Search
Close this search box.

Izložba “Nove tendencije ’60” predstavlja svojevrstan omaž umetničkoj sceni u Italiji šezdesetih godina prošlog veka. U fokusu su tri izložbe: “Gencay, Brtka, Franchini” održana u Rimu 1964. godine, zatim “Forme presenti” (Prisutne forme) takođe u Rimu, 1965. godine, i izložba “Illumination” u Trentu 1967. godine na kojoj se predstavila istoimena grupa.

Izložba „Nove tendencije ’60” u Galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu predstaviće radove svih autora koji su se našli na pomenutim izložbama: Nobuja Abe (Nobuya Abe) i Šu Takahaši (Shu Takahashi) iz Japana, Aldo Šmid (Aldo Schmid), Bruno Konte (Bruno Conte), Paolo Pateli (Paolo Patelli) i Antonio Frankini (Antonio Franchini) iz Italije, Genđaj Kaspači (Gencay Kasapçi) iz Turske, Marša Hafif (Marcia Hafif) iz Amerike, Milena Čubraković i Mira Brtka iz Jugoslavije. Svi oni su šezdesetih godina boravili i stvarali u Rimu.

Mira Brtka

Italijanska kulturna scena šezdesetih predstavljala je umetničko polje koje se odlikovalo izrazitim diverzitetom i snagom umetničkih pravaca i autorskih izraza, koji su se razvijali u tom miljeu, u periodu pred razvoj postmoderne. Tri izložbe su predstavljale kulturno-umetničke događaje od internacionalnog značaja, s obzirom da su na njima učestovali umetnici iz različitih zemalja sveta.

Prva izložba je okupila tri umetnika koji su svi potekli iz različitih umetničkih sredina – Jugoslavija, Turska i Italija, a koje sve imaju bogato kulturno nasleđe. Genđaj Kasapči, Mira Brtka i Antonio Frankini, tada mladi umetnici našli su zajednička interesovanja u okviru novih tendencija, istražujući pre svega formu, svetlost, prostor i boju u svom slikarstvu.

Marcia Hafif

Na istoj osnovi, godinu dana kasnije, u istoj galeriji – Galeriji Skorpio (Galleria Scorpio di Alfonso Leto) u Rimu, organizovana je izložba pod nazivom “Forme Presenti” na kojoj su se Brtki i Frankiniju pridružili Bruno Konte, Šu Takahaši i Milena Čubraković.

Poslednja od tri izložbe iz šezdesetih koje će biti “rekreirane” na izložbi u Beogradu, zapravo je prvo i poslednje predstavljanje grupe Illumination u Trentu 1967. godine. Članovi grupe pored jugoslovenskih umetnica Brtke i Čubraković, bili su Marša Hafif, Paolo Pateli, Aldo Šmid i predvodnik i mentor grupe, japanski umetnik Nobuja Abe. On je, kao tada već ugledni umetnik, okupio grupu autora oko ideje koja je istaknuta i u samom nazivu grupe, a to je iluminacija – odnosno duhovna dimenzija svetlosti.

Antonio Franchini

Izložba „Nove tendncije ’60“ u Galeriji SKC-a prvi put okuplja dela ovih umetnika na jednom mestu. Fondacija Mira Brtka koja zajedno sa galerijom Arte organizator ove izložbe, nastoji da približi publici umetničku scenu Italije šezdesetih godina, kao i krug umetnika u kome je Mira Brtka stvarala na samom početku svoje karijere.
Izložbu su podržali: Studentski kulturni centar Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Italijanski institut za kulturu u Beogradu

Izložba traje do 28.decembra 2023. godine.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Chek out The Best Actors Home platform!

Social Media

Most Popular

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Categories

On Key

Related Posts

Sava Centar u punom sjaju

Plava dvorana Sava Centra svečano otvorena, 
uz spektakularni nastup Zdravka Čolića Brojne ličnosti sa domaće scene prošetale najvećim crvenim tepihom u regionu Premijerni beogradski nastup