ART Intervju sa Jelenom Damnjanović

Moje polje istraživanja okrenuto je prema ulepšavanju ženskog tela u savremenom kontekstu življenja u kome se nameću uvek iznova novi ideali lepote pritisnuti silom potrošačkog društva.

FM42: Jelena, kada ste shvatili da želite da se bavite umetnošću?
Od detinjstva volela sam da crtam i slikam. Tokom školovanja likovna kultura bila je jedan od omiljenih predmeta. Nakon završetka osnovne škole upisala sam Srednju školu za umetničke zanate u Šapcu u kojoj sam nastavila da negujem svoj umetnički senzibilitet uz preporuke profesora da svoj talenat podignem na viši nivo. Odmah potom dolaze višegodišnje pripreme za upis na Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu a potom uspešno položen prijemni. Danas i dalje živim svoj san. Za mene je umetnost suština života, profesionalno opredeljenje koje je u celini definisalo moj život.

FM42: Kako je nastala izložba ” La Lettera Intima” ?
Izložba ” La Lettera Intima” nastala je kao rezultat razmišljanja na temu predstavljanja radova u nešto drugačijem prostoru koji nije klasičnog galerijskog tipa. Vintidž izgled enterijera umetničke galerije i kluba avangarde Polet dao je radovima  novu dimenziju koju sam želela da postignem. Moje polje istraživanja okrenuto je prema ulepšavanju ženskog tela u savremenom kontekstu življenja u kome se nameću uvek iznova novi ideali lepote pritisnuti silom potrošačkog društva. Tehnikama grafike i crteža, koje pretežno koristim u svom radu, pokušavam da naglasim značaj intimnog kroz lupu modernog doba.

 

Samim tim moj umetnički pravac zasniva se na slici žene – konzumentkinje koja živi u savremenom habitusu potrošačkog društva u kome je savremeni ideal ženskog tela i sam postao upotrebni predmet ili proizvod putem reklamazacije, a sam upotrebni predmet dobio naglašeni seksualni karakter gde se kupovina pretvorila u ,,divan događaj udovoljavanja želja.”

Upotrebni predmeti ne umiru, oni se samo kroz vreme putem nasleđa modifikuju i prilagođavaju određenim životnim standardima. Pamtimo kako se u starom Egiptu pravila šminka za lice i karmini za usne od praha insekata ili otkriće najlonki koje je pokrenulo čitav Zapad, a kasnije Evropu i izazvalo opšte talase oduševljenja među ženama, a i muškarcima. Danas se i takvi predmeti konzumiraju, ali daleko unapređeni i komercijalizovani. U skladu sa tom činjenicom, zanimam se za pitanje nasleđa pa se u mojim pojedinim radovima primećuje povratak prema prošlosti, naklonost prema vintidž estetici, starini predmeta i potrošnosti materijala.

Pojavljuju se uvek novi koncepti ženstvenosti na industrijskom tržištu koji putem reklamazacije, postaju  proizvod apstraktne želje i potrebe za posedovanjem. Danas, telo je opsesija u potrošačkoj kulturi, ono je svuda oko nas, nepekidno brinemo o njemu, razmišljamo kako da ga usavršimo, popravimo, poboljšamo, kako da izbrišemo sve nepravilnosti tela u cilju obožavanja i poštovanja svih zakona koje današnja kultura nalaže. Cipele,odeća,ženski veš,najlon čarape,haljine samo su neki od predmeta mog intimnog stvaralačkog sveta u kome živi lepo i ulepšano, uživanje i zadovoljstvo, briga i nega o telu i lepim ženskim predmetima a delić tog sveta prikazan je ovom izložbom.

FM42: Gde pronalazite inspiraciju?
Inspiraciju pronalazim u prirodi,ljudima,stvarima i svemu što me okružuje.Takođe,na mene utiču i digitalne tehnologije koje vrlo rado koristim u svom radu.

 

FM42: Kakvi su vam dalji planovi?
Trenutno je u pripremi moja nova samostalna izložba u galeriji Meander u Apatinu koja treba da se otvori 14.jula. Moji dalji planovi su vezani za realizaciju novih umetničko-obrazovnih projekata za mlade kao i organizovanje novih izložbi u Srbiji i u inostranstvu.Takođe, nastaviću da radim na započetom projekatu a to je Ad hoc suvenir i animacija turista u domenu kreativnog turizma.

FM42: Da li imate omiljeni beauty proizvod?
Pre svega, rekla bih da lepota dolazi iznutra i zato se trudim da se hranim zdravo i bavim fizičkom aktivnošću. I ne samo u fizičkom smislu. Neprekidno učenje i usavršavanje daje nam još jednu dugotrajniju lepotu.

FM42: Da li vam je moda bitna?
Modu posmatram kao instrument za otkrivanje najlepšeg u jednoj ličnosti. Moda danas nije samo stil oblačenja već i način življenja. Ljudi su vizuelna bića koja procenjuju okruženje i samim tim svako od nas voli da ugleda nešto lepo ili ostavi utisak. Sve je postalo lična prezentacija. Umerenost je ključ za dobar stil ali ne samo u modi već i u životu.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.