Borba za budućnost! Perwoll Fashion Week Digital

Odgovorno ponašanje prema sebi, prema sredini u kojoj živimo i podrška mladima obeležili su drugo revijsko veče Perwoll Fashion Week Digital-a.

Belgrade Fashion Week u saradnji sa Udruženjem žena obolelih od kancera dojke se i ovaj put uključio u aktivnosti u okviru projekta „Jači od straha“ koji ima za cilj da poruke ohrabrenja stignu do onih koji se bore sa kancerom. Specijalno za akciju „Poslušaj“ u cilju plasiranja važnih poruka što širem auditorijumu u kampanju su se uključile i poznate dame – Mirjana Karanović, Duška Jovanić, Marija Bergam, Lena Bogdanović, Marija Ratković i one su nosile modele na posebno osmišljenoj reviji koju su pripremili priznati domaći dizajneri Valentina Obradović, Igor Todorović, Daniela Glišić, Svetlana Jaćović, Vesna Kracanović, Tijana Milutinović i Sonja Jocić.

 

PREDRAG DJUKNIC predstavio je kolekciju The mirror / Ogledalo koja pokazuje ono što jesmo. Svaka žena je savršena na jedinstven način. U pitanju je kolekcija koja ističe lepotu žene, ženstvenosti i veliča snagu žene. Isticanje minimalizma i svedenosti forme kroz neobarokni koncept nosivog luksuza.

 

U vreme pandemije kada je podrška vrlo bitna udružile su snage i kreirale kapsula kolekciju jesen/zima 2020/2021 pod nazivom SISTERS CODE ATELIER & DANA LIGHT X KAMIJE. Kolekciju prate, Maya Milano Jewellery – inovativni i kreativno izrađen nakit od italijanskog srebra, kao i IPSA Jewelry by top model Alexandra Egorova koja kreira minimalistički nakit od perli i dragog kamenja za sve prilike, Bianco bags – moderne torbe izradjene od najkvalitetnijih materijala. Naša poznata novinarka i pisac Duška Jovanić nosila je model na pisti, a njen lični stil donekle je bio i inspiracija za dizajnere.

Inspiracija za kolekciju “Koraci i putokazi” IVANE VORGUCE predstavlja vizuelni doživljaj ljudske potrebe da se kreće, napreduje i stvara. Nekada je to jedan korak, nekada je pređen ceo put. Koraci, putevi, linije. Vreme koje prolazi i ono koje dolazi. Sekund, minut, sat. Trajanje. Razgovor, signal, eho. Linija aviona – trag. Priroda, zemljani put, oblik, ljudski korak. Nebo i zemlja. Linija spajanja. Povratak prirodi. Sve su to segmenti koji čine celinu predstojeće kolekcije za jesen/zimu 2020/21.

 

Modeli iz kolekcije SENKA, Marija Handmade nastali su kroz razne procese: od rađanja ideje preko postavljanja stotina i hiljada tankih niti lana, pamuka i vune kroz ruke veštih žena u tkanju platna do dizajniranja, krojenja i šivenja. Za svaki komad potrebno je od 8 do 56 sati da bi se napravio. Ostaje dosledna svojoj osnovnoj ideji a to je odeća od prirodnih materijala nastala pletenjem i tkanjem na razboju. Senka sadrži kapute, jakne, džempere, prsluke kao hit komad sezone pa i udobne haljine, pantalone i suknje koje ćete uvek naći u njenim kolekcijama.

Game Changer all season kolekcija Ane Trošić Trajković, za godinu u kojoj smo uspeli da usporimo, priča o aktuelnim modnim promenama koristeći mantil – osnovni komad teže konfekcije, kao simbol brze mode, milionskih tiraža tokom mnogodecenijske proizvodnje globalno, simbol zone komfora, pripadnosti masi, kolektivne nesvesti i lenje prepuštenosti civilizacijskim tokovima. Pre same revije emitovan je film u kom se pojavljuju aktivistkinje koje su inspiracija za prikazanu kolekciju. Marija Ratkovic- teoretičarka kulture, kolumnistkinja i aktivistkinja; Marija Radakovic- novinarka održive mode, autorka podkasta Ffm-o modi, ali ozbiljno; Aleksandra Marić – nacionalna koordinatorka aktivističke organizacije Fashion Revolution; Nataša Gligorijević – direktorka centra za održivi razvoj Srbije; Milja Vuković – istoričarka umetnosti, inicijative-“Za manje smeća i više sreće ” i “Divlji Beograd”; Aleksandra Petković TKV- umetnica grafita, viteškinja umetnosti i književnosti, kraljica vila održive mode.

Podrška mladima je realizovana kroz organizaciju konkursa za talentovane, mlade modne dizajnere koji su želeli da usavrše svoja znanja i dobiju nova iskustva iz modnog biznisa. Tim povodom je realizovana Mionetto Style Academy koja je bila zamišljena kao dvonedeljna modna edukacija mladih dizajnera sa realizacijom modela kao finalnim proizvodom. Akademiju su vodili Nenad Radujević i Boško Jakovljević, a predavači su bili brojni eminentni stručnjaci iz sfere mode i modnog biznisa. Od 11 polaznika koji su izabrani na konkursu tri superfinalista Mionetto Style Academy su imali priliku da se svojim modelima predstave na Perwoll Fashion Weeku.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.