Search
Close this search box.

Cirkulator održive mode na Perwoll Fashion Week-u

Perwoll Fashion Week, već sedam godina značajan deo programa posvećuje održivoj modi kroz projekte koji za cilj imaju podizanje i jačanje svesti o ekološkim problemima koje uzrokuju hiperkonzumerizam, hiperprodukcija, nagomilavanje tekstilnog otpada.

Ana Trošić Trajković, koordinatorka programa održive mode Beogradske nedelje mode, sve aktivnosti usmerava na realizaciji ovih ciljeva, a ovogodišnji projekat CIRKULATOR je, između ostalog, okupio više od 37 mladih dizajnera koji su izradili 86 modnih kreacija koristeći pri tom isključivo odbačenu odeću i drugi korišćeni tekstil. Ovaj projekat je realizovan kroz četiri značajna i veoma posećena dogadjaja, koji su organizovani u formatima izložbe, revija, kreativnih radionica i razmene odeće, a zahvaljujući podršci Ministarstva zaštite životne sredine realizovani program je do sada najobimniji i najsadržajniji.

Nakon revija konkursa „Rethink Fashion” i takmičenja za nagradu “Boris Nikolić” za savremeni modni izraz, i izložbe „Poetika identiteta”, završni događaj CIRKULARNI DAN je održan sinoć u prostoru Kulturnog centra Grad. Ovaj po svemu poseban događaj bio je posvećen razvoju scene održive mode i unapređenju cirkularnog dizajna i proizvodnje, promociji ekološki usmerene mode i održivog poslovanja kroz primenu principa cirkularne ekonomije. Oni koji žive i rade po ovim principima, ali i oni koji ih tek otkrivaju, su imali priliku da budu aktivni, kroz održane Radionice redizajna i upcyclinga, u prikupljanju korišćene odeće za potrebe radionice i Redesign prikupljene odeće kao primera dobre prakse, zatim promociji second hand i vintage mode i Open Marketu za second hand i vintage platforme.

Mnogi su kući otišli sa omiljenim starim komadom odeće koji su doneli na „popravku” a kome su vešte ruke mladih dizajnerki Biljane Karovske i Tijane Đurić, udahnule potpuno novi život, i od njega napravile trendi model. Drugi su svoj garderober obogatili izuzetnim „ulovom” iz bogate second hand i vintage ponude. Svakako su svi prisutni dobro proveli u veseloj atmosferi, uz dobru muziku i druženje, i što je najvažnije razmenili sjajne informacije na svom putu ekološke osvešćenosti.

CIRKULATOR je i u svojoj završnici poslao snažne poruke i vrveo od energije usmerene na: Širenje svesti o problemu i jačanje zajednice održive mode; Smanjenje i adekvatno upravljanje tekstilnim otpadom; Iniciranje dijaloga o neophodnim regulativnim promenama; Promocija redizajna odbačenog tekstila; Osnaživanje kapaciteta za makro projekte koji mogu biti dugoročno rešenje za redukciju tekstilnog otpada, kao i njegov tretman kroz cirkularni dizajn.

A upravo su to poruke utkane i u slogan ove jesenje Beogradske nedelje mode –  Dare to trAI!

Autor fotografija je Mihaela Sovilj

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Chek out The Best Actors Home platform!

Social Media

Most Popular

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Categories

On Key

Related Posts

Događaj u prestonici o kom se priča

POZNATE DAME OTKRILE SU TAJNE SVOG DOBROG IZGLEDA: REČ JE O JEDNOM BRENDU! Masaža ruku, prikaz masaže lica, povezanost sa prirodom, odlična muzika – ovako

Ovacije na Perwoll Fashion Week-u

Na 54. Perwoll Fashion Week-u, u punom Hangaru, šestoro finalista je u trci za prestižnu nagradu Boris Nikolić za savremeni modni izraz predstavilo svoje capsule