Dijana Vujačić: “Moć medija je očigledna i sve više dominira u dizajnu kao akcija i reakcija”

FM42 magazin je porazgovarao sa Dijanom Vujačić, dizajnerkom brenda Hearts & Diamonds i novom modnom urednicom časopisa Karakter.

FM42:  Dijana, nedavno si postala modna urednica Karakter časopisa. Da li možeš da nam kažeš kako i kada si zakoračila u svet medija?
Moć medija je očigledna i sve više dominira u dizajnu kao akcija i reakcija. Potreban nam je identitet, autentičnost, intelekt. Prepoznala sam Karakter kao medijsku platformu koja ima kvalitetan sadržaj u domenu odgovornog novinarstva. Svesni smo uticaja na javnost a posebno na tinejdzere, prvu generaciju koja je odrasla uz internet. Modeli koje popularizujemo formiraju stav o estetskim kriterijumima šta je prihvatljivo ili ne. Stav IN/OUT je prevazidjen odavno kao etiketiranje bez osnova. Trendovi su toliko širok pojam da u suštini pravila ne postoje već samo tendencije koje stimulišu na modnu kombinatoriku. Moda je način da izrazimo svoj karakter, ne postoji template za stil i stav.

FM42: Kako izgleda jedan radni dan?
Realizovane ideje su samo jedan deo koji se vidi, mnogo toga je još u pripremi iza kulisa ili čeka pravo vreme.
Iza svega šta vidim, čujem, pročitam je potreba da iskustvo podelim, saznam više.
Komunikacija me pokreće pa nekako taj radni dan traje non-stop. Drugačija ili čak suprotna mišljenja me dodatno stimulišu, tražim iskrene komentare. Oduvek mi je bila inspirativna ta različita percepcija izmedju ljudi kada drugačije doživimo istu knjigu ili film. Diplomirala sam kostimografiju na Fakultetu za primenjenu umetnost i dizajn u Beogradu, dragocene su te spontane diskusije sa kolegama na aktuelne teme. Kao dizajner sa iskustvom mogu realno da sagledam modu kroz ljude i dogadjaje.
Sjajna je tvoja inicijativa za FM42 forum, treba nam što više takvih interaktivnih bliskih susreta.

FM42: Da li si se već susrela sa nekim izazovima?
Izazov je istraživati modu kao fenomen u širem kontekstu, trendovi postoje u raznim delatnostima a ne samo u dizajnu. Ona je i biznis i edukacija, sebe i druge vidimo kroz prizmu modnih silueta koje nam plasiraju mediji. To je uticaj koji formira predrasude, copy/paste estetika. Treba nam moda koja će da istakne naš identitet umesto mode koja nas uklapa u većinu.
Cyber žene su postale ideal kao savršene i nepogrešive ali one ne postoje. Tema me je inspirisala da naslikam seriju slika u tradicionalnim tehnikama (ulje na platnu, akrilik na platnu) na kojima su vizuelizacije cyber heroina sa emocijama stvarnih žena.
Bila sam jedan od izlagača na izložbi UMETNOST DANAS u Galeriji Narodne banke Srbije u avgustu i septembru 2019. na kojoj su kustosi gospodin Slobodan Maldini i Sofija Lancoš Maldini predstavili umetničku produkciju istaknutih predstavnika savremene scene likovne i primenjene umetnosti i arhitekture Srbije. Izložbu su pratili performansi, predavanja, razgovori, radionice. Objavljena je I jedinstvena monografija “ATLAS likovnih umetnika Srbije 2” sa radovima izlagača i biografijama. Ovaj veliki projekat je skrenuo pažnju na važnost prepoznavanja savremenog stvaralaštva i potencijala moderne umetnosti.

FM42: Šta se dešava sa tvojim modnim brendom Hearts & Diamonds?
Hearts&Diamonds sam zamislila kao adhoc brend koji instant reaguje na inspiraciju. Kada imam ideju odmah je i realizujem bez ograničavajućeg koncepta. Posle korseta, kravata i nakita, sada sam napravila kolekciju mekanih torbi My SoftBag, biće na izložbi u Galeriji Singidunum u Knez Mihailovoj u toku februara. Kada radim dizajn za brendove moram komercijalno da razmišljam, procenat prodaje je presudan za uspešnost kolekcije. Unikati i male ekskluzivne serije modela traže da budem slobodnija u eksperimentima pa koristim tu mogućnost u okviru svog brenda.

FM42: Poruka za čitaoce FM42 magazina. 
Krilatice mi nisu jača strana ali ne zaboravljam filozofsku ” da bi imao sve što želiš moraš dati sve šta imaš”.