Dejan Jelača proglašen za najboljeg glumca u Americi

FM42: Dejane, dobili ste veliko priznanje za vašu glumačku karijeru u Americi. Kako ste reagovali kada ste saznali ovu sjajnu vest?

DJ: Dobiti nagradu za najboljeg glumca u Americi a pritom  ste stranac nije mala stvar. Veliko priznanje i potvrda da ovo što radim vredi i nema granica. U  pitanju je filmski festival u Virginiji i nagrada je za ulogu u filmu “ Blossoms of Faith” gde po prvi put igram Amerikanca . Iznenadio sam se jer ovo zaista nisam očekivao. Moram da vam priznam da su mi suze krenule od sreće. Posle više od jedne decenije u Njujorku, proglašen sam za najboljeg glumca  i to za prvog odigranog Amerikanca. Mnogima se to nikada i ne desi, koliko god veliki glumci bili.
Neverovatan osećaj. Tesko je to opisati. Kada su mi javili na trenutak sam pomislio da je u pitanju šala mojih prijatelja. Ova nagrada mi otvara mnoga vrata , drgačiji tretman i položaj. A posle dodele nagrade usledili su pozivi za nove projekte. Tako da za par dana počinjem da snimam jednu romantičnu dramu .

FM42: Završili ste snimanje filma “My name is Udoka a Nigerian not a Scammer” Kakav je vaš lik u filmu?

DJ: Nedavno sam u Njujorku završio snimanje filma “My name is Udoka,a Nigerian not a Scammer” po scenariju i režiji Sylaz Ud’ee , po istinitoj priči . Igram tog nesrećnog rasistu , šovinistu i manijaka.  Posle “Koriolana” ovo je sigurno jedan od najkompleksnijih i najtežih likova koje sam odigrao u mojoj glumačkoj karijeri . Snimali smo na lokacijama u Broklinu i premijera se očekuje sledeće godine. Ja obožavam da igram karaktere koji su putpuno drugačiji od mene. U dosadašnjoj karirijeri sam imao tu sreću . Osim izazova tu je i želja da osetim drugačiji život i mislim drugom glavom .Tako najbolje plivam . Pokazalo se da u tome imam najviše uspeha.

FM42: Kakvi su vam planovi kada je emisija “30 minuta” u pitanju?

DJ: Sledeće godine trebalo bi da počnem sa snimanjem devete sezone moje autorske emisije “30 MINUTA” .  Još uvek sam u pregovorima na kojoj će se televiziji emitovati “30 minuta”, jer je Art televizija ugašena. Tužan sam što je jedno oličenje kulture ugašeno, ali mi moramo dalje, da zajedničkim snagama propagiramo prave vrednosti. Moja emisija upravo to i radi već osam godina. Već uveliko razmišljam ko bi otvorio novu sezonu. Nimalo mi nije lak zadatak, jer toliko velikana sam ugostio, da više ne znam ko je dostojan njih da mi bude prvi gost u novoj sezoni.
Jedan sam od retkih autora koji je uspeo da ugosti velika imena na našoj javnoj sceni … To su ljudi od kojih sam mnogo naučio. Kada uspete da dovedete imena poput Milene Dravić, Nebojše Glogovca, Mire Karanović, Dragana Mićanovića, Miše Janketića, Svetozara Cvetkovića, Radmile Živković… onda morate da budete i više nego ponosni. Verovali ili ne, postoji veliki broj njih koje nisam ugostio, a želja mi je da se nađem preko puta takvih profesionalaca u devetoj sezoni. Spisak je dugačak, ali izdvojio bih neke od naših zaista divnih ličnosti: Emir Kusturica, Mateja Bećković, Miki Manojlović…
Možda će gledaoci “30 minuta” videti upravo ove ljude u devetoj sezoni. Skoro sam 14 godina u Americi, ali ne zaboravljam moje korene i moju Srbiju. Moja emisija je jedna od mostova sa mojom zemljom . Polako pakujem kofere i dolazim posle Nove godine.  Uželeo sam se svog naroda. Jedva čekam.