NAJZNAČAJNIJI MODNI MOMENTI 2019

Turbulencija i brzina su postali sastavni deo svakodnevnice koje nernetko i bivamo svesni jer proleti u treptaju. Tako uopšteno govoreći većina nas ima utisak da je 2019 gotovo proletela, dok sa druge strane imamo gomile nekih utisaka koje još uvek nismo imali vremena da sortiramo po folderima.
Imajući sve to na umu ne možemo a da se pitamo gde je lepota u svemu? Gde su oni magični trenuci koje ćemo pamtiti po osećaju, mirisu, boji ili dodiru? Mode. Govorim o modi. Zato krenimo na jedno kratko retrospektivno putovanje kroz 2019tu, te vam se možda probude i neka druga lepa sećanja. Vežite pojaseve, polećemo.

1. Bottega Veneta osvaja tržište na čelu sa Daniel Leejem. Doba Phoebe Philo u Celine-u se možda završilo, ali Daniel Lee, koji je sedam godina radio sa nikada nam ne prežaljenom Philo, uspeo je da ispuni tu prazninu senzualne, minimalističke i sofisticirane estetike otkad je preuzeo brend Bottega Veneta. Pod svojim novim kreativnim vođstvom, Lee je italijanskoj modnoj kući poklonio kompletan makeover i uspeo da je svrsta među najtraženije brendove na svetu.

2. Molly Godard haljina za Villanelle iz serije Killing Eve. Ova godina nam je donela pregršt Tv serija koje svojim kvalitetom ozbiljno prete da ugoze formu filma što je sasvim druga tema. No, ni jedna haljina posle diskutabilne tulle suknje Cerry Bradsha iz SATC ije brže ušla u istoriju od ove potpuno nevine bebi dol haljine koja je slika i prilika novog trenda Romantizma.

3. Jacquemus revija održana na poljima lavande u Provansi, koja možda predstavlja i jedan
odbitnijih modnih momenata u celoj dekadi, obzirom na to da smo svi dobili lekciju nade da se sva važna geo-politička pitanja mogu rešiti na nenasilan način kroz lepotu mode koja je kao deo društva bitan faktor u unošenju lepote i individualnosti. Moda ponovo postaje lepa i rascvetana poput mirisne lavande i razigranih zvanica.

4. Novi minimalizam i masovno usvajanje muških odela kao neizostavnih komada. U sklopu osnaženog feminističkog pokreta, kao i brisanje granica između polova u modi, svedenost forme i snga izraza i sama udobnost muškog odela postaju prioritet. Ne morate nositi vrtoglave potpetice i gurati sebe u tesne haljine da biste izgledale seksi. Na voljenom i omraženom nam Instagramu svakoga dana možete videti masu različitih žena koje izgledaju privlačno, zavodljivo i snažno u muškim komadima. Žene u odelima, muškarci u suknjama. Setimo se jedne Deitreich ili Sean Connery-ja. Da li je iko od njih izgubio na svom izražaju noseći odelo ili kilt? Tako sam i mislila.


5. Povratak 90ih. Velike kožne jakne i pantalone na falte uz mikro naočare za sunce koje smo viđali tokom cele godine na gotovo svakom instagram postu poznatih influencerki, slavnih ličnosti pa i na našim prijateljicama daju onu dozu nostalgije i mističnosti superheroja, tako da ni Matrix ni Blade nisu više predaleko.

6. Odlazak velikog Karl Lagerfelda i novo ruho Chanela pod palicom nove kreativne direktorke Virginie Viard koje izaziva podeljena mišljenja poštovalaca ove modne kuće. Znatiželjno pratimo razvoj ove sage.

7. Mokasine i čarape u stilu Michael Jacksona. Već smo napomenuli koliko je udobnost ustupila mesto izražavanju seksualnosti i snage kroz modu ove godine, no novi trend koji je obeležio sezonu i koji pretenduje da postane deo svakodnevnice su svakako upadljive čarape nošene uz mokasine i cipele generalno.

8. Ada Kokosar i Amina Muadda cipele zbog kojih i Pepeljuga plače. Već neko vreme nam se drage influenserke povremeno otisnu u dizajnerske vode, pomama traje neko vreme, neke od njih uspeju da izgrade ozbiljan brend, dok većina samo bude zamenjena nekom novom IT devojkom sa velikim apetitom. No ove godine su se dve dame posebno izdvojile u svetu dizajna cipela. To su Ada Kokosar koja je osvojila svaku prestižnu nagradu u dizajnu sa svojim brendom Midnight 00 i iza koje stoji najuticajnija marketinška kuća Karla Otto. Ada je elegantno i lepršavo ušetala u snove svake ozbiljne fashionista i uz put ostvarila kolaboracije koje su i jednog Louboutaina odložile na policu za čekanje.
Druga je Amina Muadda, nekada poznata kao deo družine Giorgie Tordini a sada centar plakara za cipele Kardashians.

Ada Kokosar Midnight 00

 

Amina Muaddi

9. Khaite i Peter Do kao nova imena u svetu dizajna čije kreacije svi želimo.
Turbulentna vremena ponekad donose strah ali mnogo češće nadu. Zatalasaju duboke vode koje nam neretko izbace prave bisere bez školjki. Ovaj put izdvajamo dva modna brenda koji su svojom novom estetikom uspeli kako da pridobiju one prave, vešto sakrivene modne znalce i sive eminencije koje ne viđate u rijalitijima, ali i sve šire mase koje oduševljeno grle novo doba. Naravno savremeno doba i era interneta ne bi bili to što jesu bez kontraverze, tako da je jedan veliki skandal obeležio uzlet maldog dizajnera Peter Do. Naime veliki Virgil Abloh koji je kreativni direktor Loius Vuitton i Off-White brendova i jedno od najmoćnijih imena u svetu mode i dizajna je recimo preuzeo ključni komad PeterDo dizajn kolekcije Jesen- Zima 2019 i pojavio se sa Gigoi Hadid na dodeli CFDA nagrada, što je uzburkalo mnoge duhove, no ubrzo i palo u zaborav. Na sreću svako raste i razvija se svojim putem, a mi smo od konzumenata postali i hroničari svoga doba.
Sa druge strane, pažnju nam je skrenuo modni brend Khaite i jednostavnost i snaga njihovog dizajna. Verujte, potpuno je nezamislivo hodati bez Khaite čizama ove zime.

Peter Do

Khaite

On the left Virgil Abloh for Lv with Gigi Hadid, Peter Do Fall 2019 campaign on the right

10. Odlazak velikog Petera Lindbergha. Peter Lindbergh se uvek najbolje osećao iza objektiva, živeo je svoju neretuširanu verziju estetike i kao takav ostavio neke od najlepših i crno-belih fotografija najlepših žena današnjice iz kojih je svojom iskrenom i neposrednom ličnošću izvlačio ono najtananije. Peter Lindbergh je fotograf odgovoran za to što su otkrivena neka od najznačajnih modnih lica. Za prvu naslovnu stranu američkog Vogue pod palicom tada nove urednice Ane Vintour je odgovoran baš on. Iza najznačajnijih fotografija Kate Moss i Pirelli kalendara takođe stoji on. Taj tihi, nasmejani čovek i njegove crno-bele fotografije bez potpisa koje slave žensku lepotu na najlepši mogući način je ostavio veliku prazninu za sobom postavljajući visoke standarde nekim novim mladim vukovima.

11. Viralni trenutci o kojima se još uvek priča:
2019. je prosto vrcala od viralnih trenutaka koji su se smenjivali kao na pokretnoj traci, počevši od januara, Viktor & Rolf-ove „meme couture haljine“ koje nose jezičke obrasce fraze poput „Nisam stidljiv, jednostavno te ne volim“, do Rihanne koja postaje prva obojena žena na čelu brenda Fenti za LVMH, što je samo tokom prvog meseca donelo preko 7 miliona utisaka na društvenim mrežama širom sveta. Jul je za nas obične smrtnike bio poslastica dok je Celine Dion rešila što na oduševljenje, što na lupanje čela mnogih, da postane modna ikona. Ono što joj se svakako ne može oduzeti je entuzijazam. Avgust je bio značajan mesec zahvaljujući britanskom Vogue-u koji je uređivala Meghan Markle, dok su Modni pakt, koji su osnovali francuski predsednik Emmanuel Macron i izvršni direktor Keringa Francois-Henri Pinault,koji su potpisale 32 kompanije i 150 brendova sa ciljem zaštite životne okoline.
Kada već pričamo o zaštiti životne okoline, recikliranje predstavlja veliki deo iste, te se moramo prisetiti i Versace manije koja je dostigla nove visine kada je J.Lo prošetao pistom na Milanskoj nedelji mode u osveženoj verziji čuvene ‘Jungle’ haljine. Dobar marketing neretko uspešno zamenjuje kreativnost dizajnerskog izražaja, tako da posle Versace serije i Jlo, sa nestrpljenjem očekujemo sledeci donatelin potez.

Jedna od glavnih vesti bila je i Gigi Hadid koja je skinula sa piste Chanel revije francusku Jutjuberku i konceptualnu umetnicu “Marie S’Infiltre”. U ovom slučaju je marketing doneo dobro obema stranama, samoj Marie, skrenuvši pažnju na njen aktivizam i rad, kao i modnom gigantu Chanel koji se nalazi u periodu tranzicije posle smrti velikog Kajzera Karla, o čemu je ranije bilo reči.

12. I za kraj se po običaju ostavlja najlepši deo modnog kolača tako da se ovom prilikom podećamo Journey One Fashion Night-a, koji se održao u utorak 15. oktobra u divnom ambijentu hotela Zepter na Terazijama. Pored dizajnerskog dvojca Vladane i Bojane Veljković, modnoj publici u Beogradu, predstavila se i dizajnerka Dijana Honneger, kao i renomirani brend košulja Roberto Baressi koji je dao je dozu elegancije modelima koje su nosili mušku kolekciju. Pistom su prošetala neka od najvećih imena balkanske modne scene, glumci, i ostale javne ličnosti kao i moja malenkost. Atmosfera je bila gotovo porodično topla i euforična, tako da sa radošću iščekujemo sledeći koji će se odigrati već februara sledeće godine.

All photographs source: Pinterest & Nikola Krunic