Connect
To Top

Nebojša Bradić -Televizija je moćna scena

Naš poznati reditelj Nebojša Bradić koji je trenutno glavni i odgovorni urednik kulturno-umetničkog i dokumentarnog programa RTS-a otkriva šta je sebi postavio kao cilj kada je prvi dan ušao u zgradu televizije, koliko je zadovoljan postignutim i šta je to novo i kreativno što od njega možemo da očekujemo.

foto-01_mini

Nebojša Bradić / Foto: Nebojša Babić

 

Mnogo je povoda za razgovor sa vama, ali da krenemo od toga da je opera „Suton” Stevana Hristića, u vašoj režiji, obeležila 18 godina Opere i teatra Madlenianum. Kakvi su Vaši utisci?

Postavljanju ove opere prethodio je dug proces istraživanja i priprema u svim sektorima. Nastojali smo da se krajnje odgovorno odnosimo prema našoj operskoj baštini, zbog toga što su retki i dragoceni momenti njenog „oživljavanja” na sceni: od poslednje inscenacije „Sutona” u Beogradu prošlo je više od šezdeset godina.

Spoj libretiste Iva Vojnovića i kompozitora Stevana Hristića dočekan je kao svojevrsno muzičko osveženje za naš operski repertoar i pozdravljen je kao vodeći muzički događaj u 2016. godini. Madlenijanum je sa ovom operom dobio delo kojim bi se ponosile velike nacionalne operske kuće.

 Niče je rekao – Imamo umetnost da ne bismo umrli od istine. Šta je za vas umetnost, kako je doživljavate?

Muzika. Prava misao ima osećanje, a osećanje je to koje ima muziku u svom toku. Kao Šekspirov stih, kao Mocartova opera, Betovenova ili Malerova simfonija.

Nastavak >>>

Tekst: Jelena Ranković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in INTERVIEW42

more posts
%d bloggers like this: