Connect
To Top

Alek Živković – Afirmisani modni fotograf

Alek Živković –  Afirmisani modni fotograf

Kada ste shvatili da će fotografija biti sastavni deo Vašeg života?

Do te spoznaje došao sam iz par dugih koraka, ali najviše onda kada su moji radovi počeli da osvajaju laike kao i modne stručnjake. Nekada mi se čini  da je profesionalni rad krenuo brže nego što sam i zamišljao. Imao sam sreću da je moj dar nailazio na poverenje mnogih već renomiranih imena iz sveta mode počev od  modnih dizajnera pa do modela, stilista, makeup umetniika itd. što me je takodje usmeravalo putem profesionalne fotografije. Svakako  prelomni  trenutak bio je onaj kada je moj rad bio zapažen i usvojen od strane urednika i art direktora domaćih magazina. A sama ljubav prema fotografiji razvijala se još i tokom srednje Umetničke škole, gde je pored slikarstva počelo i ozbiljnije interesovanje najpre kroz hobi. Fotografiju doživljavam kao uniju mnogih umetničkih disciplina.
Gde pronalazite inspiraciju za rad?
Nikada ne znam gde ću je pronaći ili izgubiti. Inspiracija je zapravo jedna vrlo neodredjena pojava (bar kod mene ) ali opet nekako bliska i neophodna. Kreće se i menja. Dakle ENERGIJA!!! Pokretačka, timska, životna energija – inspiracija. Pod kapom toga motivi se često i menjaju. Mada oduvek su mi inspirativni  apstraktnni predeli i pojave. Kao na primer: Noću me inspiriše prelamanja uličnih neonskih svetala  i tako u krug i tako svuda – bez mnogo pitanja  zašto je  i kako je nešto tako lepo, snažno ili dramatično? Prosto je energija ili ne. Živo ili mrtvo. Volim jaku kontrast i i teksture, kolorista sam. U svom radu težim najviše vizuelnom utisku i atmosveri.
Da li Vam se nekad desilo da smatrate da je fotografija odlična, a da model ne deli Vaše mišljenje?
Sto se saradnje sa modelima tiče, zaista nisam imao takvu vrsu konflikta ili situacije. Imao sam tu sreću da su modeli sa kojima sam do sada saradjivao vrlo  profesionalni i ozbiljni u svom poslu. Profesionalac model  vrlo spremno prihvata činjenicu da art direktor ili fotograf vode priču i da su oni tim koji prepoznaje najbolje kod  njih. Sa druge strane meni je bitno i to da model bude zadovoljan pa u nekim situacijama pitam i njih za mišljenje, kao i to da neke fotografije odaberemo zajedno. Često je ta vrsta konflikta prisutnija izmedju  medija i fotografa ( na čelu sa celim kreativniom timom ) i to uglavnom biva glavni  razlog zbog kog opada nivo kvaliteta fotografija u velikom broju domaćih medija.
Na koji projekat ste posebno ponosni?
Manje ili više na svaki novi ili već sledeći, imajući u vidu da svaki projekat sa sobom donosi novo iskustvo, ljude, znanje i energiju. Ako bih morao da izdvojim neki od tih, to bi onda bio moj autorski projekat SHELTER OF BEAUTY koji je okarakterisan kao ekscentričan.  Ili kako su ga pojedini strani portali imenovali u svojim objavama CLINIC BEAUTY.  Clinic Beauty je jedan od onih pokušaja da se izrazim u nekomercialnom formatu, inspirisan večitim traganjem za lepotom i smeštanjem uma u mračnu atmosveru. Bez odredjenih aludiranja projekat je isključivo iz umetničkih pobuda primio temu beauty klinike kao  pogodnu podlogu da se bavimo atmosverom i dramom. Takodje vrlo drag jer je naišao na mnoge kritike i objave svetskih portala medju kojima je i Italijanski Vog .
Čime se trenutno bavite?
Trenutno sam u vrlo zanimljivoj formi novog projekta . U pitanju je secret project- bar za sada, ali ono sto mogu slobodno reći je da su u timu sjani ljudi i vrhunski profesionalci sa svim svojim art veštinama i fantastičnom energijom – inspiracijama, zbog čega mi je stepen kreativnosti na puno višem nivou, ali i stepen odgovornosti.

[Best_Wordpress_Gallery id=”12″ gal_title=”Alek Živković”]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Interview42

more posts