoznatljiv. Ukratko, Instagram stvarate kao vrt, njegujete, hranite i on raste kako ga uzgojite – možda zvuči smiješno, da, ali moje iskustvo je upravo takvo.

Kako živim u Zürich-u, počeo sam sve više “njegovati” blogerski trend objavljivanja slika. Da odmah prijeđem na stvar, sebe ne smatram nekim posebnim blogerom ili influencerom (ne volim taj naziv da budem iskren jer se sve vrti oko toga tko će imati skuplju majicu ili mobitel).

Jednostavno mi se sviđa imati dobru fotografiju s pokojim lajkom više. Trudim se imati lijepu lokaciju, unesti svoj duh.

Jakna: Zara, Pulover: REPLAY, Majica: Diesel, Hlače: Zara, Šal: Marina’s HandMade, Tenisice: Adidas Gazelle

Što znači “blogerski trend Instagram profila”?

Dobra fotka je najvažnija ukoliko se želite početi baviti modnim bloganjem ili voditi modni profil na Instagramu. Uvijek gledajte da vam prirodno svjetlo doprinese svježinu fotografije, pri čemu je bitno da niste skroz na sunčevom svjetlu (postoje i iznimke) nego da vam svjetlina poda lijep sjaj u licu.

Preporučio bih svakako da pratite vremensku prognozu, poluoblačno vrijeme je najbolji izvor svjetlosti za vašu fotku.

Jakna: Sisley, Pulover: Sprngfield,  Traperice: Zara, Tenisice: Giorgio Armani,  Čarape: Zara, Sunčane naočale: Marc Jacobs

Kada smo okrenuti licem direktno u sunčevu svjetlost, najvažnije jest da fotograf (ili vi sami) budete jako brzi u fotografiranju. Često se desi da vam suze oči, žmirkate ili škiljite u kameru. Ukoliko ne uspije, nemojte se nervirati. Mislim da je to stvar sreće i trenutka.

Šal: Bombay Birds Zurich, Bomber jakna: Zara

Moje su fotografije većinom snimljenje mobilnim telefonom. Obratite pozornost na kvalitetu kamere, aplikacije u kojoj se fotkate i naravno, koji photoshop ili filter koristite.

Lice uvijek okrenite na stranu za koju smatrate da vam je ljepši profil – vježbajte s prednjom kamerom na kvalitetnom izvoru svjetlosti (pred ogledalom u kupaonici npr.).

Probajte prenijeti iskrenu emociju, nemojte biti opterećeni kako će fotografija ispasti. Zna se dogoditi da složim cool outfit za fotkanje, ali sam taj dan umoran ili jednostavno ne izgledam dobro pa se to i odrazi na fotografiji – ali ništa zato, neće svijet propasti ako ponovite za par dana.

Koristite photoshop po potrebi. Uklonite prištiće, nejednakosti, popravite obrve ili neku boricu. Nemojte se mumificirati previše jer ostavlja dojam jeftinog i plastičnog izgleda.

Tagirajte modni brend koji nosite na fotografiji, stavite trendy hashtag-ove.

Nikada ne znate tko će vas uočiti na Instagramu.

Svakako bi bilo dobro da imate nekoga tko će vas uslikati. Ne mora to biti profi fotograf već vaš prijatelj ili član obitelji. Kada nisam u prilici imati fotografa, uvijek dosađujem mami ili tati da me uslikaju kada smo negdje zajedno – i da vam kažem, dobro funkcionira.

Najljepši “modni dodatak” na fotografiji su upravo vaši prijatelji.

Uvijek se nasmiješite, iskreno, od srca. Instagram je super mjesto za podijeliti sretne fotke.

Danijela & Dominik

Photos: Dominik Sporiš Instagram

Photographer and Retouch: Hrvoje Antolović