Connect
To Top

Prva umetnička VR izložba u Srbiji pod nazivom “Fidelium”

Na izložbi će u realnom i virtuelnom prostoru svoje radove izlagati 10 uspešnih i afirmisanih umetnika mlađe generacije: Gala Čaki, Marko Kusmuk, Natalija Miladinović, Nemanja Okiljević, Petar Moštić, Petar Sibinović, Stefanija Mihajlović, Tijana Kojić, Una Nikolić i Zdravko Janković. Cilj ove neobične izložbe je da osnaži njihovo predstavljanje u javnosti i da uspostavi uspešnu komunikaciju mladih kreativaca sa publikom iz zemlje i inostranstva.

Prema rečima autora izložbe Milana Marković, umetnici se danas suočavaju sa izazovom da prilagode sadržaje kulture modernom čoveku kome je tehnologija promenila način života, a istovremeno ostanu dosledni sebi i svojoj estetici u tom stvaralačkom procesu.

  • Moderna tehnologija je ušla u sve pore našeg života, pa je i uticaj na savremenu umetnost bio neminovan. Fidelium je odgovor mladih umetnika na savremene tehnološke trendove koji su promenili konzumiranje umetničkih dela. Verujemo da će ta sinergija umetnosti i tehnologije, koju ćemo prikazati tokom petodnevne izložbe, napraviti iskorak na beogradskoj umetničkoj sceni – ističe Marković.

Za virtualni deo izložbe Fidelium pobrinula se firma VR ALL ART i njen osnivač Vitomir Jevremović. Ovaj beogradski tim razvija platformu za virtuelnu realnost (VR) namenjenu umetnicima, galerijama i muzejima za izlaganje, istraživanje i stvaranje umetnosti.

  • Virtuelni prostor je neograničen i pruža nam mogućnost da putem jedinstvene VR ALL ART platforme predstavimo i ostale radove umetnika Fidelium izložbe. Možemo sa sigurnošću da kažemo da vas VR ALL ART i Fidelium vode u budućnost koja spaja tehnologiju i umetnost – najavljuje osnivač VR ALL ART.

Izložba će biti otvorena do 2. decembra, a ulaz je besplatan.

Promociju VR-a, kao novog sredstva vizualne komunikacije u kontekstu izložbenih postavki, podržala je i Vlada republike Srbije. Kabinet premijerke Ane Brnabić je izrazio zadovoljstvo zbog uvođenja novih tehnologija u kulturu i tradicionalni način priprema izložbi. Samom otvaranju izložbe prisustvovaće Ana Ilić, savetnica premijerke za digitalne i kreativne industrije i turizam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in NEWS42

more posts
%d bloggers like this: