Aleksandra Kovač: “Nisam imala očekivanja, jer smo Roman i ja izveli sve ovo kao ličnu akciju”

FM42: Aleksandra, nedavno si promovisala novu pesmu, reakcije na društvenim mrežama su fantastične, kakve su u tvom okruženju?
Jako sam srećna i zahvalna na ovakvoj podršci, kako publici koja je u potpunosti osetila i prihvatila pesmu kao svoje iskustvo, tako i domaćoj i regionalnoj kulturnoj eliti, koja se po prvi put ujedinila oko nečeg drugačijeg i autenticnog, i pružili mi bezrezervnu podršku. Živimo u društvu i vremenu koje tretira muziku kao nevažni, propratni element skandala, spotova i golotinje, pa je izuzetno teško prodreti do šire publike nečim što nije copy-paste kreacija, već muzika koja traži pažnju i emocionalni angažman. Medjutim, muzika kao umetnost ima tako snažnu emociju da može da probudi i one koji spavaju već godinama.

FM42: Kako je nastala pesma Mlečni put?
Ova kompozicija je “najmladja” od svih koje će se naći na novom albumu, koji izlazi početkom sledećeg meseca. Govori o usamljenosti i gubitku najvećeg blaga, osobe koju najviše volimo. Svako može da se poistoveti sa tim osećanjem. Duboko je intimna i lična, nežna i krhka, kao i svaka prava ljubav.

FM42: Ko je bio zadužen za vizuelni identitet?
Roman Goršek, muzički producent sa kojim saradjujem proteklih 20 godina, i ja smo osmislili za pesmu i album autentičan art concept koji podrazumeva umetničku video prezentaciju moje muzike. Svaka pesma dobija svoj vizuelni identitet kroz odredjenu priču I ideju. Nas dvoje smo producirali i kreirali sve moje spotove u poslednjih 15 godina, neke sam i sama režirala. Želela sam da i fotografije, koje je uradio jedan od naših najboljih fotografa, Miša Obradović, kao i celokupan vizuelni dizajn, koji su osmislili Braća Burazeri, bude jasna poruka ljubavi i nežnosti.

FM42: Da li su se ispunila tvoja očekivanja?
Moram da priznam da nisam imala očekivanja, jer smo Roman i ja izveli sve ovo kao ličnu akciju, bez podrške bilo kakvih sponzora i izdavača, već kao naš lični, umetnički doprinos podizanju lestvice na kulturnoj sceni Srbije. To radimo poslednjih 20 godina, i svaki put je to lična inicijativa.

FM42: Kada možemo da očekujemo koncert u Beogradu?
S obzirom da je moja karijera trenutno okrenuta komponovanju muzike za serije i filmove, kao što su Ubice mog oca, Državni službenik, i predstojeći film “Dara iz Jasenovca”, imam puno obaveza. Ali, naravno, koncert u Beogradu ću održati ako publika to bude želela jer je svaki moj koncert jedinstven doživljaj, i za mene i za publiku.

FOTO: Miša Obradović