Prvijenac autorice Christine Mangan Tangerka svjetski je bestseler koji je privukao veliku pozornost. Knjižare Waterstonesa (najveći i prestižni britanski knjižarski lanac) posvetio je posebnu pozornost ovoj knjizi, tematski prilagođavajući svoje izloge i proglasivši je knjigom veljače 2019.

Tangerka, jedan od najiščekivanijih romana godine, vodi čitatelja u egzotični Maroko pedesetih godina dvadesetog stoljeća u napetoj priči o tajnama i skrivenim namjerama.

Priča započinje prizorom trojice muškaraca koji izvlače tijelo iz mora. Kome tijelo pripada i kako je završilo u vodi? U nastavku dvije žene naizmjenice pripovijedaju priču kojom će čitatelju pružiti dug i psihološki kompleksan odgovor na to pitanje. Alice Shipley bogata je, nesigurna i ranjiva žena koja uvijek nosi rukavice od čipke i bisera. S druge strane je Lucy, pomalo je tajanstvena i mračna. Upoznaju se tijekom studija u Benningtonu pedesetih godina i ondje se među njima razvija pomalo posesivno prijateljstvo. Nakon tragičnog događaja Alice napušta studij, vraća se u Veliku Britaniju te se udaje za Johna s kojim otputuje u Tanger, u Maroko. U potrazi za novim počecima, Alice se nada povratiti duševni mir, bježeći od traumatičnog iskustva, a možda i od svoje posesivne prijateljice Lucy. No ubrzo se Lucy nenajavljeno pojavljuje na vratima njihova doma, gdje će pokušati ponovno uspostaviti kontakt i obnoviti njihovo posebno prijateljstvo. Ali mora se suočiti s Johnom – njihov odnos neprijateljske je prirode od samog početka, a Aliceino kaotično stanje uma pogoršava se između dvije vatre. Čitatelji će kroz njihovu priču doznati detalje misteriozne nesreće koja ih je razdvojila u Vermontu. Tijekom boravka u Maroku kao Aliceina i Johnova gošća, Lucy upoznaje Tanger uz pomoć misterioznoga lokalnog umjetnika Youssefa i čini se neizbježnim da će se jedna od njih ili čak obje izgubiti u tome gradu. U jednom trenutku ono tijelo s početka priče ipak će morati završiti u vodi.

Ova izvanredna, napeta priča i njezino egzotično mjesto radnje potaknuli su i Georgea Clooneyja da licitira za filmska prava, a jedna od uloga pripala bi Scarlett Johansson. Mangan je odlučna u namjeri prikazati život uzbudljivim, fokusirajući se na žudnju prema Tangeru. Možda ne toliko prema samom gradu, koliko prema potrazi za pustolovinama i ljubavlju.

„Kao da su Donna Tartt, Gillian Flynn i Patricia Highsmith surađivale na scenariju za Hitchcockov film – napeto i atmosferično.” Joyce Carol Oates

„Toliko laži, spletki i neiskrenosti da vas prolaze srsi. Obilje jeze dok slutnja curi sa svake stranice.“  (Washington Post)

„Sporogoreća napetica o izdaji na suncem opaljenoj pozornici Tangera iz pedesetih godina 20. stoljeća. Nećete je moći ispustiti iz ruke.“ (AARP Magazine)

O autorici:

Christine Mangan doktorirala je engleski jezik na Sveučilištu u Dublinu na temu gotičke književnosti 18. stoljeća, te magistrirala kreativno pisanje na Sveučilištu Southern Maine. Tangerka je njezin prvi roman.