Reč urednika

Iz dana u dan, iz godine u godinu, pričajući priče svojoj deci Nađi i Đorđu, autor je stvarao čitav jedan novi svet, različit od onog o kom smo navikli da čitamo i slušamo. Baš zbog toga su ove priče tako posebne i neobične! U svetu naširoko poznatih bajki o princezama i prinčevima, vilama i vilenjacima, vitezovima i samurajima, malo je priča poput ovih koje će na dečjem licu izmamiti široke osmehe. Malo je onih zbog kojih se smeje na sav glas. Još manje onih koje će taj osmeh zadržati od prve do poslednje stranice, pa čak i kasnije kada se samo pomenu. Ova zbirka kratkih humorističnih priča zapravo i ima jedan jedini cilj – da razvuče što veće osmehe na dečjim licima i da ih što duže sačuva.

Današnji život nameće dosta stega i obaveza, kako nama odraslima, tako i deci, koja pored škole često imaju i mnogo vannastavnih aktivnosti. Zbog toga smo svi, i mali i veliki, pogođeni nedostatkom slobodnog vremena. Upravo to daje prednost formi u kojoj su napisane Dogodovštine jednog Džonija. U pitanju su kratke pričekoje se mogu čitati odjednom ili samo jedna-dve u toku dana – na velikom odmoru ili autobusu na putu do škole. One se mogu čitati redom, ali ni to nije nužno. Svako može imati i neki svoj redosled.Takođe, zbog pomenutog životnog ritma vrlo često zaboravljamo šta je zaista važno tim malim ljudima – deci (i velikoj deci – nama), a to su smeh, mašta i snovi. Džoni, glavni junak ove knjige, sa kojim se u određenim trenucima može poistovetiti skoro svako dete, ima pune džepove svega toga. Njegove priče, premda su plod bogate mašte, obiluju dubokim istinama – o ljubavi, o patnji, o strahovima, o veri u nemoguće. Iako je primarni cilj priča da nasmeju i zabave, u njih su neposredno utkane i važne životne poruke. Svi mi težimo ostvarivanju životne sreće i zadovoljstva, a dete će u ovim pričama shvatiti da je sasvim u redu biti tužan. Biti ljut. Biti uplašen. Shvatiće da je u redu ako ne ume da objasni kako se oseća kada se prvi put zaljubi. Naučiće da se svi ponekad nerviramo oko stvari koje zapravo nisu bitne. Da je u redu plakati, čak i ako si dečak.

A ono najlepše jeste to što će shvatiti koliko je velik horizont mašte, kao i da je izmaštani svet jednako vredan, ako ne i vredniji, od onog stvarnog. To je prostor najveće slobode u kom možeš da izmisliš najveći tobogan na svetu, u kom umeš da letiš i razgovaraš sa životinjama – može ti se, tvoje su priče!