Connect
To Top

Specijalno za FashionMag42 Armanijeva muza top model – Dragana Bjelobrk

Za modnu kuću Giorgio Armani radim već godinama, i sasvim slučajno sam postala njegova “muza”. Mogla bih definisati rečenicu “našla sam se u pravo vreme, na pravom mestu!”. Bila sam samo jedna od hiljade devojaka izabrana od gospodina Armani-ja lično, koja je dobila priliku da stvara zajedno sa njim istoriju. 

Dragana, da li ste sećaš kako je izgledalo tvoje preseljenje u Italiju i kako je izgledao tvoj prvi kasting?
Od uvek sam verovala u izreku “bez rizika nema dobitka”I pošto svako kroji svoju sreću, odlučila sam da potražim moju sreću u zemlji antičkih rimljana. Daleke 2005 sam se preselila u Italiju, nakon završene srednje škole da bih upisala fakultet za Filozofiju i Leteraturu u Bolonji. Obrazovanje mi je bilo prioritet, modeling je u početku bio samo hobi. Jako interesantan, ali i jako zahtevan hobi. U tom periodu sam radila dosta Direct booking (što bi značilo da klijent izabere mankenke na osnovu slika, kasting na osnovu book-a iz agencije ili potvrdjujući mankenku koju već poznaje, jer su prethodno već saradjivali). Posle nekog vremena, nakon završenog fakulteta i mastera, mogla sam da se potpuno posvetim hobiju koji me je oduvek fascinirao.

20160720_130136

Jedna si od lica Woman Management u Milanu, da li planiraš da promeniš lokaciju?
Women Model Management je jedna od najboljih agencija u Milanu, a mogu slobodno da kažem i u Italiji sa kojom saradjujem već dugo godina i mislim da je jako bitno kad agencija tog nivoa veruje u tebe i daje ti mogućnost da porasteš u svom poslu. Za sad radim sa najkreativnijom osobom koju sam ikada upoznala Giorgio Armani-jem, ali sam uvek spremna za nove izazove.

Top Model Dragana Bjelobrk

Trenutno radiš na  snimanju kampanje za  italijanski brend  Giorgo Armani. kako izgleda jedan radni dan sa Armanijem?
Jako rano, u zoru, staff od Aldo Coppola frizera i makeup artista je spreman da nas trasformiše kako bi se odlučio mood za reviju uz pravu frizuru i šminku. Satima se ispobavaju komadi odeće ne bi li se napravio total look, koji može da bude jednostavan kao elegantna haljina ili jako strukturisan look kao pantalone, majice, prslučić, jakna, kaput i ostali komadi uklopljeni zajedno. Svaki “look” se zabeleži polaroidom i raznim foto shootingom kako bi svako u firmi imao pristup modelima. Zvuči kao jednostavan posao, al ustvari je jako teško naći dobitnu kombinaciju prema kojoj kreirati kolekciju koja će sama ispričati priču jednom na modnoj pisti. Tačno je da je naporan posao, nekad se završava kasno u noć, ali mi daje nezamenjivo zadovoljstvo, jer se osećam kao deo tima sa kojim zajedno kreiramo i lansiramo nove modne stilove.

Poznato je da vec godinama uspešno radis za Armanija, da si njegova muza i da na tebi kreira haljine za Nicole Kidman, Kate Blanchet, Sophia Loren… ali kako je izgledao vaš prvi susret?
Nakon nekoliko kastinga, našla sam se oči u oči sa Giorgiom Armanijem, i od tog dana smo postali skoro nerazdvojni.
On je osoba od malo reči, ali jako mudrih i ono što me je fasciniralo je to sto  komunicira očima, samo jednim pogledom je sposoban da objasni svoju misao. Osoba smirenog karaktera čini ga savršenim saradnikom, ali za njega je bitno da je manekenka energična i da može da interpretuje različite uloge menjajući jedan odevni detalj ili total look. Svakoj haljini se posveti maksimalni trud i pažnja kao da se kreira haljina iz bajke, kako bi iste oblačile svetske dive i uspešne žene na bitnim eventim-a.

Kakav je Giorgo Armani na dan revije?
Dan revije je najvažniji, ali i najstresniji dan za sve, pogotovu za kreatora. To je dan kad treba ponosno da prestavi svoju kolekciju na kojoj je radio mesecima, nekad i godinama, i raspoloženje varira iz sekunde u sekundu. Nekoliko minuta pred reviju je sasvim normalno za njega da promeni look ili da izmisli novi ili otkaže već postojeći. Fotografi i novinari su prisutni sve vreme, pokušavaju da zabeleže trenutke kroz slike i intervjue, šminkeri i frizeri su deo backstage-a.  Za vreme revije Giorgio Armani pokušava da drži sve pod kontrolom, i zagleda pažljivo svaki detalj pre nego sto manekenka zakorača na modnu pistu. Tek nakon intenzivnih 20 minuta, po završetku revije Giorgio, može da se opusti i primi zaslužene pohvale i komplimente, i kako to tradicija nalaže, uz osmeh da se uslika sa svim manekenkama na pisti.

Kada imaš slobodnog vremena, kako ga provodiš?
Sebe doživljavam kao jako impulsivnu osobu, energičnu i punu adrenalina, samim tim volim da putujem, izlazim sa društvom, da budem stalno u pokretu. Praktikujem sezonske sportove iako su moji omiljeni extremni, što ne isključuje činjenicu da volim da se opuštam u mirišljavom spa centru ili čitanje dobre knjige.

Dragana Bjelobrk by Alberto Buzzanca

Omiljeni beauty product koji imaš uvek u svojoj torbi?
Mislim da je labelo, bio voćni ili neutralni, defitivno sastavni deo moje torbe i ima svoju pregradicu.
A što se tiče šminke, smatram da je pogled jako bitan i da maskara može da učini čuda, tako da maskara sa efektom “vestačke trepavice” je uvek prisutna.

Kako provodiš leto?
Trudim se da obidjem što više mesta širom sveta, kad imam slobodnog vremena naravno jer obožavam da putujem. Nakon što sam se vratila u Milano iz Los Angelesa, Miamija i New Yorka u maju, i posle Giorgio Armanijeve kampanje od skoro tri meseca, leto provodim sa dečkom i mojim jako bliskim drugaricama i njihovim dečkima, osobe koje su prisutne u mom svakodnevnom životu već mnogo godina. Iz Milana smo se uputili ka azurnoj obali i bili smo u Cannes, Saint Tropez, Marseille, Montpellier, Barcellona, ibiza, Formentera. Savršen provod na ovim atraktivnim mestima upotpunile su žurke na jahti koju smo iznajmili i naravno večere u starom gradu i noćni život u najvećim diskotekama sveta. Nadam se da ćemo ostati ovde do kraja avgusta, jer početkom septembra imam revije haute couture u Veneciji, na filmskom festivalu.

Tvoj savet mladim devojkama koje žele da se bave modelingom…
Osim fizičkih predispozicija koje svi znamo potrebna je upornost i strpljenje zbog velike konkurencije. Manekenstvo je nepredvidljiv posao, ali baš to ga čini čarobnim. Naravno, preporučila bih svim mladim devojkama, ukoliko je to njihov san, da probaju. Nažalost, u Srbiji i u regionu nema preterano mnogo modnih dogadjaja, tako da su putovanja ka svetskim modnim centrima i  nekim novim trzištima, jedinstveno iskustvo.

Photocredits  @albertobuzzanca, @karel_losenicky@simonminardi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in INTERVIEW42

more posts
%d bloggers like this: