Bogomir Doringer predstavlja svoj projekat ”I Dance Alone” na predstojećem Resonate festivalu!

Bogomir Doringer predstavlja svoj projekat ”I Dance Alone” na predstojećem Resonate festivalu!

Petak, 21. april 2017, Jugoslovenska Kinoteka.

Ove nedelje Resonate festival predstavlja Bogomira Doringera, umetnika našeg porekla koji već godinama stvara u svetu. Bogomir kao interdisciplinarni umetnik uzima pojave modnog dizajnera, filmadžije i konceptualnog umetnika kao oblike komentarisanja i raskrinkavanja savremenog društva, čiji je i njegova domovina sa svojom specifičnom sudbinom neizostavni deo. Na Resoante festivalu će predstaviti svoj novi projekat I Dance Alone, u petak, 21. Aprila 2017. u Jugoslovenskoj kinoteci. Na ovom projektu Doringer radi još od 2014. godine, a u pitanju je svojevrstan istraživački projekat, u kome istražuje fenomen klabinga iz ptičije perspektive. Posmatranje individualne koreografije kao ogledala sociološko – političke okoline i promena. Za potrebe ovog projekta, Doringer će snimati poslednji dan festivala Resonate, koji se bude dešavao u klubu Drugstore.

Bogomir Doringer (1983), umetnik, istraživač i kustos odrastao je u Jugoslaviji, kojoj je pripadala Republika Srbija. Posle studija sociologije na Beogradskom univerzitetu, usavršavanje je nastavio na Gerrit Rietveld Academie u Amsterdamu. Nekoliko godina kasnije sa odličnim uspehom magistrira na programu Master of Film na Holandskoj Akademiji za film i televiziju (Nederlandse Film en Televisie Academie), gde su njegova interesovanja za umetnička i interdisciplinarna istraživanja uticala na razvoj tog odseka. U svojim projektima Doringer se bavi sociološkim fenomenima koji se manifestuju u telima i na telima ljudi. Svaki projekat je okupio stručnjake iz različitih oblasti, a rezultati projekata pokazali su se značajnim i u sferama medija, sociologije, psihologije, medicine, antropologije…

Bio je nominovan dva puta kao predstavnik Srbije na Venecijanskom bijenalu, jednom sa projektom Hospitality koji se bavio fenomenom Gulf War syndorme, slučajevima učesnika u ratnim misijama – NATO i UN koji su po povratku iz misija razvijali ozbiljne zdravstvene probleme, teške oblike kancera pluća i limfoma. Doringerova istraživanja koja su trajala više godina ukazivala su na povezanisti oboljenja sa korišćenjem naoružanja sa osiromašenim uranijumom.

Između 2012. i 2015. bio je kustos serija internacionalnih izložbi FACELESS i događaja koji su se osvrtali na socio – fenomen otkriven u kulturi pojavnosti. Ovim projektom ispitivao je obično pojavljivanje prikrivenog lica u savremenom društvu posle 11. Septembra. Projekat je okupio preko 100 savremenih umetnika i modnih dizajnera. Univerzitet primenjenih umetnosti u Beču štampao je posebno izdanje posvećeno temi FACELESS.

 

Resonate je platforma za povezivanje, razmenu znanja i edukaciju, koja spaja vrhunske umetnike i istraživače u bavljenju pozicijom tehnologije u umetnosti u kulturi. Umetnici, predavači i muzičari koji dolaze na Resonate predstavljaju vrhunac savremene kreativne industrije u svetu.

Resonate će imati svoje šesto izdanje u periodu od 19. do 22. aprila 2017. u Beogradu.

Facebook . Twitter . Instagram .  #res17

Informacije o ostalim učesnicima i cenama karata za Resonate 2017, potražite na sajtu www.resonate.io