Program Summer Screen 2019.

Summer Screen program 25. Sarajevo Film Festivala donosi vrhunske filmove bazirane na muzici i pop kulturi. Summer Screen program donosi izbor od šest filmova o nekim od najznačajnijih i najvećih ikona regionalne i svjetske pop kulture.

 

A DOG CALLED MONEY

Irska, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2019, 90 min.

Režija: Seamus Murphy

 

Autorica i muzičarka PJ Harvey i nagrađivani fotograf Seamus Murphy odlučili su se na saradnju. Kako bi iz prve ruke upoznala zemlje o kojima je željela pisati, Harvey je pratila Murpheyja na putovanjima u zemlje iz kojih je izvještavao, pridruživši mu se na Kosovu*, u Afganistanu i Washingtonu. Harvey je skupljala riječi, Murphey slike. Nakon što su se vratili kući, riječi je pretočila u pjesme, koje je snimila tokom jedinstvenog umjetničkog eksperimenta u Somerset Houseu u Londonu.

 

AMAZING GRACE

Sjedinjene Američke Države, 2018, 87 min.

Realizacija: Alan Elliott

 

Legendarna pjevačica i kćerka baptističkog pastora iz Detroita odrasla je uz gospel muziku. Nakon što je snimila niz hitova, u dvadeset i devetoj godini života vraća se vlastitim korijenima. Tokom dva dana, u Misionarskoj baptističkoj crkvi New Temple u Los Angelesu, u pratnji Društvenog hora Južne Kalifornije, Aretha je pjevala iz srca, dok je Sydney Pollack snimao njen nastup. Rezultirajuća ploča “Amazing Grace“ postala je njen najprodavaniji album, ali filmski zapis tog nastupa, iz mnoštva razloga, nikada nije objavljen… Sve do sada.

 

OTKUCAJI / BEATS

Ujedinjeno Kraljevstvo, 2019, 101 min.

Režija: Brian Welsh

Uloge: Cristian Ortega, Lorn Macdonald, Laura Fraser

 

U jednom gradiću u centralnoj Škotskoj, najbolji prijatelji Johnno i Spanner osjećaju duboku međusobnu povezanost. Međutim, na pragu zrelosti, svjesni su da će ih život odvesti na različite strane. Johnnova porodica sprema se za selidbu u novi grad i bolji život, a Spanner ostaje kod kuće i očekuje ga nesigurna budućnost. Ali posljednje zajedničko ljeto promijenit će ne samo dvojicu mladića već i čitavu zemlju.

 

NEBESKA TEMA – PRIČA O VLADI DIVLJANU

Srbija, Hrvatska, 2019, 108 min.

Režija: Mladen Matičević